Düşük Fiyatlı Plastik Fotovoltaik Paneller
Güneşten gelen enerjiyi kullanarak elektriğe çeviren fotovoltaik paneller dünya üzerinde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bu sistemlerin maliyetleri ise oldukça fazladır. Imperial College London'da üst düzey araştırmacıların geliştirdiği plastik tabanlı fotovoltaik paneller bu soruna çözüm getirmeyi hedeflemekte. Detaylar haberimizde.
10.11.2013 tarihli yazı 13531 kez okunmuştur.
Fotovoltaik cihazlar güneş ışığını elektriğe çeviren, limitsiz, temiz ve fosil yakıt kullanımına alternatif olarak geliştirilen mükemmel yapılardır. Peki günümüz dünyası için bu kadar avantajlı olan fotovoltaik sistemler ve güneş enerji teknolojileri neden yaygın değildir?
►İlginizi Çekebilir: Esnek ve Hafif Güneş Hücreleri Üretildi
Bu sorunun cevabını Imperial College London’da deneysel katı hal fiziğinde üst düzey bir öğretim görevlisi olan Ji-Seon-Kim şöyle yanıtlıyor: ‘’ Bu sorunun cevabı oldukça basit çünkü fotovoltaik sistemler kullanılan malzemelerden dolayı oldukça pahalı ve yatırımcılar için yeterince cazip değil. Fakat araştırmalarımız sonucu geliştirdiğimiz teknoloji ile bu fiyatların oldukça düşeceğini tahmin etmekteyiz.’’
Bilim adamları daha ucuz ve daha verimli güneş panellerinin yeni yaklaşımlarla daha cazip kullanımının olacağını açıkladı. Güneş panellerinde güneşten gelen ışığı bir araya toplamak için oldukça geniş fotovoltaik güneş panelleri gerekmektedir. Fakat bu paneller geleneksel, inorganik ve silikon tabanlı olup oldukça pahalıdır. Bu tür geleneksel panellerin pahalı olmasının sebepleri, yapısında bulunan saflık yüzdesi oldukça yüksek kristallerin kullanılması ve üretim koşullarının yüksek sıcaklıkta ve vakumlu ortam şartlarında gerçekleşmesidir.
Daha ucuz bir çözüm ise fotovoltaik cihazları inorganik komponentler dışında üretmektir. Bu durumda plastik içerikli malzemelerin güneş hücrelerinde kullanılması maliyeti düşürmede oldukça önemli bir faktördür. Silikon tabanlı güneş pillerine göre daha geniş bir alan kaplayan plastik malzemelrden yapılan güneş pilleri daha ucuzdur. Sonuç olarak elektrik üretim kapasitesinin watt başına maliyeti, çok daha düşük olma potansiyeline sahiptir.
Bunu yaparken en büyük zorluk ise ince bir tabaka içinde polimer moleküllerinin düzenlenmesini kontrol etmektir. Kim ve arkadaşları böyle bir kontrolü sağlayabilen yeni bir yöntemi şöyle açıklamaktadır: "Araştırma ekibiyle birlikte geliştirilen ileri düzey prob tekniği ile iki farklı polimerin karıştırılması ile bu polimerlerin moleküler ambalajlarını belirledik. İki farklı polimer molekülün bir arada manipüle olmasıyla oluşturulan nanotteller (düzenli yollar) ile elektrik yükleri daha kolay akım oluşturabilecektir. Bu şekilde oluşturulan güneş pilleri daha fazla elektrik akımı üretmesine olanak sağlar. ''
Çalışmalar polimer moleküllerinin hassas düzenlenmeleri ile bir güneş pilinin daha verimli çalışabileceğinin önemini vurgulamaktadır. Bu tür polimer tabanlı güneş pillerinin 5-10 yıl içerisinde ticari pazarda oldukça yaygın olarak kullanılabilek.
Kaynak
►ScienceDaily
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.