elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Buz Eriten Elektrikli Beton

Trafiğin en büyük dertlerinden biri olan buzlanmaya harcanan paralar sürekliliğini korurken, maddi açıdan tek seferde harcanan paralar göze batabiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle betonlar da değişime uymak durumunda kaldı. İçeriğinde yapılan teknolojik eklentiler tek seferdeki maliyeti arttırırken buzlanmaların tamamıyla önüne geçebiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
06.02.2016 tarihli yazı 9311 kez okunmuştur.
Eğer kar küremekten yorulduysanız Nebraska-Lincoln Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tam da sizin için buz eritebilen beton ürettiler. Enerji yüklü bu beton başta havaalanları olmak üzere geliştirildiği takdirde ara yollarda ve köprülerde kullanılabilir. Manyetik güçle zenginleştirilmiş agregatların ve özel olarak hazırlanan karışımların birleştirilmesiyle oluşan bu materyal, aynı zamanda askeri alanda koruyucu amaçla da kullanılabilir. DIY meraklıları için de ev yapımı iletken bir beton karışımı hazırlamak oldukça cezbedici; fakat çelik çubukları güçlendirmek için bu karışıma batırmak o kadar da kolay değil.
 


Öncelikle işin daha sağlıklı olması için beton karışımın içine çelik lifleri, çelik talaşı ve karbon partikülleri eklemek gerekiyor. (Beton karışımının %20'si) Bundan sonra elektrot olarak davranan köşebentler betona dökülüyor ve güç kaynağına bağlanıyor. Köşebent öncesinde cut delikleri için uygun ankraj sağlanarak beton karışımın düzgün yayılmasını sağlanıyor. Güvenliği sağlamak için de elektrotlar arasındaki mesafe ince bir şekilde ayarlanmalı.

Araştırmacıların beton levha üzerindeki testlerinin hızlandırılmış bir videosu;

 


Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nde inşaat profesörü olan ChrisTuan bu teknoloji için: “Zaman kazandırır, para kazandırır hayat kurtarır” diyor. Köprü uygulamaları için de-icing sıvı karışımı köprülerdeki potansiyel zayıflıklara karşı alternatif olabilir. 2002’de Neb, Lincoln Salt Creek’deki 45 metre uzunluğundaki RocoSpur Köprüsü’ne, Tuan, 52 iletken beton levha taktı. Köprünün yakınlarında üç fazlı 600 amper 220 volt AC güç sağlayan güç hattı kuruldu. Gömülü bir sistem sayesinde levhalardaki sıcaklığı ölçen sensörler eklendi ve bu sensörler köprünün sıcaklığı 40°F'ın altına düştüğünde, güç kaynakları açık konuma gelecek ve 55°F olana kadar çalışacaktır. Akım izleme ünitesi ise sistem operatörlerin güvenli kalabilmesi için akımı kısıtlamaktadır.
 


İletken betonların sıradan betonlara göre 2,5 kat daha maliyetli olması şaşırtıcı bir durum değil. Aslında Kanada Ulusal Araştırma Konseyi çoktan Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da patent vermiştir. Fakat ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından finanse edilen bu araştırmanın amacı, maliyeti düşürmenin yanı sıra dayanıklılık ve mekanik güçlü elektriksel iletkenliğe sahip materyaller üzerinde durmak. Tuan’ın dediğine göre, birçok araştırmacı karbon lifleri kullandığı için, kendi ürünlerinde maliyeti azaltmaya yönelik olarak bu yöntemi uygulayamayacaklar.



Araştırma projesinin ilk kısmı Mart ayında sona erdi. Eğer FAA yeşil ışık yakarsa,Tuan,New Jersey’de FAA teknik merkezinde 45 e 15 zemin üzerinde, test amaçlı kuracağı yapıda maliyetleri ve güç tüketimini değerlendirecek.


Kaynak:


sepcrum.ieee

Yazar: Recep Özdemir

Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.