elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tofaş, Elektrikli Otomobil'de Bende Varım Dedi

Tofaş, Bursa'da geliştirdiği elektrikli otomobilin hazırlıklarını tamamladığını basına duyurdu. 110 kilometre hız, 150 kilometre menzil sınırı konulan araç 3-5 yıl sonra satışa sunulacak.



A- A+
23.06.2010 tarihli yazı 10432 kez okunmuştur.

Yıllık üretim kapasitesi 400 bin olan, başta Doblo olmak üzere farklı modellerde birçok aracın üretimine imza atan Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasını gazetecilerle birlikte gezen Tofaş CEO'su Ali Pandır, 2010 yılının şu ana kadar iyi geçtiğini, gerek iç pazar gerekse ihracatta iyimser hava olduğunu belirtirken, tesislerde 'elektrikli Doblo' sürprizi yaptı. Bursa'daki fabrikada günde 600 Minicargo, 300 Doblo, 200 de binek oto üretiliyor. Bursa'da geçen yıl 250 bin araç üretildi. Bu yıl 290 bin adet üretimi planlıyor.





'Tamamen Türk' vurgusu



'Kapı arasından ilk kez gösteriyoruz' diyerek, geliştirdikleri elektrikli hafif ticariyi tanıtan Pandır, şunları söyledi 'Bugün size sessizce kapıyı araladık. Biz de 'elektriğe' dokunduk. Biz ilk defa Türk mühendisliğiyle elektrikli araç geliştirdik. Prototip akü 90 bin dolara mal oldu. Seri üretimde akünün maliyeti 10-20 bin dolar. Amacımız elektrikli araçları 3-5 yıl içinde satmak. Şu anda çalıştığımız aracın pili 8 saatte şarj oluyor, 150 kilometre menzil, saatte 110 kilometre hız sınırlaması var.'





Türkiye'de Renault'un elektrikli Fluence'ın üretimine hazırlanıyor, Ford ise Türkiye'de ürettiği Transit'i ABD'de elektrikliye dönüştürüyor.











Geleceğe oynuyorlar



Elektrikli araç piyasasının şimdilik küçük bir pazar olduğunu belirten Pandır, 2009'da bu kategoride Avrupa'da 2 bin adet satıldığı örneğiyle bu işin 'gelecek' adına yapıldığının altını çizdi. Elektrikli araç sürprizinden önce Ali Pandır'ın üzerinde durduğu 'doğalgazlı araçlar' ise Tofaş'ın ihracatta var olduğu, iç pazarda kullanamadığı bir iş kolu.





Tofaş bu kategoride Avrupa'ya 25 bin araç ihraç ediyor. Bu araçlar hem dizel hem de benzinli muadillerine göre çevreye daha az karbon salıyor. Pandır, doğalgazda ÖTV düşüşünün bu araçlarda satışının önünü açabileceğini aktardı.





Kârlılıkta 'iyi' rakam



Fabrikada üretim aşamasının ana hatlarıyla anlatımının ardından iş kârlılık boyutuna geldiğinde Ali Pandır bu konuda da oldukça iddialı olduklarını ifade etti. Şirketin faaliyet kârının yüzde 6 olduğunu ileten Ali Pandır, 'Dünyada faaliyet karı yüzde 6'yı bulan otomobil firması kendini şanslı sayıyor. Karlılık ticari kategoride otomobillerden daha yüksek' diye konuştu.





Tofaş'ı düşük euro'nun nasıl etkilediği sorulduğunda Pandır, 'Biz kur riskinde endişeli olan tarafta değiliz. Çünkü Citroen-Peugeot ve Fiat'a yapılan üretim kur riski (maliyet artı çalışıldığından) alıcı tarafta' dedi. Ali Pandır, Tofaş'ın yurtdışı planları içinde şu sıralar Arap ülkeleri, Afrika ve İran'ın öne çıktığını belirtti.



Milliyet


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.