Çamurdan Enerji İle 7 Milyon TL Tasarruf
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, işlettiği 16 adet atık su arıtma tesisinden çıkan arıtma çamurlarının bertarafı ile enerji elde edilmesini sağlamak için Genel Kurul’dan onay aldı.
24.01.2013 tarihli yazı 8413 kez okunmuştur.
Oy birliği ile alınan kararla İSU Genel Müdürlüğü, arıtma çamurlarının bertarafı için çimento fabrikalarına yaklaşık 7 milyon TL ödemeyeceği gibi çamurdan üretilen enerji ile para kazanacak.
2013 YILINDA 70 BİN TON ÇAMUR
İSU Genel Müdürlüğü, Türkiye’ye örnek alacak bir projenin daha startını alıyor. İşlettiği 16 adet atık su arıtma tesisi ile ülkemizin en çok biyolojik atık su arıtma tesisine sahip kurumu olan İSU, Kocaeli’nde yüzde 98 oranında arıtma yapıyor. Bu çalışmalarla İzmit Körfezi’ni kirlilikten kurtaran ve eski günlerdeki gibi canlılığına kavuşturan kurum, işlettiği tesislerden yılda 50 bin ton arıtma çamuru elde ediyor. Bu çamurları da çimento fabrikasına yaklaşık 7 milyon TL ödeyerek bertaraf ediyor. Kandıra’da inşaatı devam eden iki adet atıksu arıtma tesisinin devreye girmesi ile 2013 yılında 70 bin ton arıtma çamuru çıkması beklenmekte.
GÜNDE 150 TON ÇAMUR ÇIKIYOR
Genel Kurula açıklamalarda bulunan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, arıtma tesislerinden günde 150 ton çamur çıktığını, bunun bertarafı için de yaklaşık 7 milyon TL ödeme yaptıklarını söyledi. Bazı firmalar tarafından teklifler aldıklarını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, bu çamurun bertarafı için ihale açacaklarını kaydetti. Yatırım ve işletme maliyetlerinin tamamen firmalarda olacağını anlatan Başkan, bunun için de İzmit ve Gebze bölgelerinde çamur bertaraf üniteleri yapılacağını dile getirdi.
HEM TASARRUF, HEM DE ENERJİ
Tesisin başarılı olması halinde dünyaya da örnek olacağını vurgulayan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, “İşlettiğimiz 16 arıtma tesisinde yılda 50 bin ton çamur elde ediyor ve İzmit Körfezi’ne gitmesinin önüne geçiyoruz. İnşaatı süren arıtmaların devreye alınması ile bu yıl 70 bin tona arıtma çamuru çıkacak. Bu çamurların yakılarak bertarafı için yılda 7 milyon TL’ye varan ödeme yapıyoruz. Yapacağımız yeni uygulama bir ilk olacak. İhale ile kazanan firma yatırım ve işletme maliyetlerini kendisi karşılayarak bertaraf sağlayacak. Böylelikle çamurun bertarafına para ödemeyeceğimiz gibi enerji üretimi de elde ederek para kazanacağız. “diye konuştu.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.