Yenilenebilir enerji tasarısı yeni döneme kaldı
Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın "kesin çıkacak" demesine karşın bir yıldan fazla süredir gündemde bekleyen Yenilenebilir Enerji Kanunu'nda (YEK) değişiklik yapacak tasarı yine unutuldu.
23 Temmuz Cuma günü tatile girmeye hazırlanan TBMM, haftayı yoğun bir mesai ile gündemindeki tasarıları yasalaştırmaya ayırdı. Ancak www.meclishaber.gov.tr adresinden yayın yapan TBMM'nin haber portalına göre 23 Temmuz'a kadar olan süre taş atan çocuklar, torba tasarı ve nükleer enerji ile ilgili yasa tasarıları ile doldu. Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımcılarına göre de gündemde dokuzuncu sırada bekleyen yasa tasarısı yüzünden 2010 da kaybedilmiş yıl oldu. Yatırımcılar yasanın çıkmamasından doğan yıllık kaybın 1.2 milyar euro seviyesinde olduğu iddia edildi.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Referans'a yaptığı açıklamada 23 Temmuz'a kadar yasanın çıkması yönünde umut beslemediğini ifade etti. Çelik, "Enerji Bakanı ile görüştüm. Komisyonumuzda şekil almış olan kanun teklifi gündeme geldi. Hatta üzerinde hangi tür değişiklik önerilerinin olacağı konusunda da görüştük. Ancak TBMM gündemi oldukça yoğun. Bakan da YEK'in değiştirilmesinden yana. Ama tasarının gündeme gelmesi mümkün görünmüyor" dedi.
Yatırımcıda hayal kırıklığı
Çelik, tasarıyı TBMM açılır açılmaz acil olarak gündeme getireceklerini kaydederek "Bu malul bir yasa değildir. Sadece tehir oldu" diye konuştu.
Yenilenebilir enerji yatırımcılarını en çok rahatsız eden konuların başında gelen fiyatlandırma konusunda umut kırıcı konuşan Çelik, "Bakanlık kendi içinde bir çalışma yaptı. Tasarı gündeme geldiğinde önergelerle katkı verecekler" diyerek fiyatın beklenenin altında olabileceği sinyalini verdi. Çelik, "Mevcut teklifteki güneş rakamları özellikle önemli ölçüde, yarı civarında düşer. Rüzgar ve çöpgazında da düzenlemeler olur; fiyatlar orada da düşme eğiliminde olacaktır; ancak bu sürecin nasıl seyredeceğini tam kestiremiyorum" dedi.
Demirer Holding CEO'su Erol Demirer rüzgar enerjisine biçilen 6.5 eurocent fiyatının aslında "bu iş gelişmesin, olduğu gibi kalsın" anlamına geldiğini savundu. Hükümetin bu ilgisizliğinin Türkiye'ye pahalıya patladığını ifade eden Demirer, "Sırf bu yüzden her yıl fazladan 1.2 milyar euroluk doğalgaz ithal ediliyor" dedi. Bugün 8 bin megavatt kapasite kurmanın mümkün olduğunu belirten Demirer, "Buradaki inşaatlar yaklaşık 5 bin kişinin bir yıl daha iş bulamaması demek. Her sene fazladan 10 milyon ton karbondioksit salımı demek" şeklinde konuştu.
Rüzgar Enerjisi Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, aldıkları duyuma göre Enerji Bakanlığı bürokratlarının rüzgar enerjisine verilen fiyatı 5.5 eurocente çekmeyi planladıklarını belirtti. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan da "Üyelerimiz yasanın bu çıkmaması ihtimalinden ciddi bir hayal kırıklığı içindeler" dedi.
Referans Gazetesi
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri