Elektrik zammının ekonomik gerekçeleri
Yüzde 9’luk elektrik zammının, TEDAŞ’a bağlı 20 elektrik dağıtım şirketinin maliyetlerinin 5.7 milyar YTL artmasından kaynaklandığı öğrenildi.
Elektrik zammının ekonomik gerekçeleri şöyle oluştu:
Doğalgaz 595 dolar
Yılbaşından bugüne Türkiye'nin elektrik üretiminin yarısından fazlasını karşıladığı doğalgazın fiyatlarının hızla artması, elektrik maliyetlerini yükselttiği için enerji KİT'lerinin mali tablolarını bozdu. Bu yılın ilk 8 ayında üretilen 136 milyar kilovatsaat elektriğin yüzde 47'si doğalgazdan karşılanırken, bu üretim için kullanılan doğalgazın yılbaşında bin metreküpte 403 dolar olan fiyatı eylül ayına gelindiğinde 595 dolara ulaştı. Bu durumda 1 Ekim'den geçerli olmak üzere TETAŞ'ın toptan satış fiyatlarına yüzde 34 oranında zam yapıldı. Bu zamlarla doğalgaza gelen zamların maliyet üzerinde oluşturduğu yük azaltılmış oldu.
Kamu üretimi yetersiz
1 Temmuz 2008 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak uygulanmaya başlayan Maliyet Bazlı Fiyatlandırma (MBF) Mekanizması ile maliyet artışlarının aynen vatandaşa yansıtılması gündeme geldi. Tüm bunlara ilave olarak, elektrik talebi hızla artarken kamu santrallerinin elektrik üretimlerinin yetersiz kalması nedeniyle dağıtım şirketlerinin özel sektörden daha yüksek bedelden aldığı elektriğin miktarı yükseldi.
Maliyetler bildirildi
MBF kapsamında 20 elektrik dağıtım şirketi zam talebiyle Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) olarak bilinen bu piyasadan mayıs, haziran ve temmuz aylarında daha yüksek bedelden aldıkları enerji ile ekim, kasım ve aralık aylarında kamu şirketlerinden almayı planladıkları enerjinin miktar ve tutarlarını geçen hafta EPDK'ya bildirdi. 20 dağıtım şirketinin, TETAŞ ve PMUM'dan satın aldıkları 40.5 milyar kilovatsaat elektriğin maliyetlerinin artışları nedeniyle yaklaşık 5.7 milyar YTL'lik bir gelir gereksinimi oluştuğunu bildirdi. Dağıtım şirketleri zarar etmemeleri için bu bedelin tüketicilere yansıtılmasını talep edince, EPDK elektriğe yüzde 9 oranında zam yaptı. Öte yandan, EPDK tarafından elektrikte konutta 19.572 YKr olarak açıklanan zamlı tarife bedeline yüzde 1 enerji fonu, yüzde iki TRT payı yüzde 5 belediye tüketimi ve yüzde 18 KDV eklenecek. Bu durumda vatandaşın ekim ayından itibaren faturalarına yansıyacak zamlı fiyatlar kilovatsaatte 25 YKR'ye kadar çıkacak. Kamuoyuna 17.640 YKr olarak açıklanan sanayi tarifesi de eklenecek vergi fon ve paylarla 21.7 YKr olarak sanayiciye yansıyacak.
Kaynak: Hürriyet
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler