elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

DARPA'dan Katlanabilir Dev Uzay Teleskopu

Geçtiğimiz günlerde DARPA, cam yüzeyi katlanabilen devasa uzay teleskobunu duyurdu. Real-Time Exploitation programının bir parçası olan membran optik parçası, geleneksel cam yerine hafif polimer membranlar kullanmayı amaçlıyor.



A- A+
14.12.2013 tarihli yazı 10659 kez okunmuştur.
20 metre (65 ft) genişliğindeki teleskop, Dünya'dan 36,000 km (22,000 mil) uzaklıktaki orta boylardaki bir köpeği görme yeteneğine sahiptir. Teleskop, uzaydan dünyamıza ulaşan her türlü radyasyonu alıp görüntüleyen bir cihazdır. 1608 yılında ilk olarak Hans Lippershey tarafından icat edilmiş olup, 1609 yılında Galileo Galilei tarafından ilk defa gökyüzü araştırmalarında kullanılmıştır.

James Webb Uzay Teleskobu, Hubble ve Kepler görevlerini incelemek üzere astronomide bir çığır açmıştır. 

 



► İlginizi Çekebilir:  Dünyanın En Büyük Teleskobu "ALMA"
 
En büyük problem, bu teleskopların büyük ölçüde cam mercek ve aynalara dayalı olmasıdır. Bununla birlikte % 90'a varan verimliliğe ulaşmaktadır. Ancak kullanılan cam ile birlikte bu sistemin ağırlığı çok fazla değerlere çıkmaktadır. Dünya üzerinde teleskop aynalarının boyutu sınırlıdır. Çünkü zamanla kendi ağırlığı ile birlikte deforme olmaya başlarlar. DARPA'ya göre uzayda onun daha kötüsü gerçekleşmektedir. İstenilen yörüngeye bırakıldığında o hızla birlikte yörünge dışına çıkabilmektedir. 

 


 
MOIRE Programı'nda DARPA'ya göre, katlanabilir ve hafif bir polimer zardan yapılmış optik ile sistemdeki cam sorununu çözmeyi amaçlayan yeni bir teleskop geliştirilmiştir. MOIRE, yüksek çözünürlüklü ve gerçek zamanlı video izleme için yörüngeye yerleştirilecek iki aşamalı yeni bir teleskop teknolojisidir. Bir plastik film kalınlığında olan polimer membran kullanır. Bu membran konvansiyonel aynalar ve lensler gibi ışığı kırarak yansıtmamaktadır. Bu plastik, kazınmış mikroskobik eş oluklar aracılığı ile bir Fresnel lens gibi davranarak ışığı kırarak dağıtmaktadır. Bu oluklar her biri 4 mikrondan oluşan yüzlerce çukurdan oluşmaktadır.


 



 
 



 
KAYNAK:

► DARPA


 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.