Drone'ların Hava Trafik Kontrol Sistemi
Kullanıcı sayıcı günden güne artan drone’lar, havacılık sektöründe kendine yer edinmeye başladı. Uçuşların güvenli ve hızlı olması NASA’nın geliştirdiği hava trafik kontrol sistemi ile sağlanacak. Drone'ların hava trafik kontrol sistemlerinin ayrıntıları haberimizde.
23.04.2016 tarihli yazı 9140 kez okunmuştur.
NASA’nın üzerinde çalıştığı konulardan birisi de drone’ların artışına bağlı olarak artan hava trafiğini kontrol etmek. Drone’ların havada ilerleyen uçaklara, yüksek katlı binalara ve antenlere çarpma olasılığı yüksek olduğu için kontrol edilmesi gereken bir durum haline gelmiştir. Bu durumları göz önüne alan NASA belirli bölgelerde hava kontrol sistemini test etmeye başlamıştır.
Çeşitli uygulamalarda kullanılan drone’lara bir örnek vermek gerekirse paket teslimat işinde kullanmasını verebiliriz. Amazon, Google, Walmart gibi firmalar drone kurye kavramını hayata geçirdiler. Drone'lar için düşünülen güvenli uçuş mesafesi yerden 60m - 150m arasındadır. 150m’den sonra genel havacılık sınırları başladığı için olumsuz durumlar olmaması için geniş bir uçuş bölgesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Taşımacılık yanında bireysel kullanım, video ve resim çekimi gibi kullanımlarda bu yükseklik için uygundur.
Uygulanacak kontrol sisteminde karayollarında kullanılan sinyalizasyon ve kurallar drone trafiği için geçerli olmayacak tabii ki. Havada bulunan drone’ların yoğunluğuna, rota çizgisine ve hava durumuna göre hava trafiği yönetilecektir. 24 tane drone üzerinde yapılan testlerden olumlu sonuçlar alınmıştır. Yazılımlarında çeşitlilik olan drone’ların trafik kontrol sisteminde birbiriyle bağlantı kurması ve ana merkezden takip edilebilmeleri gerekmektedir.
Gelişme aşamasında olan sistem ilerleyen yıllarda çokça duyacağımız bir hale gelecektir. Nüfus bakımından yoğun bölgelerde, hava trafiği çok olan yerler için kullanılması düşünülen sistem ile insanlar ve drone’lar arasında güvenli etkileşim sağlayacaktır.
Kaynak:
►gizmag
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.