elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Doğanların Uçuşundan Esinlenilen Uçaklar

İnsanlığın en büyük icatlarından biri olan uçaklar da birçok icat gibi doğadan esinlenilerek ortaya çıkmıştır. 1800’lü yılların sonunda Wright kardeşlerin ilk uçağı tasarlamalarından bu yana birçok değişim yaşandı. Bu haberimizde doğan kuşlarının uçuşundan yeni nesil uçakların tasarımında nasıl yararlanılacağını inceledik.



A- A+
01.04.2017 tarihli yazı 10270 kez okunmuştur.
Uçaklar ilk tasarlandığı zaman kuşların nasıl havada süzülebildiği yani havanın kaldırma kuvvetinin hangi şartlarda uçağın havada hareket etmesi sağlayacağı düşünülerek oluşturuldu. Günümüzde ise bu konudaki tartışmalar uzun süre önce bittiği için optimizayon konularına ağırlık veriliyor. Artık uçaklara nasıl manevra kabiliyeti kazandırılacağı , teknik donanımlarının nasıl artırılacağı, esnekliği , uçağın hem kendi ağırlığının azaltılması ve azaltılırken de dayanıklılığının artırılması için  hangi tür malzemeler kullanılması gerektiği tartışılmakta ve konuşulmakta.
 
BAE Systems ve Londra Üniversitesi'ndeki bilim insanları, doğan kuşunun  uçuşunu inceledi ve önümüzdeki 20 yıl içinde doğan kuşunun özelliklerinin havacılık sektöründeki uçakların tasarımına uyarlanması planlanıyor. 


 

► İlginizi Çekebilir: Uçaklar Nasıl Uçar?

 
Bilim adamları, doğan kuşunun  200 mph'ye kadar olan yüksek rüzgar hızlarında bile  havada nasıl kontrolü sağladığını araştırdıktan sonra birkaç kavram geliştirdiklerini söylüyor. İncelenen teknolojiler arasında,  doğan kuşunun yüksek hızlı uçuş istikrarını koruma kabiliyetine dayanan "duyu tüyleri" bulunmaktadır.
 
Doğan kuşu; avına doğru dalış yaparken, kuşun vücudu saldırı açısındaki küçük değişikliklere duyarlı güçlere maruz kalır.  Kuş, en uygun saldırı açısını küçük bir farkla aşarsa, kanatlarının arkasındaki tüyler titremeye başlar ve vücudun sinirleri vasıtasıyla yaklaşan bir düşme uyarısı gönderir.
 

 
► İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Büyük Uçağı

 
Bu yetenek BAE Systems ve Londra Üniversitesi’ndeki  mühendislere  uçağın dış yüzeyine 3D baskılı polimer sac benzeri filamentler takmak yöntemini bir proje olarak hazırlamasına ilham verdi. Bu fikrin sonucunda gerçek zamanlı hava akışı verilerini toplanmasını ve pilotun zamanında hareket geçmesi için bir erken uyarı sistemi oluşturulmasını sağlayacak.
 

 
Benzer şekilde, daha yoğun paketlenmiş pasif polimer filamentleri, uçakların kanat yüzeylerindeki  hava akışını ayarlayabilecek ve hava sürtünmesini azaltabilecektir.
 
City Havacılık Mühendisliği bölümünden Prof. Christoph Bruecker şunları söyledi . “ Doğan kuşu, inanılmaz dik açılar ve yüksek hızlarda av için dalış yapabilen dünyanın en hızlı kuşu ve araştırma çalışmaları gerçekten büyüleyici ve havacılık sektörü için gerçek yenilikler ve avantajlar sağlayacağından eminim.”
 
Bu yaklaşımla kazanılacak olan ek güvenlik özelliği uçakların daha kompakt bir tasarıma kavuşmasını yada daha fazla yakıt taşınmasını sağlayabilecektir.
 

 
Kaynak:

► theengineer.co.uk
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.