Beyni elektrik ile uyarmak öğrenme hızını arttırıyor
Bilim adamları beyni elektriksel yollarla uyarmanın öğrenme sürecini hızlandırabileceğini gösterdi. Beynin özel bölgelerine küçük akımlar uygulayarak beynin ilgili bölgesindeki aktivitesi arttırılıyor ve bu sayede öğrenme hızı artıyor. Oxford Üniversitesinden Araştırmacılar felçli hastalarda ve sağlıklı yetişkinlerde beynin aktivitesini değiştirmeyi denediler.
Profesör Heidi Johansen-Berg buluşlarını Bradford’taki İngiliz Bilim Festivali’nde sundu.
Oxford’taki takım araştırmayı beyinde yetişkinlik döneminde beyinde gerçekleşen değişimlerin yapısı ve bir felç sonrası kısmi olarak nelerin değiştiği konusunda gerçekleştirdi.
Önemli buluşlardan biri beynin oldukça esnek olması ve kendisini yeniden yapılandırabilmesiydi ve bunu, belirli bir yıkım oluştuğunda ya da belirli bir olay gerçekleştiğinde kendi içerisinde yeni bağlantılar kurarak ve farklı bölgelere yeni görevler yükleyerek gerçekleştiriyordu.
Araştırmanın parçası olarak, çok aşırı olmadan beyni elektrikle uyarmanın bu hareket kabiliyetlerini yeniden öğrenmeyi hızlandırabileceğini fark ettiler.
Ancak beklenmeyen sonuç bu elektrik uyarması sağlıklı bireylere uygulandığında onlarında öğrenme hızları önemli seviyede artıyordu.
Aktiviteyi arttırmak
Bu etkiyi arttırmak için gönüllülerin bir sıra tuşa basmak için ezberlediği örneğin piyano da bir melodi çalmak gibi bir deney tasarladılar. Bunu yaparlarken kafatasından geçen küçük bir akıma tabi tutulacaklardı.
Elektrotların arasından çok küçük bir akım kafatasından bir yay şeklinde geçiyordu ve bu akımın yönüne bağlı olarak beyindeki aktivite hızlanıyor veya yavaşlıyordu. Prof. Johansen-Berg bunu şu şekilde açıklıyor; beyin hücrelerindeki aktivitenin artışı gerçekleşen değişikliğin türüne bağlı olarak onları daha hassas bir hale geliyor.
Tuşa basma deneyleri sadece 10 dakika içerisinde beynin uyarılmasının olumlu sonuçlarını göstermeye başladı.
Johansen-Berg “Her ne kadar deneklerin en yüksek performans eşiğini arttırmasa da performanslarının en yükseğine çıkma hızlarını önemli ölçü de değiştirdi.” diyor . Beynin hareket kabiliyetinin öğretildiği bölümü hedeflemek ise ilgili olayların daha hızlı öğrenilmesini sağlıyor ve araştırmacılar bu özelliği atletlerin eğitiminde kullanabilmeyi tasarlıyor.
Deney sonuçları gösterdi ki beynin motor korteksini elektrik ile uyarmak beynin bu konuları öğrenmedeki hızını arttırıyor. Araştırmacıların bu konudaki büyük umutlarından biri ise aynı sistemi temelde beynin akımın uygulandığı bölgesini değiştirerek farklı konularda da uygulayabilmek.
Basit olarak düşük maliyet ve teknolojinin taşınabilirliği daha çok araştırma sonucu bu teknolojiyi evde de kullanabilmek için bir aygıtım geliştirilebileceği anlamına geliyor.
Profesör Johansen-Berg ve takımı ise bu sistemin etkilerini günlük bir haftadan veya bir aydan fazla periyotlarla uygulayarak arttırmaya çalışıyor. Felçli hastaların tedavilerinde bu teknik akım fizyoterapisi ile birlikte uygulanarak çeşitlenmeye meyilli bu olumlu sonuçlar tümüyle arttırılabilir.
Alican YEKSAN
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye