Yıldırımı Düşmeden 8-30 dk Önce Tahmin ve İhbar Eden Sistem
Elektriksel olarak yüksek gerilim boşalmaları olarak bilinen yıldırımlar, düştükleri alanda çok büyük hasarlara yol açmaktadır. İşte bu nedenle yıldırımdan korunma adı altında pek çok çalışma yürütülmektedir. Bu çalışmalardan son zamanlarda en dikkat çekici olanı ise "Yıldırım Tahmin ve İhbar Sistemi"dir. Yıldırımı önceden nasıl tahmin edebiliriz? sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
22.11.2014 tarihli yazı 20790 kez okunmuştur.
Yıldırım Tahmin ve İhbar Sistemi Nedir?
Tesisimizi ve cihazlarımızı yıldırım ve etkilerine karşı korumak için iki durum söz konusudur. Birinci durumda yıldırım tesisimize düşer ve kurmuş olduğumuz bir dizi sistem ile (paratoner, faraday kafesi, yakalama ucu, topraklama sistemi, parafudr) düşen yıldırımın etkisi absorbe edilerek yok edilir ya da en aza indirgenir. İkinci durumda ise yıldırım düşmeden kurmuş olduğumuz sistem ile yıldırım düşeceğinin sinyalini alırız ve gerekli önlemleri alarak tesisimizde koruma sağlarız.
Şekil 1: Yıldırım Tahmini Yapan "ThorGuardian" Sistemi
Yıldırım tahmin ve ihbar sistemleri de, ikinci durumu oluşturan ve belirli tekniklerle bize yıldırımı haber veren sistemlerdir. Bir tesis için zaman ve süreklilik çok önemlidir. Dolayısıyla nasıl ki arıza çıkmadan arıza tespiti çok kritik bir öneme sahip ise yıldırım düşmeden yıldırımı tahmin edip uyarmak da o derece önemlidir. "ThorGuardian" olarak adlandırılan bu sistem kurulduğu bölgede sürekli analizler ve denetimler yaparak belli bir disiplin içerisinde çalışır ve anlık ürettiği sonuçlar doğrultusunda kullanıcıyı sürekli olarak yıldırıma karşı bilgilendirir.
Sistem Nasıl Çalışır?
Yıldırım tahmin ve ihbar sistemlerinin algılama donanımları sürekli olarak radar ve diğer yöntemlerle yıldırım oluşumunu tetikleyen atmosferik elektriksel hareketleri ve mevcut potansiyel durumu incelemek için tasarlanmıştır. Bu sistemde en az 3 alıcı üçgen bir alan oluşturacak şekilde belirlenen noktalara yerleştirilir ve veriler bu konumlandırmaya göre alınır. Alıcılardan herhangi birinin kuvvetli bir elektrik bozukluğu tespit etmesi durumunda tespit edilen konum diğer alıcılarla paylaşılarak olası bir yıldırım düşmesi durumu teyit edilir. Daha sonra tespit edilen bu veriler kodlanarak merkezi sisteme aktarılır ve kodlar orada işlenerek sinyallere dönüştürülür. Merkezi sistem oluşturduğu bu sinyaller ile ihbar birimine bildirim göndererek tesisin risk altında olduğunu belirten acil durum uyarı sistemini harekete geçirir. Böylece yaklaşık olarak 30 dk. öncesinde yıldırım tespit edilerek olası durumlara karşı tesis korunur.
Şekil 2: Yıldırım Tahmin ve İhbar Sisteminin İç Yapısı
Yıldırım tahmin ve ihbar sistemlerinden bazıları merkezi izleme tesisinden uyarı sirenini manuel olarak etkinleştirme ihtiyacı duyarken bazıları ise otomatik olarak çalışır. Sistem aynı zamanda kurulu alanda gerçekleşen elektriksel aktivitenin tekrar güvenli düzeye gerilediğini bildirir. Bu özellik sistemin durum takip yeteneğini göstermekle beraber olası bir insan kaynaklı hatayı da ortadan kaldırır. Alanında lider olan ThorGuardian L125 serisiyle bu sisteme yenilikçi bazı özellikler geliştirerek kullanıcılara sunmuştur.
Şekil 3: Atmosferdeki Elektrostatik Enerjiyi Kontrol Ederek İhbar Sinyali Gönderen Sensörler
ThorGuardian L125 Serisi Ve Özellikleri
Yıldırım tahmin ve ihbar sistemlerinde piyasaya öncülük eden ThorGuardian üzerinde bulunan sensörler ile atmosferin elektrostatik enerjisini 15 mil uzaklığa kadar izler ve 2 mil yarıçapında bir alanın yıldırım potansiyelini değerlendirir. Tamamen entegre bir yıldırım uyarı sistemi olan ThorGuardian tehlikeli bir durum belirlediği zaman hava kornaları ve flaş ışıklarla hem görsel hem de sesli olarak uyarı verir. Bu sistem kullanılacak olan alana tek bir birim olarak ya da ayrı ayrı kontrol üniteleri olarak monte edilebilir.
►İlginizi Çekebilir: Yıldırım Korunması ve Topraklaması Nedir?
Teknik Özellikler
► Sistem üzerinde bulunan LCD ekran sistemin genel durumunu ve yıldırım anında acil durumu anlık olarak görmemizi sağlar.
► Kullanıcı gün içerisinde sistemin çalışma saatlerini ayarlayabilir.
► Sistemin 12 kademeli bir hassasiyet aralığı mevcuttur.
► Sürekli gözetimsiz çalışma için tasarlanmıştır.
► "Kırmızı alarm" ve "tehlike geçti" durumlarında otomatik olarak sesli ve görsel uyarılar verilir.
► "Kırmızı alarm" durumunda kırmızı flaş ışık yanmaya devam eder.
► 230V’luk AC bir kaynak ile ya da isteğe bağlı olarak güneş enerjisiyle çalıştırılabilir.
► THOR Guard’ın ThorPCX görsel ekranı ve depolama yazılımı kullanıcılara bilgisayar arayüzü sağlar.
► Düşük pil durumunda veya sistemin test için yetersiz olduğu durumlarda sesli bildirim ile uyarı verilir.
► Yüksek performanslı, uzun ömürlü şarj edilebilir pillerle çalışır.
►İlginizi Çekebilir: THORGUARDIAN Datasheet'ini İndirmek İçin Tıklayın
Kaynak:
www.shunttech.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET