elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Panasonic'ten Bükülebilir Batarya

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Las Vegas Eyaleti'nde başlayan CES(Tüketici Elektroniği Fuarı) 2017'de birbirinden ilginç ürünler tanıtılmaya başlandı. Panasonic firmasının CES 2017'de tanıttığı bükülebilir batarya fuarda tanıtılan yeni batarya teknolojileri arasında yerini aldı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
08.01.2017 tarihli yazı 9145 kez okunmuştur.
Neredeyse her an yanımızda bulundurduğumuz cep telefonları gibi çoğu kablosuz kullanılabilen elektronik cihazların en büyük problemi hiç şüphesiz ki bataryaları. Elektronik cihazlar aynı ve daha gelişmiş fonksiyonlar için daha küçül yapılmaya çalışılırken, en büyük kıstas, hala üzerlerinde bulundurdukları bataryalar. Bataryalar kolayca değiştirilemeyen veya cihazlardan bertaraf edilemeyen sert ve elektronik komponentlere göre oldukça iri gereçler. Dolayısıyla artık teknolojiye yön veren büyük şirketler yeni bir taşınabilir ürün tasarlarken batarya boyutunu oldukça minimize etmeye çalışıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Suda Çözünen Batarya Geliştirildi

Bu gibi problemlere çözüm olarak Las Vegas'ta tüketici elektroniği fuarında(CES) Panasonic firması yeni bir ürün tanıttı. Batarya bir usturanın inceliğinden çok daha ince şekilde tasarlanmış. Bu incelikteki bir bataryanın da en önemli parametrelerinden biri bükülebilirliği. İnceliğiyle öne çıkan batarya aynı zamanda gayet esnek bir yapıda. Bu fiziki özellikleri üzerinde  bulundurmasına rağmen performansından çokça bir şey kaybetmeyen bu yeni ürün bu şekilde bile kapasitesinin %80'ini korumaktadır.



Panasonic tanıttığı yeni bataryanın CES 2017'de 3 versiyonunu sundu. Tanıtılan bu üç versiyonun her biri kredi kartı oranında ve farklı boyutlarda. Panasonic yetkilileri projenin 2008 yılından beri devam eden bir proje olduğunu fakat bunu geçtiğimiz eylül ayından bu yana konuşmaya başladıklarını belirtti. Panasonic'in giyilebilir enerji departmanının planlama asistan şefi Yoriko Yagi, bataryanın seri üretim için hazır olduğunu ve bu üretimin Nisan 2018 ve Mart 2019 tarihleri arasında başlayacağını açıkladı. Yagi, giyilebilir teknoloji ve nesnelerin interneti alanındaki aygıtların oldukça küçülmeye başladığını ve artık ürün tasarımlarının bataryaya bağlı olarak yapıldığını ve bu nedenle daha küçük cihazlar istenirse daha küçük bataryalara ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.
 

Geliştirilen bu yeni bataryanın inceliği gerçekten insanı hayrete düşürecek boyutta. Kalınlığı 0.45 milimetre olan batarya sıradan bataryalara göre nispeten düşük kapasiteli. 3 versiyon olarak tanıtılan bataryanın en büyük boyutunun kapasitesi 60 mAh. Versiyonlardan en küçük olanının kapasitesi ise 17.5 mAh değerinde. Batarya denildiğinde akla gelen ilk cihaz olan akıllı telefonların batarya kapasiteleri ile kıyaslandığında oldukça küçük kapasiteli olan bu bataryalar daha da geliştirildikleri takdirde geleceğin teknolojileri arasına girmeye aday gibi görünüyor.

Kapasite olarak şimdilik oldukça düşük değerlere sahip olan bükülebilir bataryaların şu an için en etkin olarak kullanılabileceği alanların kredi kartı benzeri cihazlar olduğu öngörülüyor. Batarya gelecek teknolojisinde görülen bükülebilir teknolojik cihazlar üretilmeye başlandıkça değer kazanacak gibi görünüyor fakat şu an için firma henüz bir fiyat açıklamamış durumda.

 

Yagi, sektördeki diğer şirketlerin ve araştırmacıların bükülebilir lityum iyon piller üzerine birçok çalışmalar gerçekleştirdiğini fakat Panasonic'in bu ürünü alanında bugüne kadarki en iyi performansla sunduğunu belirtti.  Bu ürünü gerçekleştirmek için firma pil tasarımındaki klasik belirleyici unsurları yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı. Lityum iyon piller lityum oksitten yapılmış pozitif yüklü bir anot katından ve grafitten yapılmış negatif yüklü bir katyon katından oluşurlar. Bu iki katman iyon dolu bir sıvı veya bir jel ile ayrılır. Bir lityum iyon pil şarj edildikçe lityum iyonları bu çözeltiden geçer ve katotta depolanır. Pil deşarj durumunda iken de iyonlar katot katından anot katına doğru hareket eder. Lityum iyon pillerin işleyiş prensibi bu şekildedir. Bataryalarda anot ve katot tabakaları birbirine sarılı biçimde bulunur. Bu sarılı tabakanın bükülmesi en dıştaki tabakanın en içteki tabakaya göre daha hareketli olmasına neden olur. Bu ise sonuç olarak elektrotların zamanla hizalanmalarını kaybetmelerine ve pil kapasitesinde düşüşlerin yaşanmasına neden olur.

Esnek bir batarya üretmek için Panasonic araştırmacıları elektrotları birbirlerine sarmak yerine ince dikdörtgen bir şerit halinde birbirleri üzerine yerleştirmeye karar verdiler. Ardından pili özel bir alüminyum bileşenden elde edilmiş esnek bir gövdeye koydular.




Bataryanın en büyük sıkıntılarından biri de şarj edilmesi. Bataryalar ne kadar küçük olsalar bile şarj edilmek için bazen kendi boyutlarına göre oldukça büyük enerji giriş portlarına ihtiyaç duymaktalar. Panasonic bu konuda bir USB kablo portu için yer açmak istemediklerini ve pilin kablosuz olarak şarj edilmesi gerektiğini açıkladı. Fakat ne yazık ki piyasadaki çoğu kablosuz şarj cihazı 60 miliamper gibi bu küçük bataryaları zorlayacak değerde güçlü şarj akımları sağlamakta.  Soruna çözüm olarak Panasonic kendi kablosuz şarj istasyonunu da kurdu ve ürünü bu şekilde kullanıcılara sunacak.


Kaynak:

►spectrum.ieee.org
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.