elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Adım Adım CNC Makineleri

Makine endüstrisinde mekanik işleme gerektiren çalışmalarda kullanılan CNC tezgahları günümüze kadar çeşitli aşamalardan geçmiştir. Önceleri delikli şeritlerle dışarıdan programlanan bu tezgahlar bilgisayar teknolojisi ile tezgah başında programlanır hale gelmiştir. Yazımızda geçmişten günümüze CNC tarihçesi hakkında bilgiler sunacağız.



A- A+
08.10.2014 tarihli yazı 39383 kez okunmuştur.

CNC Nedir?

En kısa ifadesiyle mekanik işleme gerektiren bir çalışmayı bilgisayardan gelen komutlara göre otomatik olarak yapan makinelere CNC makineleri denir.
 


Şekil 1: SIEMENS firmasına ait SINUMERIK 828D CNC Tezgah. Bu CNC Tezgahı, PLC ve kullanıcı arayüzü tek bir panelde birleştirilmiş sade bir yapıya sahiptir. Sinumerik Operate ile en kolay ve anlaşılır arayüze sahiptir. Q klavyeye entegre edilmiş kısa yol tuşları sayesinde sıkça kullanılan menülere hızlı erişim imkanı sunar. 



 

Geçişten Günümüze CNC Makineleri

CNC Tezgahlarının tarihçesi İkinci Dünya Savaşı’na dayanmaktadır. Daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplanması için 1941 yılında “Electronic Numerical Integrator and Computer”(ENIAC) (Türkçesi: Elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı) adındaki ilk bilgisayarın inşa edilmesi ile endüstride makinaların da bilgisayarlar ile kontrol edilebileceği görülmüştür.
 


Şekil 2: Elektronik Sayısal Entegreli Hesaplayıcı (ENIAC)

1960’lı yıllardan sonra makina endüstrisinde kullanılmaya başlayan Nümerik Kontrollü Takım Tezgahları günümüze kadar;

► NC( Nümerik Kontrollü )
► CNC (Bilgisayar Destekli Nümerik Kontrollü)
► High Speed (Çok Hızlı) olmak üzere üç türde gelişme aşaması göstermiştir.

NC tezgahları delikli şerit sistemine göre çalışan tezgahlardı. Masa başında oluşturan NC programı, bir delme tertibatının yardımı ile delik delinerek bir şeride aktarılıyordu. Daha sonra şerit tezgaha yerleştiriliyor ve parça son işlem olarak işleniyordu. Nümerik kontrol ünitesinin hafızası yoktu; dolayısıyla her parça işlendikten sonra şerit geri sarılıyor ve yeni bir parçanın işlenmesine devam ediliyordu.

 


Şekil 3: NC Kodların Şeritte Dizilişi

1980’lere doğru NC tezgahları, bilgisayarla donatılarak CNC haline getirilmiştir. Teknolojik bakımından büyük bir aşama sayılan CNC sisteminde, bilgisayarın etkisi ile programlama tezgah başında yapılabiliyor ve gerekirse düzeltilebiliyordu. Artık birçok program hafızaya alınabilmekte, istenildiği kadar parça işlenmekte ve işlenmeden önce de simülasyon yapılabilmekteydi.

1990’lara gelindiğinde bir yandan uluslararası rekabet, diğer yandan çok kısa zamanda kalıp modelleri üreten yeni teknolojik gelişmelerin etkisi ile takım tezgahları üreticileri yeni arayışlara yöneldi ve bunların sonucu olarak çok hızlı CNC takım tezgahları ortaya çıkmıştır.


 


 

Yeni Nesil Endüstri

2010 yılında ise SIEMENS “Tüm ürün tasarım süreçlerinde entegresyon ve optimizasyon” ile yeni nesil Endüstri anlayışı olan Endüstri 4.0'a giden yolda bir adım daha ilerlemiştir. Bütün CNC ihtiyaçlarını karşılayabilen ve tüm dünyada sevis ağı bulunan tek tedarikçi konumunda olan SIEMENS yakın zaman da İstanbul Kartal tesislerinde kurulan SIEMENS TAC ile demo setleriyle donatılmış eğitim sınıflarında Hareket Kontrol Sistemleri ürünlerine yönelik devreye alma ve programlama eğitimleri uygulamalı olarak vermeye başlamıştır.
 


Şekil 4: SIEMENS TAC Tesislerinin İçinden Bir Görünüş. Siemens’in merkezi Almanya’da bulunan ve dünyada da sekiz ülkede oluşturduğu TAC konsepti, Siemens Kartal tesislerinde de hizmet veriyor. Siemens Global tarafından dünyadaki en iyi yerel uygulama olarak seçilen TAC İstanbul, diğer ülkelere de örnek olmaya devam ediyor.

CNC takım tezgahları sektöründe geleceğe ışık tutan bu merkezin hedefinde makine üreticileri, makine ithalatçıları ve eğitim kurumları yer alıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen katılımcılar bu tesiste son teknoloji Siemens ürünleri ve gerçek CNC takım tezgahları üzerinde eğitim görme ve uygulama imkanı buluyor. Merkezde ayda ortalama 50 kişiye sertifikalı eğitim veriliyor. 
 


Şekil 5: SIEMENS CNC Teknolojisi ile yeniden revize edilen bir tezgah. SIEMENS, Yüksek maliyetle alınan veya 2. el alınmış zamanla üst üste binen problemlerden dolayı yavaşlamış, verimli çalışmayan tezgahınızı ilk günkü verimliliğine ve hatta daha fazlasına kavuşturabileceğiniz bir teknoloji sunar. 

Siemens Beceri Tabanlı Stajyer Programı kapsamında 14 meslek lisesi stajyerine yine bu merkezde eğitimler veriliyor. CNC tezgahlar, hareket kontrol sistemleri, PLC, Bina otomasyonu ve çevre mevzuatına uyum konularında gönüllü eğitmenlerden eğitim alan stajyerler aynı zamanda İngilizce, matematik ve malzeme bilgisi etütlerinden de faydalanıyor. Bu şekilde stajyerlerin donanımları artırılırken iş deneyimi de elde etmeleri amaçlanıyor. 

 

 

SIEMENS CNC Ailesi: SİNUMERİK

Sinumerik 808D

Siemens, torna ve freze tezgahları performans aralığının alt ucuna CNC sisteminin avantajlarını getiriyor.

Sinumerik 808D, standart 2 eksen torna ve 3 eksen freze tezgahları için geliştirilmiş ucuz, kolay ve güçlü bir kontrolördür. Standart PLC programı ve kolay devreye alma asistanı ile uzmanlık gerektirmeden kısa sürede devreye alınabilir. Ücretsiz PC simulasyon programı ile bilgisayar başında eğitim ve destek olanağı sağlar.

► 3 eksen + 1 işmili kontrol edebilir
► Manuel tezgah moduna geçiş

► 7.5" LCD ekran
► Panelin ön tarafına entegre edilmiş USB
► 80bit NANOFP hesaplama hassasiyeti
► MDynamics ile ileri seviye kalıpçılık fonksiyonları
► Genişletilmiş ISO programlama dili desteği
► Freze ve Torna için gelişmiş teknoloji çevrimleri
► SINUMERIK 808D startGUIDE ile kolay devreye alma
► Ucuz fiyat
 

Sinumerik 828D

CNC Torna ve işleme merkezi uygulamalarında kompakt yapısıyla kusursuz bir çözüm.

Sinumerik 828D kompakt cnc makinalar için ideal bir çözüm sunar. CNC, PLC ve kullanıcı arayüzü tek bir panelde birleştirilmiş sade bir yapıya sahiptir. Sinumerik Operate ile en kolay ve anlaşılır arayüze sahiptir. Q klavyeye entegre edilmiş kısa yol tuşları sayesinde sıkça kullanılan menülere hızlı erişim imkanı sunar.


► 10,4" TFT ekran
► Panelin ön tarafına entegre edilmiş USB, Ethernet ve CF kart girişleri
► 80bit NANOFP- hesaplama hassasiyeti
► MDynamics ile ileri seviye kalıpçılık fonksiyonları
► Shopmill/ShopTurn diyalog programlama
► Genişletilmiş ISO programlama dili desteği
► Online animasyon desteği 
 

Sinumerik 840D SL

SINUMERIK 840D SL evrensel ve esnek bir CNC sistemidir.Yeni sürücü sistemi Sinamics S120 sistemiyle entegre çalışır ve 31 eksene kadar eksen kontrolü.

SINUMERIK 840D SL evrensel ve esnek bir CNC sistemidir. Yeni sürücü sistemi Sinamics S120 sistemiyle entegre çalışır ve 31 eksene kadar eksen kontrolü yapabilir. Her türden teknolojik uygulamaya cevap verebilecek esnek ve açık bir yapıya sahiptir. Modüler yapısı ve Ethernet haberleşmesi sayesinde sürücüler ve giriş çıkış modülleri pano içinde veya dışında kolayca dağıtılabilir, montajı ve kablajı çok kolaydır.

SINUMERIK 840D sl'in yenilikleri ve avantajları;

► En üst seviye performans ve esneklik
► Orta ölçekli ve çok eksenli kompleks uygulamalar için ölçeklendirilebilir esnek donanım ve yazılım.
► Sistem yazılımı seviyesinde açıklık
► Kendi bilgi birikimi ve tecrübenizi (know-how) entegre edebileceğiniz açık NCK ve PLC çekirdeği.
► İnsan yaralanmalarını ve makine kazalarına en etkili koruma
► SINUMERIK Safety integrated ile kullanımı kolay ve uygulamaya yönelik üst seviye güvenlik fonksiyonları.
► Tüm sürücü, enkoder ve I/O haberleşmesi Drive cliq (Ethernet) ile çok hızlı
► ShopMill ve ShopTurn ile kolay ve hızlı parça programlama
► USB ve Network den program çalıştırabilme
► 1000 satıra kadar genişletilebilen ileri okuma (lookahead)
► Kalıpcılıkta hassasiyet, yüzey kalitesi ve hızı arttıran özel fonksiyonlar. (COMPCAD ve cycle832)
► İleri seviye takım yönetimi. 

 
SIEMENS Sinumerik 828D Genel Tanıtım Videosu



 
Kaynak

 
Doğukan KAYGUSUZ Doğukan KAYGUSUZ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar