elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın İlk Doğalgazla Çalışan Römorkörü Tanıtıldı

Uluslararası rekabetin oldukça yoğun hissedildiği deniz taşımacılığında teknolojik gelişmeler hız kesmiyor. Sanmar Tersanesi tarafından Norveçli Bukser og Berging AS firmasına inşa edilen ve dünyanın ilk LNG ile çalışma özelliğine sahip romörköru iki yıl süren mühendislik çalışmaları sonucunda üretildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
26.10.2013 tarihli yazı 9246 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz haftalarda hareketli gemi inşa sanayinin merkez üssü İstanbul'da dünyanın ilk LNG ile çalışan römorkör adlandırma töreni gerçekleşti. Sanmar tersanesinde inşa edilen römorkörler Rolls-Royce firmasının iki yıl süren mühendislik çalışmaları sonucunda üretildi.
 


►İlginizi Çekebilir: Hayalet Gemi Heybeliada
 
130 ton yay montajlı vinç  80 metreküp kriyojenik yakıt tankına sahip olup, bu yakıtla 5 veya 6 gün yaklaşık 10 knot hızla gidebilmekte. Rolls-Royce Bergen C26 tarafından desteklenen projede piyasaya sunulan bu yeni  römorkörler L6PG buji ateşlemeli gaz motorlarıyla geleneksel güçlü  römorkörlere göre yaklaşık yüzde 30 daha az CO₂ salınımı yapmakta ve doğaya salınan NOx miktarını %90'a kadar azaltmakta. 1000 devir/dakika dönüş hızına sahip motorları 3410 kW kombine güç çıkışı gerçekleştirmekte.
 


►İlginizi Çekebilir: Doğalgazla Çalışan Otobüs

Rolls-Royce, Başkanı Neil Gilliver'ın açıklamasına göre: ''Gaz, bir deniz yakıtı olarak popülerlik kazanıyor. Çevre dostu olmasının yanında düşük fiyata sahip olan geleneksel yakıtlar gemi tipleri içi en uygunu. Dünyadaki römorkörlerin çoğu emisyon denetlemerinin en sıkı olduğu kıyılara yakın çalışır. LNG daha yaygın olarak kullanılabilir hale geldikçe, birçok büyük liman yakında bu temiz, düşük maliyet ve dumansız yakıt enerji kendi römorkörler için tercih edeceğinden hiç şüphem yok."
 


►İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük "Enerji Gemisi"
 
Geliştirilen bu tip romörkörlere yardımcı elektrik dizel jeneratörler tarafından sağlanmaktadır. Rolls-Royce’un tahrik paketinde, gaz tankı ve besleme sistemi ile en son tasarımı olan iki US35 azimut pervanesi bulunuyor. Pervaneler, römorkörlere hızlı manevra ve konumlanma gibi römorkör operasyonunda temel öneme sahip yetenekler kazandırıyor. 
 
Sanmar Tersanesi 1976 yılında kurulan ve 7 farklı bağlantı noktası ile faaliyet gösteren, 18 gemi sahipliği ile Türkiye'nin ilk özel römorkör oluşturucusu ve operatörüdür.
 

Kaynak


►Engineering
 
Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.