elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çorum'dan Japonya'ya Bir Başarı Hikayesi

Yaklaşık 19 yıl önce eğitim için Japonya'ya giden Çorumlu Sadi Vural, Japonya'nın ilk yüz tanıma şirketi olan Ayonix'i kurdu. Dr. Sadi Vural'ın geliştirdiği yüz tanıma teknolojisi İş yerlerinden televizyonlara, alışveriş merkezlerinden hastanelere birçok alanda kullanılıyor. Sn. Dr. Sadi Vural ile yaptığımız röportajımızı keyifle okuyabilirsiniz.



A- A+
04.02.2016 tarihli yazı 13675 kez okunmuştur.
Sadi Bey öncelikle eğitim hayatınızdan ve kısaca geçmişinizden bahseder misiniz?

Türkiye'de İstanbul üniversitesi mühendislik fakültesi, elektronik mühendisliğinden mezun olduktan sonra Japonya'ya geçerek Ritsumeikan Üniversitesi, Information Science'da yeraltı nesne taramaları hakkında 2 yıl master eğitimi aldım. Master eğitimi 2000 yılında bitince hemen iş hayatına başladım. İlk önce Sony firmasında Aibo köpek robotlarında kullanılmak üzere çip geliştirmeye başladım. Ardından Rohm firmasında otomatik çip geliştirmesini yapacak bir program üzerine çalıştım. Ardından Ikos KK(Tokyo'da bir yabancı firma)'ye girdim.
 
Firma, çip firmaları için emülator yapıyordu. Emülator, çip geliştirme yapan bir çipin cihaz hali. Önce test edilir, her şey çalışıyorsa minik çip haline getirilir. Bu cihazların geliştirilmesi desteğini veriyordum. Sonra Fujitsu firmasında kariyerime devam ettim. Fujitsu'da ise cep telefonlarının ekran görüntülerinin hızlı işlenmesi, ekrana getirilmesi için yazılım geliştirme görevinde idim. Fujitsu'dan sonra Ayonix firmasını kurmaya karar verdim ve yüz tanımaya girdim. 2010 yılında Osaka Üniversitesi'nde doktoraya başladım. 2011'de doktorayı bitirerek, bölümde en son 35 sene önce olmuş bir rekoru da kırmış oldum. Şu an Osaka Üniversitesi'nde doktora öğrencileri için yılda iki kez ders vermekteyim ve aynı zamanda Ayonix firmasının CEO'luğunu yapmaktayım. 

 
Japonya'ya gitme hikayeniz nasıl gelişti?


İstanbul üniversitesi 3. sınıfta iken bizim 4 kişilik arkadaş grubu ile ayrı ayrı yaz tatiline gitmeye karar verdik. Birisi Amerika'yı seçti, diğeri Fransa, diğer arkadaşımız ise İtalya. Benim ise Japonya'da 2 senedir yazıştığım bir kalem arkadaşım vardı(Penfriend). Hem onu görmek hem de ülkeyi tanımak için Japonya'yı seçtim. Japonya'ya gelince her şeyin çok modern, düzenli, insanlara saygının hat safhada olduğunu gördüm ve çok etkilendim. 1 ay tatil boyunca bir üniversiteye de gitmiş, çalışmalarını merak etmiştim ve bu sırada da bir profesör ile tanışmıştım. Bana master eğitimi teklif etmişti. Türkiye'ye dönünce hazırlığa başladım. Üniversite bitince de hemen atladım gittim.

Neden yüz tanıma teknolojisi üzerine bir şirket kurma ihtiyacı duydunuz ve neden Japonya'yı seçtiniz?

Firma kurmadan önce yüz bulma konularında araştırmalar yeni yeni yapılıyordu(2000 yılları).  Piyasada çalışan düzgün bir tanıma teknolojisi yoktu. Dijital kameralara yeni yeni giriyordu. Yüz tanımayı aslında bizlerin her gün doğal şekilde yaptığımızı ve bilgisayarda da mümkün olabileceğini fark ettim. Çok ilgimi çekti. İnsan beyni akıllı ise, onu insan kullandığından akıllıdır. O halde yapılır diyerek yüz tanıma alanında çalışmak için firma kurdum. Ayrıca, bir diğer sebebi de tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu bir ürün olduğunu fark etmiştim.
 


Japonya'yı seçme sebebim ise şu şekilde; Tüm dünyaya Made-in-Japan damgasıyla satmak, Made-in-USA yada Made-in-Turkey yada Made-in-UK den çok daha etkili. Japonya'nın teknolojide bir markası ve bilinilirliği var. Bunu kullanarak çok daha güvenilir olur diye düşünerek Japonya'yı seçtim. Buna ilaveten, Japonya'da ürün geliştirme için insanlar çok dikkatli çalışıyor. Ufak detaylarına çok dikkat ederler. Bu avantajı firmamda kullanırsam çok kaliteli ürünler ortaya çıkar diye düşündüm. Made-in-Japan damgasını kullanmak için ona uygun ürün geliştirerek hak etmek gerekir değil mi?


Ayonix'i kurarken amaçlarınız ve hedefleriniz nelerdi, şirketi bir hayalinizi gerçekleştirmek için mi kurdunuz?

Amacım dünyada bu alanda bir dünya markası olmaktı. Bunu en iyi yüz tanıma ile yapabilirdim.  Firmayı kurduğumda master mezunu bir mühendistim. Dünya markası olmak için gerekli verileri yola çıkınca toplamaya başladım. Önce doktora, Japon vatandaşlığı, yayınlar, patentler vs.

Hedefim ise tüm dünyaya teknolojimi vererek dünyanın dört bir yanında benim teknolojimi kullandırmak ve hepsini global bir ağda birleştirmek. Facebook bunu sosyal ağda yaptı, Oracle ise veritabanlarını bağlayarak yaptı, Microsoft herkesin ortak işletim sistemini kullanmasını sağlayarak yaptı. Ayonix de yüz tanıması ile aynısını yapıyor.  


Ayonix'in sektördeki yeri nedir ve birlikte çalıştığınız kurum ve kuruluşlar nelerdir?

Şu an sektörün dünya sıralamasında hız olarak 1 numarada, performans olarak ise 2. sırada yer alıyor. Çalıştığımız kurumlar devlet kurumları, özel şirketler. Devlet kurumlarında güvenlik amacı ile, hayatı kolaylaştırmak amacı ile, marketing amacı ile değişik amaçlar için kullanılmakta.


Deneyimlerinize dayanarak öğrencilere ve girişimci adaylarına neler tavsiye edersiniz?

Tavsiyeyi genel yapmak istemiyorum. Birkaç şekilde vermek isterim. Ne yapmak istediğini bilemeyenler; Çok seyahat edin, kendinizi keşfedin, neye ilginiz var onu bulun. Ne yapmak istediklerini bilenler; Amaçlarınızı ve önceliklerinizi yazın, 5 seneye yayın ve bir eylem planı yapın. Sonra harekete geçin. Bunu yaparken asla ve asla yolunuzdan dönmeyin. Olumsuzluklar, problemler, sorunlar çıkacaktır. Yılmayın, sabır edin, planlı olun, B planınız C planınız olmasın. B,C planlarının olması demek kaçmak için bahane yaratmak için açık bir kapıdır. Henüz karar veremeyenler; Korkmayın önce karar verin, başlayın. Sonunda ölüm yok ya başarısız olursanız yeniden başlarsınız. Unutmayın başarısızlık başarının temelidir.


Sn. Sadi Vural'a zamanını ayırıp bizimle bu söyleşiyi gerçekleştirdiği için ElektrikPort ailesi olarak teşekkür ederiz.

Röportajı Yapan: Muhammed Ahmet ALKAN

 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.