Vücudun İçine Enjekte Edilebilen Minik Kamera
Bizlerin hayatına yeni bir kolaylık sağlayan buluşla kameralar artık vücudun içine enjekte edilebiliyor. Normal şartlarda üretilmesi imkansız görülen ve büyüklüğü bir tuz tanesi kadar olan minik kameraların üretimini ve nasıl çalıştığını yazımızdan inceleyebilirsiniz.
17.09.2016 tarihli yazı 9229 kez okunmuştur.
Stuttgart Üniversitesi'nde bir grup araştırma ekibi tıp, güvenlik, izleme ve minyatür robotlar için kullanabilecek çok küçük bir kamera geliştirdiler. Ekip lensleri, 3D baskı yöntemleriyle katman katman geliştirerek üretti. Araştırma ekibi küçük kameralar üretiminde sunduğu tekniğin “paradigma değişimi”ni temsil ettiğini belirtiyor.
Kullanılan teknik sonucunda üretim, tasarım ve test süresi bir kaç saat süren ve genişliği sadece 0.1 millimetre olan birleşik bir lens elde ediliyor. Kamera 3.0 millimetreden görüntüye odaklanabiliyor ve çektiği görüntüleri bağlı olduğu noktadan 1.7 metre (5.6 feet) fiber optik uzunluğu boyunca iletiyor.
Bu özelliklere sahip olan minik kameranın çalışabilmesi için görüntü sensörlerinin elektrikli kontağa erişmesi yeterlidir. Araştırma grubu da bunun icin iki seçenekli bir çözüm sunuyor. Çözümün ilk seçeneği ile (yön aracılığıyla) her bir görüntü sensör kontağa ulaşamaz ama sensörler henüz silikon devre levhasına bağlıyken ters yön yöntemiyle (ikinci seçenek) hızlı bir şekilde bütün sensörlere ulaşabilir. Yani artık her sensörü ayrı ayrı monte etme zorunluğu kalmıyor. Sensörler, lens silikon devre levhası yerine görüntü sensör devre levhasına bağlanınca silikon devre levha yığını bireysel mikrokameralara ayrılır. Böylece kablo sistem prosesi daha hızlanır ve bütün kamera sistemi küçülür.
Araştırma ekibi: “Yüksek optik performans ve çok büyük kompaktlık” elde edilmiştir diye ekliyor test sırasında. Minik kameralarda dikkat çekici nokta ise tüm sistemin standart bir şırınga iğnesi içine rahatça sığmasıdır. Bu özelliğiyle, beyin dahil olmak üzere insan vücudunun her yerine enjekte edilebiliyor ve böylece doktorlara, vücudun içini doğrudan inceleme imkanı vererek endoskop olarak hareket edebiliyor.
İnvasif ve Tahrip Edici Değildir
Mucit grubu buluşu açıklayarak şunu ekledi: ‘Endoskopik uygulamalar küçük nesnelerin “invasif ve tahrip edici olmayan” testleri buna endüstri sektöründe izin verdiği gibi tıp alanında da izin verir.’ Yöntemin görülmemiş esnekliği basılı optik minyatür aletlerin (endoskoplar, hücre biyolojisi için fiber görüntüleme sistemleri, minyatür fiber optik tuzaklar, entegre kuantum yayıcılar ve dedektörler ve otonom vizyonlu minyatür dronlar ve robotlar) üretimini kolaylaştırıyor.
Kaynak:
►techradar
Yazar: Isa Ghafory
►techradar
Yazar: Isa Ghafory
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.