Dakikada 250 sayfa okuyabilen robot!
Tokyo Üniversitesi Ishikawa Oku Laboratuvarlarında geliştirilen BFS-Auto Robot ile döküman taramak artık çok kolay. Mesela size bir soru: Dakikada en fazla kaç kere göz kırpabilirsiniz? 100? 150? Peki size bu işlemi 250 kere yapıp her kırpma işlemi de fotoğraf çekme anlamına gelen bir robot olduğunu söylesek ne düşünürsünüz?
30.11.2012 tarihli yazı 7971 kez okunmuştur.
Ishikawa Oku Laboratuvarının robotik kitap tarayıcısı
Online kitap koleksiyonları günümüzde her geçen gün bir miktar daha büyüyerek gittikçe önemli bir hale geliyor. Birçok kitap ve kütüphanenin dijital ortama taşınmasıyla birlikte insanlar artık her türlü mekanda, yolculukta vs. istedikleri dökümana tabletleri ile ulaşabilir konumdalar. Tamam, her şey çok iyi de bu kitaplar nasıl oluyor da bir anda iki parmağınızın arasına gelebiliyor? Bu işin zorlukları yok mudur? Ee, tabi ki var. Örnek vermek gerekirse, hızlı tarama/hızlı aktarım ve kitaba verilebilecek zarar sorunsalı bu alandaki en temel sorunların başını çekmekte. İşte ‘BFS-Auto Robot’ bu sıkıntılara bir tepki olarak doğdu ve online kitap dünyasını çok farklı bir boyuta taşıdı.
Tokyo Üniversitesi’nin Ishikawa Oku Laboratuvarlarında gerçekleştirilen bu yeni robot, dakikada tam 250 sayfa tarama yetisine sahip! Bu değere bakıldığında robotumuzun bir gün içerisinde kocaman bir kütüphane yaratabileceğini söylersek yanılmış olmayız heralde.
Bir kitabın dijital versiyonunu oluşturmak genellikle düşük hızlı manuel ya da yüksek hızlı tarama arasında yapılan bir seçimle gerçekleştirilse bile her iki durumda da tarama öncesi kitap sayfalarını parçalayıp yapraklar haline getirme zorunluluğu bulunmakta. Ancak BFS-Auto ,bu işleme gerek kalmadan yüksek hızda tarama yaparak hem zamandan hem de gereksiz masraftan tasarruf sağlıyor.
BFS-Auto, yüksek hızda taramanın yanında 'hiç duraksamadan' yüksek çözünürlük kalitesini de sağlamakta. Sayfa çevrildiği sırada, iki tür ışık sayfanın 3D topografyası hakkında bilgi sağlarken bir çift kamera da sayfaları devamlı tarıyor. Daha sonrasında ise robotun başka bir bölümü bu 3 boyutlu taramayı haritalandırarak tarama sırasında oluşmuş olabilecek kayma, bulanıklık vs. gibi şeyleri düzeltip, düzgün bir verinin elde edilmesini sağlıyor..
BFS-Auto’nun 2013’ün başlarında piyasaya düşmesi beklenmekte.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=03ccxwNssmo
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.