A3 Boyutunda SolarCell Basan Yazıcı Geliştirildi
Yeşil enerjinin sac ayaklarından biri olan güneş panel gözlerini, gazete gibi yazıcıdan bastığınızı düşünün. Bu hayali gerçekleştiren yazıcı yapıldı. Detaylar haberimizin devamında
20.05.2013 tarihli yazı 11202 kez okunmuştur.
Victorian Organic Solar Cell Consortium(VICOSC) araştırmacıları, 1 dakika da 10 metre elastik solar hücre yazan yazıcıyı geliştirdiler. Geleneksel silikon solar hücresinin aksine, organik yarı iletken polimerlerden oluşuyor. Bu organik polimeri bir çözücü içinde çözüp geliştirdikleri yazıcıda mürekkep gibi kulanarak solar hücreleri yazma imkanı sağlamışlar.
VICOSC'nin geliştirdiği yazıcıyla, sadece A3 solar hücre değil; çelik gibi malzemelerde basabiliyorsunuz. Yani; solar hücrelerini materyallere gömülmüş bir şekilde elde etmemize yarıyor.
VICOSC'nin geliştirdiği yazıcıyla, sadece A3 solar hücre değil; çelik gibi malzemelerde basabiliyorsunuz. Yani; solar hücrelerini materyallere gömülmüş bir şekilde elde etmemize yarıyor.
Melbourne Üniversitesi araştırmacılarından David Jones: ' Neticede bu teknoloji, Solar hücreleri gökdelenlerin pencerelerine lamine edilmiş halde görebileceğimiz anlamanı geliyor. Bu yöntem kullanılarak, çelik gibi malzemeleri direk yazdırmayla; çatırlarda entegre edilmiş solar hücreleri kullanabiliriz.'
Harvard'ın Temiz Enerji Projesi( Harvard Clean Energy Project) açıklamasına göre, solar hücre yazmak için gerekli olan bileşenlerin listesini halka açmaya hazırlanıyorlarmış. 20,000 bileşimin olduğunu bu liste, bilimadamlarına daha verimli ve daha ucuz solar hücre bastırmak için yardımcı olacağı düşünülüyor.
2010 da, MIT; uçaklarda kullanılmak için kağıt solar hücreleri yapıcaklarını açıklamışlardı. Elon Musk ve Goldman Sachs gibi firmalar yakın gelecekte kurulacak olan solar şehirler için bu kağıt solar hücrelerine yatırım yapmışlardı. Ama, bildiğiniz üzere solar hücrelerde en büyük problem halen daha verimlilik ve bu problem düşük üretim maliyetiyle çözülemedi.
Kağıt solar hücrelerinin verimliliği nasıl?
VICOSC takımı, bir metrekarede 50 watt enerji üretebileceğini söylüyorlar. Bunun anlamı, 15inç bir bilgisayarı çalıştırmak için sizin 2 metre kağıt solar hücresine ihtiyacınız olduğu. Solar hücreyi evde üretmek için geliştirilen yazıcının maliyeti 200.000 Amerikan Doları.
Şunuda belirteyim; şirketler aracılığıyla 8 metre kare çatıya döşenen yıllık 850 kWh çıkış alınabilen solar panel yaklaşık olarak 4000 amerikan dolarına denk geliyor. Yani, yazıcı kullanmanın veya direk solar panel almanın maliyeti, solar paneli kuracağınız alanın büyüklüğüne göre değişir.
Kaynak:
►VICOSC
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.