elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Turkcell Akademi Nasıl Büyüdüğünü Anlattı

Turkcell Akademi Bölüm Yöneticisi Banu İşçi Sezen ile Turkcell Akademi'nin kuruluşundan ve üniversitelerle yürüttüğü ortak çalışmalardan uzun uzun konuştuk. Birçok genç arkadaşımızın yakından takip ettiği stajerlik programlarına da değinen Banu Hanım, hem Turkcell'i tanıttı hem de öğüt niteliğinde cümlelerle üniversite sıralarında atılması gereken adımlardan bahsetti



A- A+
19.07.2010 tarihli yazı 6497 kez okunmuştur.

İlk olarak Turkcell akademi ne zaman ve hangi amaç üzerine kuruldu?





Turkcell Akademi 2006 yılında kuruldu. Turkcell sizlerinde bildiği gibi, Turkcell grubun çok kısa zamanda çok hızlı büyüyen teknoloji ve iletişim şirketi. Turkcell bu kadar hızlı büyürken, doğal olarak ekosistemi de büyüdü ve bu büyük ekosistemle beraber değişim ve ilerlemede aktif olmamız gerekiyordu. Çünkü sizin işiniz her geçen gün geliştikçe, yeni Dünya'ya adapte olmak için gelişim ve eğitim çok önemli bir hal alıyor. İlk zamanlar Turkcell'in içinde olan eğitim birimi; tüm iyi niyet ve gayretlerine rağmen bu büyüyen ekosisteme yetişemediler. Bundan yola çıkarak, Turkcell yönetimi ; Dünya'da bunların nasıl gerçekleştiğini araştırmaya başladı. Bunları kendi bünyesinde kurarak farklı bir yapı oluşturdu ve Turkcell Akademi kurulmuş oldu.



Şu anda Turkcell Akademi'nin bir örneği ne Türkiye'de ne de Dünya'da var. En önemli kurulma sebebimiz ise 50.000 kişilik ekosistemimizin eğitimini en doğru şekilde yönetebilmekti. Buna ek olarak önem verdiğimiz bir diğer misyonumuz ise, üniversite-sanayi işbirliğini gerçekleştirmek üniversitelerdeki projeleri en doğru şekilde ortaya çıkarmak adına sadece bir birim odaklı o işe efor ve kaynak ayırıyoruz.





Türkiye'de bu denli tanınan Turkcell Akademi'nin, uluslararası alanda yeri nedir?





Son üç yıldır ciddi anlamda uluslararası platformda tanınıyoruz. Şu anda kurumsal üniversiteler konseptinin en çok geliştiği yer Amerika. Amerika'daki belirli ortamlarda yapılan konferanslarda , oturumlarda ve buradaki ödül kategorilerindeki değerlendirmelerle Dünya çapındaki yerinizi daha net görebiliyorsunuz. Ve biz son üç yıldır bu alanlarda ciddi ödüller aldık. Bu ödülleri alarak kendimizi dünya standartlarında test etmiş olduk ayrıca global şirketlerle eşdeğer ve hatta birçoğunun önünde olduğumuzu gördük. Bunun akabinde de orada bu ödülleri alarak tanındığımızdan, ciddi anlamda bir 'network'ümüz oluştu. Yani 'benchmark' edilen yer olmaya başladık. Bugün Dünya'da ki ciddi markalar bize bu ödüller referansıyla bir ulaşıp, 'Biz sizinle tanışıp deneyimlerinizi edinmek istiyoruz' diyerek gelmeye başladılar. Türkiye'de bunun pek bir örneği olmadığından kıyaslama yapamıyoruz ama yurt dışındaki yarışmalarda daha çok tanınıyor ve keşfediliyoruz.





Çalışanlarınıza verdiğiniz eğitimlerden biraz bahsedermisiniz?





Eğitimlerden bahsetmek için önce kanallardan bahsedelim. Eğitimlerimiz,, klasik bilindiği gibi salt sınıf içi eğitimler şeklinde planlamıyoruz. Alternatif kanallar bizim için çok kritik. Bunlar nedir derseniz, sınıf içinde eğitim dışında; mlearning (mobil öğrenme) , elearning, sanal sınıf, portal üzerinden kendi kendine öğrenmek gibi ciddi farklı yöntemlerimiz var. Çünkü 50.000 kişilik bir hedef kitlemiz var ve bu 50.000 kişiyi Türkiye'nin dört bir tarafında ki, hatta uluslararası alanda bulunan şirketlerimizi de düşünürsek salt sınıf içinde toplamamız mümkün değil.





Türkcell Akademi'nin yüksek lisans burs programıyla öğrenci okuttuğunu biliyoruz. Peki bu burs programına katılabilmeleri için öğrencilerin hangi vasıflara sahip olmaları gerekiyor?





Esra Ramazanoğulları (Turkcell Akademi, Akademi Uzmanı):



Yüksek lisans burs programı bu sene 3. senesinde ve üst yönetimimiz tarafından çok desteklenen bir program. Teknoloji konusunda gelecek vaad eden gençleri desteklemek hedefiyle, Turkcell'in seçmiş olduğu 14-15 pilot devlet üniversitesinin üst yönetimiyle koordine edilen bir programdır. Hedefimiz, özellikle mühendislik ve iktisadi, idari bölümlerde okuyan yüksek lisans öğrencilerimize destek sağlayabilmek. Burada neden yüksek lisans seçtik dersek, biraz araştırdık ve lisans burslarının çok yoğun verildiğini ve yüksek lisans burslarının eksikliğini gördük.



Bursu alabilmek için gerekli kriterler nedir diye sorarsanız; T.C vatandaşı olmak, minumum 2.75 not ortalamasının olması, ALES notunun 50 olması gibi çok düşük değerler. Bu burs, öğrencilerden herhangi bir beklentimizin olmadığı karşılıksız bir burstur.








Gelecek kariyeri planında Türkcell bünyesinde çalışmak isteyen bir öğrencinin, üniversite sıralarında atması gereken adımlar ne olmalıdır? Bünyenizde çalıştırdığınız mezunları hangi alanlardan/bölümlerden seçiyosunuz?





Aslında Turkcell'in çok önem verdiği belirli davranış modeli var. Bizim liderlik modeli dediğimiz; önce kendinin lideri olmak, ardından ekibimin lideri olmak ve işimin lideri olmak. Biz Turkcell grup olarak kişinin önce kendinin farkında olmasına, kendini geliştirme merakına ve isteğine çok önem veriyoruz. Turkcell teknolojik olarak çok hızlı ilerleyen bir şirket olduğundan, çalışanlarının hızlı, çok çabuk değişime ayak uydurabilen kişiler olması gerekiyor. Turkcell'de başarının kilit noktalarından biri çok çalışmak ve kendine güvenmek, değişen teknolojiyle birlikte yaşamaktır. Benim arkadaşlara önerim, gelişmeye çalışmaya açık olmalarıdır. Teknoloji bir fırsattır ve bu konularda her zaman kendilerini geliştirmeye açık olsunlar, kendilerine güvenden birşey kaybetmesinler...








Türkcell akademi paf (profesyonelliğe adım formasyonu) takımından bahsedelim biraz. Detaylarını bizimle paylaşır mısınız?





Paf, bir stajer programımız. Yani daha üniversite öğrencisiyken bir kurumsal dünyada iş tecrübesi edinme programımız. Bu sene yaklaşık 150 kişilik bir kontejyanımız vardı ve paf sınavlarını başvuruya açtığımızda 12.000 başvuru gerçekleştri. Takdir edersinizki bütün arkadaşlarımızı seçmemiz imkansız ve bunu bir şekilde elememiz gerekiyor. Bazen öğrencileri küstürmek ve mutsuz etmek durumuyla da karşı karşıya kalıyoruz. Ve bu durum bizi ciddi manada üzüyor.





7 bölge 7 üniversite projesi kapsamındaki okullar ve gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler nelerdir. İleride bu sayının artmasını planlıyor musunuz? Neden 7 üniversite ile sınırlandırmayı uygun buldunuz?





7 bölge 7 üniversite, bizim üniversitelerle ilk tanıştığımız ve tecrübemizi yaşadığımız bir proje oldu. Bu aslında sembolik bir isim çünkü biz bu sayıyı çoktan aştık. Bu projedeki amacımız, Turkcell Akademi eğitmenlerimizin içerisinde çok ciddi donanıma sahip arkadaşlarımız var. Ve biz bu bilgiyi üniversite öğrencileriyle de paylaşmak istedik. Akademi eğitmenlerimiz tamamen gönüllü olarak, haftasonlarını bu 7 bölgedeki üniversitelerde yaklaşık 5 haftalık bir eğitim ile geçirdiler. Ve bu 5 hafta sonrasında üniversite öğrencilerine bir sertfika verildi. Üniversite-sanayi işbirliğinin ilk adımını bu proje ile atmış olduk.








Son olarak gsm sektöründe Türkcell'in yerini ve kaç milyon kullanıcıya hizmet verdiğinizi, hizmet politika anlayışınızı aktarabilir misiniz?





Turkcell gsm operatörleri sektöründe abone bazında Türkiye'de lider ve Avrupa'da ikinci sırada yer alır. Bugün Türkiye'de 34.5 milyon kullanıcısı var, 7 ülkede daha hizmet veriyoruz ve hepsini topladığımızda yaklaşık 63 milyon abone müşteri kitlemiz oluşuyor. Müşteri kitlemiz büyük olduğundan büyük sorumluluklarımız da var tabii. Dünya çapında çok iyi bir altyapıya sahibiz. Özellikle 3G konusunda çok ciddi yatırımlar yaptık. Ve burada kendimize çok güveniyoruz. Her geçen gün teknolojiyi geliştiriyoruz, ve mühendis arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar yürütüyor.











Banu İşçi Sezen Kimdir?








Turkcell'de 2003 yılında Eğitim Birimi'nde görev yapmaya başlayan ve 2005- 2008 yılları arasında Turkcell Akademi bünyesinde Öğrenim Çözümleri Yönetimi ile Fonksiyonel ve Yetkinlik Geliştirme birimlerinin yöneticiliğini yürüten Banu İşçi Sezen 2008 yılından beri Turkcell Akademi'nin Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden 1997 yılında mezun oldu. İş hayatına 1997 yılında İzmir Ticaret Borsası Vadeli İşlemler Piyasasında Eğitim Uzmanı olarak başlayan ve 1998-2000 yılları arasında Garanti Bankası'nda Eğitim Bölümünde yönetmen olarak görev yapan Sezen, 2000-2002 yılları arasında Humanitas Doğuş İnsan Kaynakları Şirketi'nde Eğitim Bölümü'nde yönetici ve uzman danışman olarak çalıştı. Banu İşçi Sezen Turkcell'e katılmadan önce 2002-2003 yıllarında Barış Sigorta Reasürans Brokerlığı Şirketi'nde pazarlama alanında sorumluluklar üstlendi. Banu İşçi Sezen, halen IPI Uluslararası Psikodrama terapistliği eğitimine devam etmektedir.



Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.