elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akçansa, atıklardan enerji tasarrufu sağlayacak

Akçansa, Çanakkale fabrikasına 24 Milyon dolarlık atık ısı projesi yatırımı yapacak. Ayrıca sanayi ve belediyelere "Atığınızı Bize Gönderin" çağrısında bulunarak bu atıkların yakıt olarak değerlendirilmesini düşünüyor.



A- A+
15.06.2010 tarihli yazı 12262 kez okunmuştur.

Fabrikalarda ki atık ürün ve enerjileri geri dönüşüm yoluyla kullanma ve enerji tasarrufu sağlama yolunda daha önce Kardemir A.Ş 'nin atık gazlardan kendi elektriğini üreteceği haberini duyurmuştuk. Akçansa ise atık ısı projesiyle önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamayı planlıyor.



Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal , Çanakkale fabrikasına atık ısı projesi için 24 milyon dolarlık yatırım yapılacağını ve bu proje ile yılda 10 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağlamayı beklediklerini söyledi. Atıkların güvenli bir şekilde imha edilmesi ile birlikte önemli derecede bir enerji potansiyelinin açığa çıkması Akçansa'yı böyle bir projeye yönlendirdi.



Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, Çanakkale fabrikasına atık ısı projesi için 24 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Bu proje ile yıllık 105 milyon kwh enerji tasarrufu sağlamayı ve tesiste ihtiyaç duyulan enerjinin yüzde 30'unu sağlamayı hedeflediklerini bildiren Gürdal, bu sayede atık ısı geri dönüşümü ile yılda 10 milyon TL'lik enerji tasarrufu yapmayı hedeflediklerini açıkladı.





Akçansa'nın atık ısı projesine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürdal, Akçansa'nın çimentodaki pazar payının yüzde 10, atık kullanımındaki payının ise yüzde 55'ler seviyesinde olduğunu, şirketin atık kullanımı alanında lider olmayı hedeflediklerini belirtti. Çimento üretim süreci ve yasal sınırlar çerçevesinde, gerekli şartları sağlayan birçok atık ve endüstriyel yan ürünün çimento fabrikalarında değerlendirilebildiği anlatan Gürdal, böylelikle hem atıkların sağlıklı ve güvenli bir şekilde imha edilmesi sorununun ortadan kalktığını hem de sanayinin yakıt ihtiyacının karşılandığını ifade etti.





Her atığın bu süreç için uygun olmadığına da dikkat çeken Gürdal, bu amaçla sektörün ilk alternatif yakıt ve hammadde laboratuarını (AFR) da kurduklarını söyledi. Türkiye'nin yılkı 60 milyon tonun üzerinde klinker üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Gürdal, 20 milyon ton da klinker ihracatı yapıldığı bilgisini verdi.



AKÇANSA'DAN SANAYİCİ VE BELEDİYELERE, "ATIĞINIZI BİZE GÖNDERİN" ÇAĞRISI-





Atıktan enerji üretimi konusunda da değinen Gürdal, İstanbul'da günlük 15 bin ton atık üretildiğini, bu yakıtların depolama yöntemi ile biriktirildiğini belirterek, sanayici ve yerel yönetimlere, "Biz bu atıkların fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirilmesini istiyoruz" çağrısında bulundu.





Gürdal, Akçansa'nın atık konusunda çalışmalara başladığı günden bu yana 8 milyon adet lastik yaktığını söyledi. Gürdal, "Bu lastikler üst üste dizildiğinden ulaşılan yükseklik ise bin 600 kilometreyi buluyor. Bu da yükseklik olarak 7 bin 300 adet Sabancı Kulesi veya bin 970 adet Burj Dubai demektir. Türkiye çimento sektöründe yakılan atıkların yüzde 50'sini Akçansa yakmıştır" diye konuştu. 2010 yılı son çeyreğinde GRI prensiplerine uygun ilk sürdürülebilirlik raporunu da yayınlayacaklarını dile getiren Gürdal, Türkiye'de ilk defa bir çimento şirketinin bu raporlamayı yapacağını kaydetti.



ÇANAKKALE'DE ATIKTAN ISIYA 24 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK



Atıktan enerji üretimi için Çanakkale fabrikasında bir tesis kuracaklarını söyleyen Gürdal, ön çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Kurulacak olan tesisin 16 MW kapasiteye sahip olacağını ve 2011 yılı Haziran ayında faaliyete geçeceğini kaydeden Gürdal, tesis için 24 milyon dolarlık yapacaklarını açıkladı. Tesis ile Çanakkale fabrikasının ihtiyacı olan enerjinin yüzde 30'nun karşılanacağını ve yıllık 10 milyon TL tasarruf sağlamak istediklerini dile getiren Gürdal, 60 bin tona yakın karbondioksit emisyonunun da önleneceğini belirtti.





Atıkların bertaraf için alınan lisanlarında belirli sınırlamalar içerdiğini kaydeden Gürdal, Akçansa'nın atık yakımında yüzde 50'lik bir sınıra tabi olduğunu ancak önümüzdeki dönemde ciddi yatırımlar yaparak bu sınırı yükseltmeyi hedeflediğini söyledi. 2010 yılında 35 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını anlatan Gürdal, konuyla ilgili şunları kaydetti:





"Akçansa 2011-2013 yılları arasında büyük bir atak yapacak. Görüşmelerini tamamlamak üzere olduğumuz yatırım planlarımız var. 3 yıl için 100 milyon doların üzerinde bir yatırım planlıyoruz. Çevre ve fabrikaların modernizasyonu kapsayan bir bütçe bu. Akçansa'nın gündeminde satın almalar da her zaman mevcut. Bu konuya ilişkin olarak da yurt içi ve yurt dışında görüşmelerimizi sürdürüyoruz."





ATIKLARIN TOPLANMASI İÇİN SİTE KURDU





Akçansa'nın atık yönetimi konusunda gönüllü elçiliğe soyunduğuna vurgu yapan Gürdal, "Çünkü çimento endüstrisi, birincil yakıtlar yerine atıkların bertarafı yoluyla kendisine hammadde ve yaktı sağlayarak karbondioksit emisyonunun azalmasına büyük katkı sağlıyor" diye konuştu. Bu durumun "Tek Karbon Çift Oksijen' projesine ilham kaynağı olduğunu ifade eden Gürdal, bu projeyle faaliyette bulundukları şehirlerde, atık sahibi tüm şirketlerin yanı sıra yerel kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere çözüm ortağı olmayı önerdiklerini söyledi. Bireysel atıklar için de yeni bir internet sitesini hayata geçirdiklerine işaret eden Gürdal, bu site ile bireysel atık yönetimi konusundaki bilinçlendirmeye katkı sağlamak istediklerini kaydetti.



Kaynak: Enerji Haber


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.