Denizli'de Türkiye'nin Üçüncü Güneş Santrali
Türkiye'de kurulan güneş enerjisi santrallerinin sayısı her geçen gün artıyor. Yakın zamanda Greenway firması tarafından Mersin`in merkez Toroslar ilçesinde ilk ‘Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali`nin kurulumu gerçekleşmişti. Hemen ardından Konya’da IBC SOLAR tarafından 200 KW gücünde Güneş Enerjisi Santrali kurulmuştu. Bunlara bir yenisi de Denizli'nin Serinhisar ilçesinde 1 milyon avro yatırımla 10 bin metrekarelik alana kurulan güneş enerjisi santrali ile eklendi.
10.07.2013 tarihli yazı 7083 kez okunmuştur.
Serinhisar ilçesi Ayaz köyünde tarıma elverişsiz alanda 1,818 güneş paneli kullanılarak kurulumu tamamlanan 500 kW güce sahip santral, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ve Emniyet Müdürü Zeki Bulut'un katıldığı törenle hizmete açıldı.
Bölge Valisi Konuyla İlgili Neler Söyledi?
Vali Demir, Denizli'nin, bu projeyle birlikte çalışkan insanlarının da desteğiyle enerji alanında da Türkiye'de söz sahibi bir il olacaklarını söyledi. Enerji alanındaki yatırımlarının gün geçtikçe daha büyük olacağını belirten Demir, bu noktada en verimli kaynağın güneş enerjisi olduğunu ifade etti ve Demir, şu açıklamalarda bulundu: " Bu projeyle birlikte Denizli olarak tarihe tanıklık ediyoruz. Güneş enerjisi konusunda ne kadar çok başarılı olabilir ve kendimizi geliştirebilirsek, bu tükenmez kaynağı çok daha iyi değerlendirmiş olacağız. Fakat bu alanda katetmemiz gereken çok yol var. Bu proje bizim için bir başlangıç oldu. Denizli ileride güneş panellerinin merkezi konumumda olacak. Tekstil, sanayi şehri olan Denizli artık güneş enerjisinde de Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden birisi olacak."
► İlginizi Çekebilir → Mersin'de İlk Güneş Enerjisi Kulesi Kuruldu
► İlginizi Çekebilir → Mersin'de İlk Güneş Enerjisi Kulesi Kuruldu
Santralin yatırımcısı olan Hüseyin Erikoğlu ise eskiden beri yenilenebilir enerjiye ilgi duyduklarını ve 2005'ten bu yana da bu projeyle araştırmalar yaptıklarını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisanssız 500 kW'lik yatırım için gerekli izni aldıklarını belirten Erikoğlu, Ayaz köyünde 20 bin metrekarelik alanın yarısını kullanarak 1,818 güneş panelinden oluşan sistemi başarıyla kurduklarını ifade etti.
Santralin Türkiye'de yerde kurulmuş en büyüğü olduğunu belirten Erikoğlu, "Türkiye, potansiyel olarak yenilenebilir enerjide Avrupa'dan çok ileri durumdadır. Güneş enerjisi yenilenebilir enerjiler arasında en geleceği olandır çünkü bir noktadan sonra hem maliyeti hem de bakımı bedavaya yakın düzeyde bulunuyor" ifadesini kullandı.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.