Canlı Güneş Panelleri
Hindistan ve Yakındoğu bölgesinde yaşayan oryantal eşek arılarının günün sıcak saatlerinde daha hareketli olduğunu gören bilim adamları, durumu araştırdıklarında buldukları şey oldukça çarpıcıydı.
19.10.2012 tarihli yazı 13395 kez okunmuştur.
Türkiye'den Madagaskara oldukça geniş bir habitatı bulunan Oryantal eşek arıları diğer arıların aksine gün doğumunda değil Güneşin en aktif olan saatlerde ortaya çıkıyorlar. Bu durumsa açıkça oryantal eşek arılarının diğer arı türlerine farklı bir metabolizma ve vücut yapısına sahip olduğunu gösteriyor. İşte bu farklılığın peşine düşen bilim adamları eşek arılarının güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirdiğini farketti.
Arıların hem iskeletlerinde hem de deri bölgerinde akım ve gerilim ölçen uzmanlar hemen bunun nasıl gerçekleştiğini araştırmaya başladılar. Araştırmalar sırasında arıların baş ve alt karın kısmında ani akım ve gerilim dalgalanması ölçülmesiyle araştırma bu noktalara yoğunlaşmaya başladı ve bu kısımların güneş paneli gibi kullanılabileceği düşünüldü.
,
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi oryantal eşek arılarının baş ve alt karın kısımlarında toplanan sarı bölgelerin xanthopterin salgıladıkları ortaya çıktı. Bu pigmet güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Ölçümlerde en yüksek akımın 27-30 derecede, en düşüğün ise 5 derecede olduğu saptanmış.
Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi oryantal eşek arılarının baş ve alt karın kısımlarında toplanan sarı bölgelerin xanthopterin salgıladıkları ortaya çıktı. Bu pigmet güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Ölçümlerde en yüksek akımın 27-30 derecede, en düşüğün ise 5 derecede olduğu saptanmış.
Peki doğayı taklit edip güneş panellerine bunu biz uygulayabilir miyiz? Bilim insanları labarotuar ortamında bu pigmenti kullanarak verimsiz bir şekilde elektrik üretmiştirler. Bazı yapılan ölçümler bu eşek arılarının güneş ışığına yiyecekten daha fazla ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Çünkü bu canlılar bitkiler gibi güneşi besinleri parçalamak için kullanmıyor, aksine güneş enerjisini başka bir forma çevirerek kullanıyorlar. Yani bu canlıları dünyanın ilk fotosentetik hayvanları olarak kabul edebiliriz.
Kaynak: ScienceMagazine
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.