Türkiye, Doğu Batı Arasında Fiber Köprü
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’ın katıldığı JADI Link projesiyle Cidde ile İstanbul arası fiber optik hat ile bağlandı.
Türkiye, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan arasında fiber optik ağları birleştiren ve Akdeniz-Kızıldeniz bağlantısındaki mevcut denizaltı hatlarına karasal alternatif oluşturan JADI Link (Jeddah-Amman- Damascus-Istanbul) Projesi'ne ilişkin işbirliği dört ülkenin telekom şirketlerinin katılımıyla hayata geçirildi. Gelecek hafta Cidde'den ilk devrenin çıkışının verileceği proje, bu yılın üçüncü çeyreğinde (eylül ayında) tam kapasiteyle (200 Gbps data ve ses taşıma) faaliyete geçecek. Cidde-Amman-Şam ve İstanbul'u toplam 2530 kilometrelik fiber optik hatla birbirine bağlayacak olan projede Türk Telekom (TT), Suriye Telekom (STE), Ürdün Telekom (JTG) ve Suudi Telekom (STC) yer alıyor. Bütün operatörler ülkelerindeki tahsise sunduğu fiber hattın uzunluğuyla doğru orantılı olarak gelir paylaşımı elde edecek.
Akdeniz'de denizaltından geçen kıtalararası internet, data ve ses iletimine karadan alternatif olacak olan JADI Link anlaşmasının süresi 15 yıl olacak.
BİR ELLE ALKIŞ TUTULMAZ
Projenin tanıtım toplantısında, Avrupa'da 27 bin kilometrelik fiber optik ağına sahip Invitel'i satın aldıklarını hatırlatan TT Genel Müdürü Paul Doany, 'Bu anlaşma bize ABD ve Avrupa'ya uygun maliyetle bağlantı yapma, Uzakdoğu'ya transit bağlantı yapma fırsatı verecek. Invitel JADI Link'i dünyaya bağlayacak. Arap dünyasında bir söz vardır; 'Bir elle alkış tutulmaz' diye. Biz de hep birlikte fiber bağlantı hedeflerimizi gerçekleştireceğiz'' diye konuştu.
UZAKDOĞULU OPERATÖRLERDEN TALEP ALAMYA BAŞLADIK
Proje için birkaç milyon dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen TT Uluslararası ve Toptan Satış Başkanı Mehmet Toros ise proje hakkında şu bilgileri verdi:
'Maliyeti çok düşük oldu. Sadece mevcut şebekeyi güçlendirmek için birkaç milyon dolar harcandı. Şimdiden Uzakdoğu'daki büyük operatörlerden JADI Link'i ana hat olarak kullanma yönünde talepler bize gelmeye başladı. 4 ülkenin yer aldığı bu proje, dünyada birden fazla telekom şirketinin bir araya gelerek oluşturduğu tek örnek. Şu an için başka ülkeleri bu işbirliğine dahil etmeyi planlamıyoruz.' Ürdün, Suriye ile Türkiye arasında vize uygulamasının kaldırıldığını ve bölgesel STA'nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise toplantı sonrası ''Eksen tartışması''na ilişkin olarak, şunları söyledi: 'Benim aklım ermez. Bunlar bana göre boş tartışmalar. Türkiye yerli yerinde duruyor, Türkiye'nin konumu da belli. Avrupa, Ortadoğu, Kafkaslar, Uzakdoğu, Orta Asya var, kuzeyimizde Rusya var. Bu asırlardan bu yana böyle. Dolayısıyla eksenimiz yerli yerinde, hiçbir yere kaymış değil.'
Habertürk
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma