Bu Çılgın Proje Metal İle 3D Baskı Alacak
3D yazıcılardan alınan ve tasarlanan ürünlerin devrim yaptığı su götürmez bir gerçek. 3D yazıcıların bu kadar yaygınlaşmadan önce endüstride parça üretiminde kullanıldığını biliyoruz. Avrupa Uzay Ajansı 3D yazıcıları farklı bir alanda kullanacağını açıkladı.
19.10.2013 tarihli yazı 8712 kez okunmuştur.
Avrupa Uzay Ajansı jetler, uzay araçları ve füzyon ürünleri için parça üretmek üzere 3D metal baskı almaya karar verdi. ESA yirmi sekiz merkezde hafif, daha güçlü ve daha ucuz metal parçaları geliştirmek için bu proje üzerinde çalışıyor. 20 Milyon Euro'luk proje için Avrupa endüstrisi, sanayisi ve Airbus, Astrium, EADS, Norsk Titanium'den gelen üyelerden oluşan bir proje ekibi kuruldu. 3D baskı yöntemi ile karmaşık yapıların baskısı alınmaya çalışılıyor. ESA, klasik metal döküm işlemi ile bunun mümkün olamayacağını ifade ediyor.
Roket ve uçaklar için de alınacak bu baskılar hem atık problemini çözecek hem de daha ucuza mal edilmiş olacak. İlerleyen zamanlarda arabalar ve uydularda da kullanılabilecek bu baskılar hem daha hafif hem de daha güçlü parça anlamına gelecek.
► İlginizi Çekebilir : 3D Yazıcılar Teknoloji Severlerin Başını Döndürüyor
Çılgın araştırmacılar başlangıç olarak çalışmalarında 3D baskı ile jetlerine ve uçak kanatlarına yavaş yavaş metal parçalar almaya başladıklarını söylüyor. Normalde bu parçaların titanyum, tantal ve vanadyum gibi pahalı maddelerden yapıldığını düşünürsek ne kadar az atık o kadar kazanımdır. 3D baskı ile bu atık sorunu neredeyse sıfıra iniyor.
Avrupa Uzay Ajansı'ndan Franco Ongaro'nın şu cümlesi amacın çoğunu özetliyor: " 1 kg metal için 1kg kullanın, 20 kg değil..." Bu teknikle birlikte daha yeşil bir sanayi elde edecekleri de ESA'nın mutlu olduğu diğer taraflardan biri.
Her şeye rağmen bu teknik elbette sorunsuz değil. ESA Yeni Malzemeler ve Enerji Araştırma başkanı David Jarvis " Malesef ortak bir sorunumuz var: Üründeki küçük hava kabarcıkları. Biten işlem sonucunda yüzey gerçekten bizim için büyük bir konu." diyor.
ESA bu sorunu tek başlarına değil tüm endüstriyel alanlarla işbirliği içinde çözüp üstesinden gelebileceklerini ifade ediyor.
Kaynak:
►BBC
►techbeat.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.