Adayları tanıyalım…

Üniversite

1) En Başarılı Üniversite

  • Bilkent Üniversitesi: Bilkent Üniversitesi öğrencilere üst düzey akademik eğitim ve araştırma olanaklarının yanı sıra geniş sosyal ve kültürel olanaklar sağlıyor. Tüm öğrencilere açık olan sanat, spor ve kültür faaliyetleri sayesinde öğrenciler akademik hayatlarını sürdürürken aynı zamanda sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlayacak imkânlar buluyorlar.
  • Gebze Teknik Üniversitesi: Ulusal ve uluslararası işbirliklerinin yanı sıra savunma sanayi ve nanoteknoloji yatırımlarıyla da öne çıkıyor. Öğretim elemanları, laboratuvar imkânları ve kampüsü GYTE’nin sunduğu diğer imkânlardan.
  • İstanbul Teknik Üniversitesi: İstanbul Teknik Üniversitesi; geniş kampüsü, öğrenci kulüp faaliyetleri, düzenlediği ve katıldığı yarışmalar, önemli teknik alt yapısıyla ve 1773 yılına uzanan temelleriyle Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden. Bu imkânların yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilere yurtdışı eğitim programlarıyla yurtdışında belli bir süre eğitim fırsatı da sunmaktadır.
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye’deki bilimsel ve teknolojik çalışmalara yaptığı katkının yanı sıra ülkemizi uluslararası üniversite sıralamalarında da temsil ediyor. Güzel kampüsü, araştırma olanakları ve birçok üniversiteye ilham vermiş mezun ve akademisyenleriyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi ülkemiz açısından önemli bir değer niteliği taşıyor.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi: Yıldız Teknik Üniversitesi sanayi işbirlikleri, laboratuvar imkânları, akademik kadrosuyla öğrencilere önemli bir teknik eğitim sunmasının yanı sıra kampüs imkânları ve sosyal olanaklarıyla 100 yılı aşkın bir süredir Türkiye’deki önemli üniversiteler arasında bulunuyor.

2) En Başarılı Teknopark

  • Arı Teknokent (İstanbul Teknik Üniversitesi): Arı Teknokent, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki teknoloji geliştirme bölgesi olarak Türkiye’ye önemli bir değer katıyor. Bugün Arı Teknokent çıkışlı olup Türkiye’de ve dünyada önemli işler başarmış önemli şirketler var. Arı Teknokent öğrencilere yeni fikirleri iş hayatında deneme ve araştırma-geliştirme yapma imkânı sunuyor.
  • CyberPark (Bilkent Üniversitesi): Bilkent Cyberpark, yeni fikirlerin hayata geçirildiği birçok start-up firmasının yanı sıra önemli araştırma ve geliştirmelere imza atan UNAM gibi araştırma merkezlerini ve METEKSAN gibi önemli firmaları bünyesinde barındırıyor. Lisans ve lisansüstü öğrencileri için iş hayatını ve teknoloji dünyasını yakından tanıma ve hayallerini hayata geçirme imkânı sunuyor.
  • İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Geliştirme Bölgesi: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Geliştirme Bölgesi sunduğu staj imkânlarıyla öğrencilerin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca öğrencilere fikirlerini hayata geçirme fırsatı sağlıyor. Teknopark, İzmir’deki ilk ve tek teknoloji geliştirme bölgesi olma özelliğini taşıyor.
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent: Orta Doğu Teknik üniversitesi teknoparkı Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliğinin yapıldığı önemli merkezlerden biri. Bünyesinde TÜBİTAK, Havelsan ve TAI gibi şirketlerin araştırma merkezlerini barındırıyor ve Türkiye’de önemli işler başarmış diğer birçok firmaya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca birçok üniversiteden öğrenci ve akademisyenleri araştırma yapmak için çatısı altında topluyor.
  • Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark: Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoparkı kısa adıyla Yıldız Teknopark bünyesinde barındırdığı firmalarla önemli araştırma-geliştirme imkânları sunarken hem Yıldız Teknik Üniversitesi’nin içinden ve dışından, öğrenci ve araştırmacılara önemli bir girişim imkânı sağlıyor.

3) En Başarılı Öğrenci Kulübü

  • İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü (OTOKON): Tüm İTÜ öğrencilerine hizmet veren İTÜ Kontrol ve Otomasyon Kulübü 2004 yılında Elektrik-Elektronik Fakültesi öğrencileri tarafından kurulmuştur. 600’den fazla üyesi bulunmaktadır. Hızla ilerleyen teknolojiye hâkim olacak, yetenekli, aktif ve üretken mühendislerin yetişmesine olanak sağlayan OTOKON, bu hedef doğrultusunda çeşitli faaliyetler, aktiviteler ve büyük çapta organizasyonlar düzenlemektedir.
  • İYTE IEEE Öğrenci Kolu: 2005 yılında kurulan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü IEEE Öğrenci Kolu, çalışmaları ve yenilikçi politikası ile büyük başarılara imza atmıştır. Aktifliği ile bilinen kulüp, yaptığı çalışmalarla geniş kitlelere hitap ederek, her bölümden 400’e yakın öğrenci üyeye sahip olmuştur. Hedefi, gelişen teknolojiyi insanlığa yararlı bir hale getirmek olup bunu sosyal ve kültürel faaliyetlerle desteklemektir.
  • Karabük IEEE Öğrenci Kolu: Karabük Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü, 2011 yılında Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından kurulmuştur. Başta Mühendislik Fakültesi olmak üzere bütün bölümlerde faaliyet göstermektedir. Öğrencinin kişisel gelişimini ön planda tutan kulüp, farklı ilgi alanlarında kendini geliştirmeye açık, özellikle de kendini teknik açıdan geliştirmeyi amaçlayan, öğrenmeye istekli her öğrenciye hitap etmektedir.
  • Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM): 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde ilk adımlarını SAGUAR adı altında attı.2006'da SAİTEM olarak adını değiştirdi. Alternatif enerjiler başta olmak üzere çeşitli teknoloji alanlarında yenilikçi projeler gerçekleştirmeyi hedef edinmiş, nitelikli bireylerin yetişmesi için ortam yaratan, tamamen gönüllü olarak çalışan öğrencilerden oluşan bir teknoloji uygulama topluluğudur.
  • YTÜ IEEE Öğrenci Kolu: 2001 yılında kurulan YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü, kurulduğu günden bugüne kadar sürdürdüğü özverili çalışmalarıyla, üyelerini gerek onları iş hayatına hazırlayarak gerekse eğlenceli çalışma ortamlarıyla buluşturarak “Üniversite Sosyalliği” kavramını tanımalarını sağlıyor. Takım çalışması, iş bölümü gibi kavramların öncülüğünde birçok başarıya imza atmıştır.

4) En Başarılı Üniversite Etkinliği

  • İTÜ Endüstri Mühendisliği Öğrenci Sempozyumu (EMÖS)
  • İTÜ Video Oyun Festivali (İVOFest)
  • İTÜ Robot Olimpiyatları (İTÜRO)
  • ODTÜ Robot Günleri
  • YTÜ RLC Günleri

Sanayi

1) En Başarılı Firma Yöneticisi

  • CANAN ÖZSOY (GE Türkiye CEO’su): 1989 yılında, kariyerine ilaç sektörü ile başladı. Bu dönemde Boğaziçi Üniversitesinden MBA derecesi aldı. İlaç sektöründe belli bir dönem pazarlama ve satış liderliği pozisyonunda görev aldı. 2004 yılında Paris’e giderek küresel pazarlama liderleri arasında yerini aldı. 2007 yılında ise; 1876 yılında Thomas Edison tarafından kurulan General Electric (GE) şirketinde çalışmaya başladı. Çalışmaları ile dikkat çeken Özsoy, GE küresel mamografi bölümü başkanlığından, GE Türkiye başkan ve CEO görevine getirildi.
  • DR. ÇETİN NAZİKKOL (ThyssenKrupp Türkiye CEO’su): Dr. Çetin Nazikkol, 1996 yılında ThyssenKrupp’da çalışmaya başladı. ThyssenKrupp şirketinin Ar-Ge departmanında görev yapan Nazikkol, 2008-2009 yıllarında program yöneticisi olarak da çalıştı. 2010 yılında asansör teknolojisi iş alanında görev yapmaya başladı. 1 Ekim 2013 tarihi itibarıyla ise ThyssenKrupp AG şirketinin Türkiye CEO’su görevini üstlenmiştir.
  • GÖKTUĞ GÜR (Philips Türkiye CEO’su): Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden mezun olan Göktuğ Gür, yüksek lisansını Marmara ve Maine Üniversitelerinde işletme bölümü üzerine yapmıştır. 20 yıl boyunca sürdürdüğü profesyonel iş hayatı boyunca enerji sektöründe imza attığı pazarlama ve çözüme yönelik projelerle sektörünün en iyileri arasına girmiştir. Uluslararası deneyime sahip olan Gür, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Pakistan Ülke Başkanı olarak da görev yapmıştır. 1 Nisan 2013 tarihi itibarıyla Philips Türkiye Aydınlatma Genel Müdürü olarak göreve başladı. 1 Temmuz 2013 itibarıyla ise Philips Türkiye Ülke başkanlığı görevini üstlenmiştir.
  • HÜSEYİN GELİS (Siemens Türkiye CEO’su): Berkeley Üniversitesi’nde mikro ve makro ekonomi eğitimi alan Hüseyin Gelis, Phoenix Üniversitesi işletme bölümünden mezun oldu. Kariyerine 1976 yılında, Siemens şirketinde telekomünikasyon alanında üretim yapan bir fabrikada başlamıştır. Siemens şirketinde 30 yılını farklı departmanlarda çalışarak devam ettirmiş ve bir zamanlar Stajyer olduğu yerde şuan Genel Müdür olarak çalışmaktadır. Almanya, Türkiye, ABD, Hindistan ve Kanada’daki Siemens şirketlerinde üst düzey yönetici olarak çalışmış ve Hindistan’da çalıştığı dönemde Hindistan’ın en iyi CFO’su seçilmiştir. 1 Ekim 2007 tarihinde ise Siemens Türkiye Genel Müdürlük görevini üstlenmiştir.
  • RECEP KONUK (Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı): Yükseköğretimini Konya Selçuk Üniversitesinde tamamlayan Recep Konuk, daha sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde İşletme bölümünü tamamladı. Kariyerine öğretmenlik ile başlayan Konuk, bir dönem İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevi yaptı. 1985 yılında öğretmenlikten istifa ederek, ticarete atıldı ve yaptığı ticaret ile vergi rekortmenleri arasına girdi. 1994 yılında Çumra Belediye Başkanlığına seçildi. Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde arkadaşları ile birlikte Çumra Şeker A.Ş’yi kurdular. Kariyeri boyunca birçok ödül kazanan Konuk, 1999 yılında Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve hemen ardından PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmiştir.

2) Kablo Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • 2M Kablo: 1993 yılında İstanbul’da kurulan ve alçak gerilim kabloları, yangına dayanıklı kablolar, ses ve görüntü kabloları üreten 2M Kablo, , üretiminin %40’ını ihraç etmektedir. Ayrıca 2M KABLO ihracat alanındaki başarısı ile 2008 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından aldığı "İhracat Başarı Ödülü’nün” ardından 2011 ve 2012 yıllarında gerçekleştirdiği ihracat hamlesi ve ülkemizin dünya ticaretinden aldığı payın artmasını sağladığı için İMMİB “İhracat Onur Ödülü’ne” layık görüldü. Modern test ekipmanlarıyla donanmış 2M KABLO laboratuvarlarında üretim anında ve sonrasındaki tüm testlerin dışında sektörel gereklilik getirmeyen birçok testte yapılabilmektedir.
  • Hes Kablo: 120,000 m2’si kapalı, 250,000m2 alandaki entegre tesislerde, ISO 9001 standartlarına göre ve ISO 10002, ISO 14001, OHSAS 18002 ve ISO 50001standartları gereğince üretimi gerçekleştiren, yaklaşık alanında uzman 1000 kişilik bir ekiple en son teknolojik gelişmelere uygun makine ve yöntemler kullanılarak gerçekleştirmektedir. İstanbul Sanayi Odası’nın belirlemiş olduğu ilk 500 firma sıralamasında HES Kablo, 2013 yılı verileri göz önüne alındığında 65. Sırada yer almıştır. Ürünlerini yurt içi pazarının yanı sıra, dünyaya da sunan HES Kablo’nun dört bir yanındaki 120’yi aşkın ülkede tercih edilmektedir.
  • Nexans Kablo: Kablo kalitesi ve geniş kablo çözümleri ile dünya çapında kullanıcılarına yüksek performanslı çözümler sunan Nexans Kablo, enerji iletimi ve dağıtımında, enerji kaynaklarında, ulaşımda veya binalarda kullanılan kablo üretimiyle 40 ülkeye ihracat yapmaktadır. Yaklaşık 26,000 çalışanı bulunmaktadır. Nexans Kablo’nun ana stratejisi ürünlerde inovasyon, proje çözüm ve hizmetleri sunmaktır. Denizli ve İstanbul’daki fabrikaları ile üretilen tesisat kabloları, orta gerilim enerji kabloları ve telekomünikasyon ağı kabloları ile kablo sektöründe faaliyet göstermektedir.
  • Prysmian Kablo: Prysmian Group, enerji ve telekomünikasyon kabloları endüstrisinde, 2013 yılında 7 milyar Euro’nun üzerinde satışları, 20.000 çalışanı, 50 ülkede faaliyet gösteren 91 fabrikası ile bir dünya lideridir. Yüksek teknoloji ürünleri pazarında yer alan Prysmian Group, geniş bir ürün ve hizmet yelpazesine; teknoloji ve bilgi birikimine sahiptir. Prysmian Group, ürün yelpazesi kapsamında; enerji iletimi ve dağıtımı için yeraltı ve denizaltı kablo ve sistemleri; çeşitli endüstriyel sektörlerdeki uygulamalar için özel kablolar; video, bilgi ve ses iletimi için optik fiber ve kablolar ve bakır telekom kabloları bulunmaktadır. Prysmian Group’un temel rekabet güçleri arasında, yenilikçi ürün ve üretim süreçleri ve sahip olduğu geniş coğrafi alanı ile müşteri memnuniyetine ve müşteri hizmetlerine verdiği önem yer almaktadır. Prysmian Group, Milan Blue Chip borsasında işlem görmektedir.
  • Vatan Kablo: 1975’te kurulan ve Türkiye’nin en köklü kablo firmaları arasında yer alan Vatan Kablo, Çorlu’da, 40 bin metrekaresi kapalı, 125 bin metrekaresi açık alandan oluşan üretim tesislerinde üretim yapmaktadır. Üretim kompleksi, merkez ofisi ve Ankara bölge müdürlüğünde çalışan 200’ü aşkın personeli ile 37.yılını kutlayan firmamız yapmış olduğu yeni tesis yatırımları ile tüm dünyada adından söz ettirmeye başlamıştır. 4 kıtada 70 ülkeye ihracat yapan Vatan Kablo, Avrupa, Asya, Afrika kıtalarından sonra Amerika kıtasına da ihracat gerçekleştirmektedir.

3) Enerji Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • AKSA JENERATÖR: Ali Metin Kazancı, 1968 yılınca elektrikli motor fabrikasını kurarak sektöre girmiştir. Fabrikada ilk jeneratör üretimi ise 1984 yılında gerçekleştirilmiş ve kısa zamanda büyük bir başarı elde ederek, dünyada sayılı jeneratör üreticilerinden biri haline gelmiştir. 1994 yılında, Kazancı Holding adı altında holdingleşmiş ve bugünkü yapısına ulaşmıştır. Günümüzde Aksa Jeneratör, Türkiye’nin en büyük 200 sanayi kuruluşu arasındadır. Aksa Jeneratörün, en büyük başarılarından birisi ise dünyadaki ilk doğalgazlı jeneratör üreticilerinden olmasıdır.
  • ENERJİSA: 1996 yılında, Sabancı şirketleri tarafından kurulmuş ve 1997 yılında ilk enerji üretim santralini faaliyete geçirmiştir. Kuruluşunda enerji ihtiyacını karşılamak üzere otoprodüktör olarak kurulan Enerjisa, 2005 yılında otoprodüktör lisanslarından, üretim lisanslarına geçmiştir. Bugünkü haliyle, enerji üretim, iletim ve dağıtım yapan şirketler içinde enler arasındadır. Şirketin 2020 yılına yönelik hedefi “7500 MW kurulu güce ulaşmak ve elektrik dağıtımında 9 milyonun üzerinde müşteriye hizmet verebilmektir.” Enerjisa Şirketinin, enerji verimliliğine olan ilgisi ise dikkat çekmektedir.
  • LİMAK ENERJİ: 1976 yılında kurulan Limak İnşaat birçok sektörde başarılara imza atmıştır. Bunlardan bir tanesi ise 1997 yılında kurulan Limak Enerji olmuştur. 2000 yılında holdingleşen Limak grubu, 2001 yılında ilk elektrik santrali olan Çal HES’ni kurdu. Elektrik üretim, dağıtım ve satış konularında aktif rol oynayan Limak Enerji, enerji piyasasında profesyonel düzeyde iş yapmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere, birçok enerji türünde kendini geliştirmiş ve birçok ödül kazanarak kendini piyasaya kanıtlamıştır.
  • SANKO ENERJİ: 1997 yılında Sanko Holding enerji piyasasına girmiş ve 2006 yılında elinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarını, Sanko Enerji çatısı altında toplamıştır. Enerji üretiminin yanı sıra 2007 yılına Toptan Satış Lisansı alarak, tüketicilere elektrik enerjisi temin etmeye başlamıştır. Enerji sektöründe elde ettiği başarılar ile sektörün enleri arasına giren Sanko Enerji, birçok enerji üretim çeşidi kullanmaktadır. Bunlardan en çok ilgi çekeni ise şirketin yenilenebilir enerji kaynaklarını çoğunlukla kullanıp, temiz enerjiye dikkat çekmesidir.
  • ZORLU ENERJİ: 1993 yılında temelleri atılan Zorlu Enerji Grubu, enerji sektörünün çeşitli bölümlerinde profesyonel hizmet vermektedir. Şirket Türkiye’de 5 doğal gaz, 7 HES, 2 jeotermal ve 1 rüzgar santraline sahip olup, 795 MW kurulu güce ulaşmıştır. Elektrik üretim ve dağıtımını yapan şirket aynı zamanda Trakya ve Gaziantep bölgelerinde doğal gaz dağıtım faaliyetleri yürütmektedir. Başarılarını Türkiye dışına taşıyan zorlu grubu, ülke dışında 1.061 MW kurulu güce sahiptir. Şirket Türkiye’deki kurulu gücünün %43 ünü, yurtdışında ise kurulu gücünün %38’ini yenilenebilir enerji kaynağından sağlamaktadır.

4) Otomasyon Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • Bosch Rexroth: ’un sağladığı kontrol teknolojileri sayesinde her boyuttaki makine ve sistemleri hareket ettirmek mümkün. Sunduğu kaliteli çözümlerin enerji verimliliği, güvenilirlik ve ekonomik olması konusunda son derece titizlikle hareket ediliyor. Bosch Rexroth özel hizmetleri ve sistem çözümleri yanında bir çok alanda da faaliyet gösterir. Fabrika Otomasyonu, Yenilenebilir Enerji, Makine Uygulamaları ve Mobil Uygulamaları bu yenilikçi faaliyetler arasında sayabiliriz. Dünya çapında 38.000’den fazla çalışanıyla, yenilikçi çözümler ve hizmetler üretmeye devam ediyor.
  • Kuka: Robotik firması endüstriyel alandaki robotların kullanımı ve bir çok insan gücünün yetmediği alanlarda esnek otomasyon çözümleri üreten bir firmadır. Kuka robotları, her sektöre, inovatif çözüm gerektiren her uygulamaya çözüm sunabilecek bir firmadır. Bilgisayar tabanlı kumanda platformuyla da müşteriye bir çok yönden kolaylık sağlıyor. Piyasada, oluşturduğu bu platform sayesinde endüstriyel robotik alanında pazardaki liderlik yarışının en büyük temsilcilerindendir. Dünya’da, Amerika, Kanada, Çin, Japonya gibi 25 büyük ülkede servis ve satış hizmeti de vermektedir.Şirket’in genel merkezi Almanya’da yer almaktadır.
  • Omron: Yoshihito Yamada tarafından yönetilen Omron, 1931 yılında Japonya’da kurulmuştur. Sağlık bakım ürünleri, elektronik komponent endüstrileri, endüstriyel otomasyon gibi alanlarda hizmet vermektedir.Omron firmasının ilkesi zararlı tüm maddelerden arınmış kontrol cihazları üretmektir. Omron 36’dan fazla ülkede 37.000’den fazla çalışınıyla hizmetlerine devam etmektedir. Omron yenilikçi ürün geliştirme sözüyle müşterilerine hizmet sağlarken aynı zamanda da üretim sonrasında da her zaman müşterilerini desteklemeye devam etmektedir.
  • Schneider Electric: Kuruluşundan günümüze enerji kaynaklarını insanların daha verimli kullanabilmesi için inovatif çözümler üretiyor. Endüstri, bina ve konut gibi pazarlarda %30’a varan enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Türkiye’de ise çalışmalarına, 1975 yılında, Telemecanique ürünün satışlarıyla başlamıştır. Schneider Electric, Creusot dökümhaneleriyle başladığı yolculuğuna, 19. yüzyılda ağır gemi ve makine inşaat sektörüyle, 20. yüzyılda ise elektrik ve otomasyon sektörüyle devam etmiştir. Schneider Electric'in şirket satın alımına yönelik aktif stratejisi sayesinde, marka portföyüne APC, Merten, Pelco, Telemecanique, DMR gibi 100'den fazla markaya sahip olmuştur.
  • Siemens: 1847 yılında Almanya’da kuruldu. Kurucuları Werner Siemens ve Johann Georg Halske olarak bilinmektedir. Holding endüstri, enerji ve sağlık olmak üzere üç ana sektörde, uluslararası olarak faaliyet gösteriyor. 190’dan fazla ülkede faaliyet gösteren firma yaklaşık 480.000 işçi istihdam ediyor. 2006 yılında satış gelirlerini 87.325 milyar Euro gibi yüksek bir rakama ulaşmıştır. Siemens’in Türkiye’deki macerası, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminin ülkeye telgraf sisteminin Siemens&Halske tarafından kurulmasıyla başlamıştır. Hüseyin Gelis, Siemens’in Türkiye’deki temsilcisidir.

5) Elektronik Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • Aselsan: 1975 yılında Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı öncülüğünde faaliyetine başlamıştır. Günümüzde ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlı bir kuruluştur. ASELSAN’ın kurucularının kuruluş aşamasında altını çizdiği; kritik teknolojileri kullanarak, özgün ürün ve sistemler geliştirmek temel stratejimiz olarak süregelmiştir. 2013 yılında Aselsan dünyanın ilk 50 savunma sanayi şirketinden biri olma yönündeki tırmanışını sürdürmektedir. En büyük örnek, savunma cirosunda 2013 yılında dünyanın en büyük 74’üncü şirketi oldu.
  • ASSAN Elektronik: 1980 de endüstriyel elektronik cihazlar üreten bir firma olarak kuruldu, 1990 yıllarında LED panel, dijital meydan saatleri, LED destekli TV stüdyo dekorasyonları, LED enformasyon ve skor panolarını üretimi yapmaktaydı. 2002 yılından itibaren ise geleceğini tamamen LED’e kurgulayıp LED aydınlatma modülleri imalatına başladı. Üretimleri çevreye dost, insanlar için güvenlidir. Halen 400 ayrı LED ürünü imal edilmekte ve Yılda ortalama 10.000.000 adet LED’i hayata kazandırıyor.
  • B/S/H: Dünyanın 3. büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 13 markası ve 45.000 çalışanıyla dünyanın enerji verimliliği sağlayan yenilikçi teknoloji ihtiyacını karşılıyor. 550.000 m2 alana kurulu Çerkezköy tesisi, son 5 yılda %44 üretim artışı gerçekleştirerek yaklaşık 4 milyon birim kapasiteye sahip. Kuruluşundan bu yana yaptığı 700 milyon Euro yatırımla Türkiye’nin yabancı yatırımlı en büyük beyaz eşya şirketi konumunda bulunan BSH Türkiye, markaları Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo ile enerji verimliliği ve inovasyonda dünya şampiyonu ürünlerini ülkemizde geliştiriyor, üretiyor ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihraç ediyor.
  • Karel: 1986 yılında özgün tasarımlarıyla, Türkiye'de elektronik telefon santralı pazarını yaratmış, bu pazara PBX ürünleri kazandırmış ve Türkiye'nin haberleşme alanında elektro-mekanik sistemlerden elektronik haberleşme sistemlerine geçişinde öncü olmuştur. Yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Karel, haberleşme elektroniği alanında Türkiye’nin en gelişmiş Ar-Ge’sine ve dünya standartlarında üretim tesis ve standartlarına sahiptir. Bu gün Türkiye’nin 30’dan fazla ülkeye ürün ve teknoloji ihraç eden pazar lideri markasıdır. Dünyanın bilinen ve güvenilen kurumlarından Brand-Finance'ın her sene hazırladığı "Türkiye'nin En Değerli 100 Markası" listesindeki markalardan biri olarak gösterilmektedir.
  • Vestel: Bünyesinde yer alan 13’ü yurtiçi 13’ü yurtdışı olmak üzere toplam 26 şirketle, tüm dünyaya tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri ve dijital alanlarında geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Sektöründe ihracat şampiyonudur ayrıca bugün Türkiye’nin en bilinen ve itibar sahibi 10 markası arasında yer almaktadır. Bir günde 76 bin ürün üretme kapasitesine sahip Vestel City, Avrupa’nın tek alan üzerinde kurulu en büyük üretim kompleksidir. İki Buzdolabı fabrikası, Titanic büyüklüğünde 19 geminin sığacağı genişlikte bir zeminine sahip. Çamaşır ve bulaşık makineleri fabrikası, İstanbul’dan Brüksel’e kadar uzayacak bir yol oluşturmaya yetecek kadar seri üretim yapıyor. Vestel City’nin bu üstünlüğü daha önce Ferrari, Jack Daniel’s, Coca-Cola gibi markaların yer aldığı National Geographic’in Mega Fabrikalar belgesel serisine giren ilk ve tek Türk markası olmasını sağlıyor.

6) Aydınlatma Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • EAE Aydınlatma: 1982 yılında EAE Elektrik şemsiyesi altında faaliyete başlamış olup, marka değerini her geçen gün artırarak kendi alanında pazarın en başarılı firması olma vizyonu ile aydınlatma yolculuğuna devam etmektedir. EAE, enerji tasarrufunda yakın geleceğin vazgeçilmez çözümü olarak gördüğü, Led Aydınlatma imalatına doğrudan yatırım yapmaya 2008 yılında başlamıştır. EAE Aydınlatma kullandığı makina, ekipman ve tecrübeli personeli ile güvenlik ve fonksiyonel alt yapısı çözülmüş 20.000m2 kapalı alanda katma değeri yüksek ürünler üretmektedir.
  • Osram: 1919 yılında Almanya’da kurulmuş olup aydınlatma sektöründe en önde gelen firmalardan biridir. 120 den fazla ülkede faaliyet göstermekte olan OSRAM dünya genelinde yaklaşık 34.000 kişi istihdam etmektedir. İleri teknoloji kullanan şirket, yaklaşık kırk yıldır son teknolojiyle üretilen yeni ürünlerin Ar-Ge çalışmalarına yatırımlar yaparak aydınlatma, görselleştirme ve sensör teknolojisi alanlarındaki uluslararası standartların belirlemesine olanak sağlamaktadır.
  • Pelsan Aydınlatma: 1982 yılında İstanbul`da kurulmuştur. Üretim, ihracat ve istihdam rakamları ile aydınlatma sektöründe Türkiye`nin en büyük yerli firmalarından biridir. 25.000 m2 kapalı alanda aydınlatma armatür ve ekipmanları üretimini 450 kişilik kadrosu ile gerçekleştirmektedir. Türkiye’de 60 ilde bayi ağı, 62 ülkeye ihracatı, zincir mağazalar, Tedaş ve proje kanalı ile ürünlerini müşterilerine ulaştırmaktadır.
  • Philips Aydınlatma: 1982 yılında kurulmuştur. Yenilikçi aydınlatma çözümlerinin geliştirilmesi, üretimi ve uygulanmasındaki tanınmış uzmanlığıyla küresel pazar liderlerinden biridir. Geride bıraktığı 123 yıl boyunca aydınlatma alanında çığır açan pek çok yeniliğe imza atmıştır. 1930 yılında Türk Philips Limited Şirketi kurularak Türkiye’de de hizmet vermeye başlamıştır.
  • Vestel Led Aydınlatma: ‘’Hayatınızı kolaylaştıran akıllı çözümler üretmek için hiç durmadan çalışıyoruz.’’ sloganı ile yola çıkmış olan Vestel’in, LED aydınlatma ile bu çözümlere bir yenisini daha eklemek için oluşturduğu firmadır. Elektronik alandaki deneyim ve gücüne, LED aydınlatma sektöründe ileri gelen Cree ile birleştirerek güç katmıştır. Kurulan bu ortaklık sayesinde, Türkiye’de aydınlatma için harcanan enerjiyi %80 azaltmayı ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmayı amaçlamaktadırlar.

7) Anahtar Priz Sektörü’nün En Başarılı Firması

  • Elbi Elektrik: 1987 yılında hırdavat ticareti ile başlayan hikaye, 1993 senesinden sonra dış pazarların talebi üzerine elektrik malzemeleri ticaret ile devam etmiştir. Elbi Elektrik, 1996 yılından itibaren ise elektrik malzemeleri üretimine başlamıştır. 2002’de Arnavutköy’deki modern üretim tesisine taşındıktan sonra Ahlstrom Capital firmasının ortağı oldu. Daha sonra Rusya ve Ukrayna’da bölge büroları açılarak Ahlstrom Capital, Elbi Elektrik’in tüm hisselerini satın aldı. En son 2013 yılında ABB firması tarafından satın alınarak ABB grup şirketi üyesi haline gelen Elbi Elektrik, temel ticari faaliyetini anahtar ve soketlerin, sigorta kutularının ve aksesuarlarının imalatı teşkil etmektedir. Hizmetlerini ISO 9001:2008 Kalite Belgesi çerçevesinde sunmaktadır.
  • Legrand: Merkezi Fransa’da bulunan, bina, elektrik ve dijital altyapıları için ürün ve sistemler konusunda uzman bir firma olan Legrand, 180 ülkeyi kapsayan ticaret faaliyetleri, 35,000’den fazla çalışanı ve 215,000’in üzerinde farklı ürün referansına sahip Legrand Grup, konutlar, ticari ve endüstriyel yapılar için komple sistem çözümleri bulunmaktadır. Konutlar, ticari ve endüstriyel tesisler için trafo, şalt ürünleri, dağıtım panoları, kablo taşıma sistemleri, anahtar priz, ev otomasyon sistemleri, aydınlatma ürünleri, yapısal kablolama ve aydınlatma kontrol sistemleri gibi birçok komple sistemlerde çözümler sunmaktadır.
  • Makel: Makel Şirketler Grubu, elektrik malzemeleri sektöründe 1977 yılında faaliyetine başlayan ve sektöründe birçok ilke imza atma başarısı gösteren Türk sermayeli bir gruptur. Elektrik malzemeleri sektöründe pazarın önde gelen firmalarından birisi olan Makel, uzun yıllardır ihracatını dünyanın 40’ı aşkın ülkesine, en son teknoloji kullanılarak ürettiği ürünleri ihraç etmektedir. Belirlediği stratejik planlar doğrultusunda gerek Türkiye pazarında, gerekse yurtdışı pazarlarında istikrarlı büyümesine devam eden Makel, on yıl içerisinde Asya, Avrupa ve Afrika pazarlarında ciro bazında ilk 10 firma arasına girmeyi, iç pazarda ise lider firma olmayı hedeflemektedir.
  • Mutlusan: Elektrik malzemeleri sektöründe 30 yılı aşkın bir sürede tüketici ihtiyaçlarını ve taleplerini dünya standartlarında karşılayan Mutlusan, 40,000 metrekarelik üretim alanında tüketici nezdinde marka olmayı hedeflemiştir. Üretimlerinin %60’ını 60’tan fazla ülkeye ihraç etmektedir. Yurt içinde de 5000’ini aşkın yetkili satıcısı ve İstanbul’da üç ana mağazası bulunmaktadır. Ürün gamı içinde anahtar priz serileri, kablo kanal ve aksesuarları, w otomat kutuları, PVC yanmaz spiraller, halojen free spiraller, polietilen borular, çelik ve izoleli spiraller, sinyal armatürleri ve aydınlatma armatürleri yer almaktadır.
  • Viko: VİKO, İstanbul Sancaktepe'de 60.000 metrekare kapalı alana sahip endüstriyel tesislerinde elektrik enerjisinin aktarılması, kullanılması ve daha kolay sunumu amacıyla çözümler üretmektedir. VİKO ürün gamı içerisinde elektrik anahtarları ve prizleri, grup prizler, sigorta kutuları, aksesuarlar, alçak gerilim şalt ürünleri, elektronik elektrik sayaçları, OSOS ( Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri), sayaç otomasyon çözümleri ve Thea IQ Bina Otomasyon Sistemleri yer almaktadır. VİKO, Türkiye pazarında yaptığı çalışmaların yanında üretiminin yüzde 45'ini 72 ülkeye yaptığı ihracat ile gerçekleştirerek bu alanda da sektörde önemli bir yer edinmiştir.

8) En Başarılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi

  • KOÇ HOLDİNG Ülkem İçin Projesi: “Ülkem İçin” Projesi, Koç Topluluğu şirketleri, çalışanları, bayileri ve tedarikçileri arasında sosyal sorumluluk olgusunu yaygınlaştırarak, toplumsal sorunlara karşı daha katılımcı bir tutum geliştirmeyi ve yerel gelişimi destekleyerek yaşam standardını yükseltecek projelerin hayata geçirilmesini amaçlayan bir çatı projedir.
  • AVEA Erzincan Çağrı Merkezi Projesi: 2007 Haziran ayında Erzincan'da açılan Avea Çağrı Merkezi ile bölgenin iş hayatına katkı sağlarken bölgedeki üniversite ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilere iş dünyasına ilk adımlarını atma imkânı sunarak, iş bulma sıkıntısı yaşayan gençler için çeşitli iş fırsatları yaratmaktadır. Avea Çağrı Merkezi Ofisi toplam 36 operasyon terminali, 65 kişilik işgücü ve idari işler ekibi ile hizmet vermektedir.
  • INTEL Çözüm Kumbarası: Çözüm Kumbarası Intel, Galata Business Angels, Endeavor ve Ashoka işbirliği ile hayata geçen, Türkiye’nin sosyal medya üzerinden yürüyen sosyal inovasyon projesidir. İnovatif fikir sahibi insanları ve yatırımcıyı buluşturan, pazar yeri gibi hareket edebilen, ortak fikirleri benimsemiş insanları bir araya getirerek projelerini gerçek hayata taşımalarını amaç olarak benimseyen, fikir sahipleri, yatırımcılar, çalışma arkadaşı arayanlar, projeleri inceleyen, yorumlayan ve beğenen kullanıcılar gibi geniş bir kalabalığa hitap eden çevrimiçi bir girişimcilik platformudur.
  • SOYAK HOLDİNG Akıllı Yıldızlar: Proje ortakları arasında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bilgi Üniversitesi'nin yer alıyor. Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi'nin amacı; 4. sınıflarda Fen ve Teknoloji ders müfredatına paralel olarak işlenecek konularla ilkokul öğrencilerinde, bu öğrencilerin öğretmen ve velilerinde enerji tasarrufu, enerjinin verimli kullanımı ve sürdürülebilir yaşam için önemi konularında farkındalık yaratmak.
  • VİKO | Aydınlık Bir Gelecek İçin: Bu proje VİKO ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Nisan 2012 tarihinde imzalanan protokol kapsamında uygulanmaya başlamıştır. proje hedeflerinden bazıları; 6-14 yaş grubu öğrencilere Enerji verimliliği, doğal kaynaklar, kürüsel ısınma ve geri dönüşüm konsuunda bilinç kazandırmak, 1.000.000 İlköğretim öğrencisine Enerji Verimliliği konulu çocuk tiyatrosunun ulaşmasını sağlamaktır. Tiyatro bugüne kadar 300.000 öğrenciye ulaşmıştır.

9) En Başarılı Sektörel Dernek

  • Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD): Dernek, 1997 yılında 19 aydınlatma armatürü ve komponenti üreticisi firma tarafından sektörün kimlik bilincini meydana getirmek, sektör içindeki temsilciler arasında bireysel ve kollektif ilişkileri geliştirmek, ortak çabalar ve anlaşmalar vasıtasıyla kurumsal/akademik ilişkileri arttırmak, uluslararası standartlara uyum sürecini tamamlamak, Türk üreticilerin uluslararası piyasada temsil edilmelerini sağlamak, tüketici haklarını korumak gibi temel hedefleri gerçekleştirmek amacıyla kuruldu ve bu çerçevede faaliyetlerini sürdürmektedir.
  • Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD): 22 Şubat 2000 tarihinde kurulan Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği ‘nin ( ETMD ) kuruluş amacı, ELEKTRİK TESİSAT MÜHENDİSLİK meslek uygulamalarının ilerleme ve gelişmesine çalışarak bu konuda en yüksek uluslararası teknolojik seviyeye erişmektir. Bu amacın doğrultusunda, üyelerin tanıtılması ve teknik gelişimi için yazılı, sözlü ve görsel yayın yapar, kitaplık, teknik bilgi ve iletişim merkezi kurar, seminer, konferans, panel, sergi, müze ve gezi düzenler. Uluslararası teknik ve teknolojik gelişim ve buluşları, gelişmiş ülke mühendislik kuruluşları, dernek ve birlikleri, teknik ve bilimsel işbirliği ile ülkemize aktararak meslek sonrası eğitim, burs, staj olanakları için genç meslektaşlara imkân sağlar ve elektrik tesisat hizmetlerinde onları profesyonel uzmanlığa yönlendirir.
  • Elektromekanik Sanayiciler Derneği (EMSAD): Derneğin amacı, T.C. Anayasası'nın öngördüğü ekonomi esaslarına ve Atatürk ilkelerine uygun olarak, Türkiye'de elektromekanik sanayiinin gelişmesi, büyümesi ve çağdaş seviyede tutulmasına yardımcı olmaktır. Türkiye’de kamu kesimi dâhil bu alandaki bütün sanayici, meslek, bilim ve iş adamlarının dernek içinde bir araya gelmelerini ve elektromekanik sanayiinin ülke yararına uygun şekilde gelişmesi için organizasyonunu teşvik eder. Gerek üyelerinin ve gerekse ülkenin ekonomik gelişmesi için, sanayiinin gerektirdiği maddi ve manevi himayeyi temin eder, üyelerine mesleki yardımda bulunur. Araştırma-geliştirme faaliyetlerini destekler ve bu amaçla gerek üye kuruluşlar, gerekse bunlarla üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasındaki iş ve güç birliğine katkı sağlar.
  • Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD): ENOSAD ( Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği), endüstriyel otomasyon ve endüstriyel süreç kontrol alanında sektörün önde gelen yerli ve yabancı firmalarını bir araya getirerek Eylül 2004 de kurulması ile birlikteliğine ilk adımlarını atmıştır. Ocak 2005 itibarıyla faaliyetlerine başlayan dernek bugün 90’nın üzerinde ulusal ve uluslar arası menşeli üye firmaları ile birlikte endüstriyel otomasyon sektörünün ülke içerisindeki ilk ve tek temsilcisi konumundadır.
  • Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED): 2009 yılında kurulan GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği) fotovoltaik (güneş elektriği) konusunda faaliyet gösteren birçok özel ve tüzel kişiliğin oluşturduğu en büyük sektör derneğidir. Bu mükemmel enerji kaynağını Türkiye’de hak ettiği yere en hızlı şekilde getirmek için çalışmalarını artan bir tempoda sürdürecek olan GENSED’in temel amacı; dünya standartlarında üretim ve kurulum yapan, farklı ölçeklerdeki projelere finans yaratabilen, yan sanayisini yaratmış, etik değerlere bağlı ve satış sonrası hizmet konusunda uluslararası kalite standartlarını yakalayabilmiş bir sektörün yaratılmasıdır.