Almanya, mühendis sıkıntısı ile karşı karşıya
Bu günlerde Almanya endüstrisi mühendis eksikliği ile karşı karşıya kalmış durumda. Avrupa'nın bu en büyük ekonomisi, hızla yaşlanan nufüs ve yeni neslin mühendisliğe ilgi göstermemesi gibi nedenlerle çalışan mühendis eksikliği yaşıyor.
Alman Mühendisleri Derneği (Association of German Engineers - VDI), 76.400 adet açık mühendislik pozisyonunun bulunduğunu ve bu rakamın, şimdiye kadarki en yüksek seviye olduğunu açıkladı.
Patlama yapan ekonomi, Almanya'daki mühendislik açığını olduğundan fazla gösteriyor olabilir. Ama bu eksikliğin en önemli nedeni, hızla yaşlanan Alman ekonomisi olarak gösteriliyor. Aile başına 1,38 çocuk ortalaması ile Almanya, Avrupa'nın en düşük doğum ortalamasına sahip ülke. Ülkenin elektrik endüstrisinde yaşanan gelişmeler; özellikle haberleşme, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji çalışmaları ile ülkenin önemli çapta bir mühendislik gücüne sahip olması gerekliliğini ortaya koyuyor.
Alman Elektrik, Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Derneği (VDE) Mühendislik Eğitimi Bölümü Başkanı Michael Schanz, 'Elektrik endüstrisi olarak ilerledikçe mühendislere olan talebimiz de her geçen gün artıyor' diyor. Almanya'da hızla gelişen elektrikli ve hibrid araçların kullanımının arttığını belirten Schanz, 'daha fazla mühendise ihtiyacımız var' şeklinde konuşuyor.
VDE, 2011 yılı sonunda 6000 elektrik ve elektronik mühendisi ihtiyacı olacağını söylüyor. Bu rakama geçen senedeki 3000 ve bir önceki seneki 1000 kişilik ihtiyacı da katarsak yaklaşık 10.000 elektrik ve elektronik mühendisi eksiği olduğunu görebiliyoruz. 2009 yılında global krizi sert bir şekilde hisseden Alman ekonomisi için oldukça büyük bir rakam. Ülkede şu an 170.000 elektrik ve elektronik mühendisi bulunuyor.
Kalifiye eleman sıkıntısını aşmak için bir dizi önlem alınmaya başlandı. Avrupa Birliği ülkelerinden mühendis kiralama yolunu açması için ülkenin göçmenlik yasalarında bir takım değişiklikler teklif edildi. Ayrıca hükümet İspanya, Yunanistan gibi diğer ülkelerden gelebilecek mühendisleri çekmek için organize edilen bir programa sponsor oldu ki aslında diğer Avrupa ülkelerinde de, özellikle İspanya ve Yunanistan'da yüksek işsizlik oranları dikkat çekiyor.
Mühendislerin Avrupa ülkelerinde rahatça çalışmaları Avrupa'daki mühendislik dernekleri ve diğer organizasyonlar, Avrupa Komisyonu ile ortaklaşa bir proje üzerinde çalışıyorlar: Mühendislik Kartı. Bu uygulama ile mühendislerin tüm bilgileri ve tecrübeleri bir veri tabanında standart bir düzende saklanacak. Böylece Avrupa Birliği üyesi ülkelerin mühendisleri gittikleri ülkelerde uyumluluk sorunu yaşamayacaklar.
Avrupa çapındaki bu uygulamalara rağmen Alman Mühendisleri Derneği Meslek ve Toplum Bölümü Başkanı Lars Funk, bu uygulamaların Almanya'nın mühendis ihtiyacına cevap veremeyeceğini düşünüyor. 'Bu düzenlemelerden sonra tüm mühendislerin Almanya'ya akmasını bekleyemeyiz' diyen Lars Funk 'bizim asıl yapmamız gereken, mühendis yetiştirmek' diyor.
Almanya üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin sayısı çok az derecede artış gösteriyor. Bu sene yaklaşık 40.000 mühendislik öğrencisi mezun olacak. Bunların 9.000'i elektrik ve elektronik mühendisliği öğrencisi ve bu sayı, ülkenin gelişen ekonomisi için yeterli değil. Bu sebeple Alman mühendislik dernekleri, gençlerin mühendisliğe yönelmesi için büyük çaba harcıyor.
Mühendislik eğitiminde ikinci sorun ise öğrencilerin okulu bırakmaları problemi. Almanya'da elektrik mühendisliği öğrencilerinin okulu bırakma oranları neredeyse %50'lere ulaşıyor. 'Mühendisliğe ilgisi olmayan gençleri çekmek yerine mühendisliği seçmiş öğrencileri okulda tutmak bizim için daha önemli' diyen Michael Schanz, okulu bırakmanın en önemli nedeninin matematik eğitiminin ilk ve orta dereceli okullarda yetersiz olduğunu ve mühendislik eğitiminin ilk yıllarında öğrencilerin çoğunun bu sebeple okulu bıraktıklarını söylüyor.
Mühendis eksikliğine sebep olan bir diğer konu ise kadın mühendislerin azlığı. Almanya'da çalışan şu an yaklaşık 1 milyona yakın mühendis var ve bu rakamın yaklaşık % 13'ü kadın mühendis. Mühendislik derneklerinin, genç kızları mühendislik eğitimine çekmek için başlattıkları programlara rağmen bu konuda giderek zorlandıklarını ve onların sosyal konulara daha çok ilgi duyduklarını ve itiraf ediyorlar.
Alman gençlerinin konuya ilgisizliklerine rağmen matematikle arası iyi olan ve mühendisliğe ilgi duyan genç kız ve erkekleri Almanya'da parlak bir mühendislik kariyeri bekliyor. Ü
Alper COPLUGİL
Çeviri:
John Blau; "Germany Faces a Shortage of Engineers", IEEE Spectrum, August 2011
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye