elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çanakçılar Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. |
Genel Müdür Hasan Tuzcuoğlu

Bir fabrika hayal edin. 180.000 m2’lik toplam alanının, 60.000 m2’si kapalı, diğer alanlar açık. Yani 120 dönümlük açık alan. Kapısından adımınızı attığınızda doğayı bulduğunuz bir yer. Sayıları 850’ye ulaşan farklı 75 çeşit hayvanı olan bir hayvanat bahçesi. Açık alan içerisinde bir de müze var. Bahsettiğimiz yer bir sanayi tesisi. Şirketi ve çalışmalarını biraz daha yakından tanımak için Çanakçılar Seramik Genel Müdürü Hasan Tuzcuoğlu ile yaptığımız röportajımızı buradan okuyabilirsiniz.



A- A+
10.09.2014 tarihli yazı 15526 kez okunmuştur.
8000 nüfuslu küçük bir ilçe olan Gökçebey’de ürettiği kaliteli ve seçkin ürünlerinin %45’ini dünya pazarlarına ihraç eden Creavit, ülke ölçeklerine göre sektörünün öncüleri arasında yer alıyor. 140.000 m2'lik açık alan içerisinde 60.000 m2'lik kapalı alana kurulmuş olan "Gökçebey Vitrifiye Üretim Tesisleri", sektörel üretim kapasiteleri göz önüne alındığında, tek bir merkezde kurulu en büyük üç tesisten biri konumunda bulunuyor. Ürünleriyle dünyaya açılan Creavit’in de içinde bulunduğu Çanakcılar Şirketler Grubu şemsiyesi altında hizmet veren diğer markalar ise Doxa ve Armica’dan oluşuyor.   
 

►Hasan Bey öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1960 Zonguldak doğumluyum. 1987 yılında Gazi Üniversitesi kamu yönetimi bölümünden mezun oldum. Açık öğretim muhasebe bölümünü bitirdim. Aynı zamanda mali müşavirim. Yaklaşık 10 yıl kamuda görev aldım. 1997-1998 yılları arasında SSK hastanesinde yönetici olarak bulundum. 1998 yılından itibaren yaklaşık 16 yıldır Çanakçılar Şirketler Grubu'nda çalışıyorum. Değişik kademelerde bulundum. Çanakçılar Şirketler Grubu dört şirketten oluşuyor. Biz burada Çanakçılar Seramik ve Makine A.Ş. olarak yer alıyoruz.  
 

Firma olarak hangi ürünleri üretiyorsunuz?

Vitrifiye seramik ürünleri, banyo mobilyaları, ofis mobilyaları, banyo, lavabo, mutfak bataryaları, gömme rezervuarlar ve kolozet kapakları
 

 


Firma kaç yıldır bu sektörde?

Daha önce firma bireysel olarak çalışsa da şirket bünyesinde çalışmalara 1990 yılında başlandı. Firmamız şirketleşme sonrası yaklaşık 24-25 yıldır bu sektörde. Bir 10-15 yıl da şirketleşme öncesi var. 
 

►Şirket olarak Ar-Ge çalışması yapıyor musunuz?

Tabi Ar-Ge laboratuarımız da var. Ar-Ge laboratuarımız şeflik düzeyinde, "Kalite ve Güvence Müdürlüğü"ne bağlı olarak görev yapıyor. İşletme içerisindeki her türlü denemeler, yeni bir hammadde, oluşum, önce test edilip daha sonra hayata geçiriliyor. Ür-Ge olarak da tasarım bölümümüz var. Oradaki arkadaşlarımız tasarımlar üzerinde çalışarak yeni ürünler meydana getiriyorlar.

Özellikle mutlak hijyen için fotoselli tasarımlar üzerine yoğunlaşıyoruz. Küresel ısınma ve çevre kirliliği su kaynaklarını hızla tükettiği için çevre duyarlılığı olan markalar Ar-Ge çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırıyor. Bu markalardan biri de "Creavit". Markamızın su tasarruflu bir çok ürünü var. Tasarımlarımız arasında yer alan fotoselli ürünler, el teması gerektirmediği için hijyen açısından da tercih ediliyor. Ayrıca Creavit olarak 6 farklı model pilli veya elektrikli çalışan armatürlerimizin sıcak-soğuk su seçeneği de bulunuyor.
 
Su kaynaklarının korunması adına da Ar-Ge çalışmalarına çok önem veriyoruz. Ürünlerimizden biri olan sedef banyo takımlarında su tüketimi 4 litreyle sınırlı ve her kullanımda 5 litre su tasarrufu sağlanıyor. Alttan çıkışlı, arkadan çıkışlı ve duvara monte klozet seçeneklerinde kullanılan çift basmalı iç takımlar da müşterilerimize ihtiyaca göre su tüketim imkanı sunuyor.


Ürünlerinizde LED aydınlatmalı çözümler kullanıyor musunuz?

Bir çok ürünümüzde LED aydınlatmalı çözümler kullanıyoruz. Banyo mobilyalarında LED aynalı üst modül içerisinde gizlenen raflar pratik bir kullanım sağlıyor. Bununla birlikte uyumlu lavabo ve armatürle şık ve işlevsel bir bütünlük söz konusu. Aynalar üzerindeki dokunmatik LED aydınlatma ise pratik ve fonksiyonel kullanım açısından müşterilerimizin banyolarına büyük bir konfor katıyor.
 

Tasarımlarınızı yapan belli özel isimler var mı normal tasarımcılarınızın dışında?

Dışarıdan zaman zaman çalıştığımız tasarımcılarımız mevcut. Ödüllü İtalyan bir mimarımız var: "Maurizio Duranti". Genelde yurt içindekilerle ve bazen Eskişehir'deki bir firma ile çalışıyoruz. Zaman zaman başka firmalardan da destek alıyoruz ama kendi içimizde mimar ve tasarımcılarımız var. 
 
 


Değişik tasarımlarda belli bir seri üretiminiz var. Peki müşteriler için özel bir tasarım ya da buna benzer üretimler yapıyor musunuz?

Seramikte kişiye özel üretim yapma imkanı pek yok. Seramikte kalıpla çalıştığımız için belli bir adette üretim yapma zorunluluğumuz var. Bir müşteri ben şöyle bir klozet istiyorum dediğinde öyle bir klozet yapılamaz. Belli başlı tasarımları yapabiliriz. Peki nasıl olur böyle bir özel üretim? Büyük tasarımlar ve projeler olur. Büyük firmalar kendi projeleriyle gelirler. O firmalar için belli adetler almak kaydıyla belli ticari kurallar koyarak özel üretim yaparız. Mobilya kısmında ise kişiye özel üretimler daha kolay. Hepsine tabi ki öyle hızlı bir şekilde cevap veremiyoruz. Elimizden geldiğince yetişmeye çalışıyoruz. Bir müşterimiz 200 dairelik bir site yapıyorum ve böyle bir ürün istiyorum sizden diyor. Belirli bir adet yakalayınca cevap veriyoruz onlara da
 

Üniversitelerle birlikte yaptığınız çalışmalar var mı?

ODTÜ'de okuyan Ceren Balcı isimli öğrenciye Box isimli banyo mobilyası tasarımını gerçeğe dönüştürmesi konusunda destek olduk. “Küçük banyolar için banyo mobilyası“ düşüncesiyle tasarladığı Box için proje danışmanlığını Creavit üstlendi. Tasarım, dar alanda kullanıcıların kişisel bakım ve banyo ürünlerini depolama ihtiyaçlarına cevap vermek üzere üç farklı boyutta modüler saklama kutusu sunuyor.
 

Kullandığınız teknolojide yurt dışından teknoloji kullanıyor musunuz? 

Almanya ve İtalya ile çalışıyoruz. Yurt dışından makine alımlarımız buralardan oluyor.
 

İhracat olarak yüzde kaç ihracatınız var? Bu yüzde yeterli mi yoksa artmaya devam edecek mi?

Şu an ihracatımız %35 civarında. İlk hedefimiz %45 ve sonra bunu %50 ye çıkarmak. Yaklaşık 55-60 ülkeyle ihracat ilişkimiz var. Tabi her ülkenin talebi farkı oluyor. 
 


►İlginizi Çekebilir : Phoenix Contact WIN Fuarı Röportajı


İhracatınız daha çok hangi ülkelere odaklı?

Ortadoğu’ya daha fazla ihracat yapıyoruz. Arap müşterilerimiz ağırlıkta. Avrupa’da; Almanya, İngiltere ve İspanya ağırlıklı ihracat yapıyoruz. Bunun haricinde Balkanlar, Türkiye Cumhuriyetleri ve Rusya'da da varız.
 

Türkiye'de  üretim olarak kaçıncı sıradasınız ve toplam kaç bölge bayiliğiniz var?

Türkiye'de üçüncü sıradayız. Tek merkezli üretim olarak vitrada öncüler arasındayız. Yurtiçi satış ve pazarlama faaliyetleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Samsun, Antalya ve Zonguldak olmak üzere 7 bölgede yer alan showroom'lu bölge müdürlüklerimizin yanında; Trabzon ve Diyarbakır'da bölge temsilcilikleri aracılığıyla yönetiliyor.  
 

Avrupa'daki ihracatınızın biraz daha düşük olmasının sebebi Avrupalıların banyolarının küçük olması olabilir mi? 

Tüketici alışkanlıkları ve müşteri portföyüyle ilgili bir durum. Almanya ve İngiltere ile Ortadoğu'nun beklentisi oldukça farklı. Avrupa'da beklenen fiyatlarla bu ürünlerin üretilip onlara sunulması daha zor. Ürün olarak çok daha özel ve kaliteli ürünler istemelerine rağmen fiyat olarak oldukça düşük beklenti içindeler. Dünya'da pazar da çok geniş olduğu için rekabet biraz daha zor. İnsanlar ekipmanları daha yeni yeni benimsiyor. Önceki senelerde Yunanistan'a ihracat yaparken bırakın Türk malını, Türk karakteri olan bir ürün dahi istemiyorlardı. Türk malına karşı böyle bir tutum vardı. Tabi artık durum değişti. Şimdi ürünlerimiz kalitesine göre değerlendiriliyor. Ve artık ürünlerimizin en görünür yerine "Made in Turkey" damgası istenir hale geldi. Geçenlerde Rusyadan gelen müşterilerimiz fabrikamızı gördüklerinde oldukça şaşırdılar. Bu kadar büyük ve doğayla iç içe bu kadar modern bir fabrika beklemediklerini söylediler. Bize memnuniyetlerini dile getidiler.
 

Toplam kaç çalışanınız var?

Seramikte 550 kişi mobilyada 250 kişi ile çalışıyor.
 

►Çalışanlarınız genel olarak hangi bölümlerden mezun?

Çalışanlarımız ağırlıklı olarak endüstri mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji mühendisliği, kimya mühendisliği ve mimarlıktan mezun . 


Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yaptığınız çalışmalar neler?

Bu anlamda Zonguldak Valiliği'nden Çanakçılar Şirketler Grubu olarak "En Temiz Sanayi Tesisi" ödülünü aldık. Sosyal sorumluluk projesi olarak üretim tesislerimizdeki açık alanda hayata geçirdiğimiz botanik alan ve pelikanlardan flamingolara varan farklı hayvan türleri ile hayvanat bahçesi doğa fabrikası konsepti ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyoruz. Yine bu alan içerisinde yer alan T.C. Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından özel müzeler statüsünde değerlendirilen Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de fark yaratan bir diğer unsur. Gökçebey ve Devrek’te yer alan fabrikalarımızda kullandığımız geri dönüşüm teknolojileri ve sahip olduğumuz kalite belgeleri, su tasarrufu sağlayan ürünlerimiz ve tünel fırınla baca gazlarındaki enerjiyi geri kazanarak ülkemize kaynak tasarrufu sağlıyoruz.

TTGV(Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) işbirliğiyle gerçekleştirilen; toplam bütçesi yaklaşık 750 bin doları bulan proje kapsamında tünel fırınla atık gazından ısı geri kazanımının yanı sıra, basınçlı hava sistemlerinin iyileştirilmesi ile enerji izleme ve otomasyon sisteminin kurulumunu da gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bir diğer önemli sosyal sorumluluk projesi de Bülent Ecevit Üniversitesi Gökçebey Mithat-Mehmet Çanakcı Meslek Yüksek Okulu.

 





Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.