elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli araçlar gelmeden,şarj istasyonları kurulacak

365 Eneryg Group CEO’su Ahmet Yapışlar, “2012 yılına kadar 40 bin 450 adet istasyon kurmuş olacağız” dedi.



A- A+
31.05.2010 tarihli yazı 16528 kez okunmuştur.

Türkiye Elektrikli araç üretiminde önemli br noktada olmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda mevzuat çalışmalarına başlayan hükümet otomotivcilerin de görüşlerini aldı. Yapılan açıklamalara göre önümüzdeki aydan itibaren şarj istasyonları kurulmaya başlanacak.



Son dönemde yerini durgunluğa bırakan yerli elektrikli araç tartışmalarından bir sonuç çıkmasa da, bu tip araçlar için şarj istasyonları önümüzdeki aydan itibaren kurulmaya başlanıyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergünün cesur bir işadamı arıyorum söylemi ile gündeme gelen elektrikli araçlar için hükümet de otomotivcilerin de görüşünü alarak mevzuat çalışmalarına başlamış durumda. Her ne kadar elektrikli araçlar için yasal düzenlemeler tamamlanmamış olsa da, elini çabuk tutan 365 Enerji, Akıllı Şarj İstasyonlarını, elektrikli otomobilden önce Türkiyede kurmaya başlıyor.








4 MERKEZDEN BİRİ İSTANBULDA



Elektrikli taşıtlar için şarj istasyonu üretimi, teknoloji geliştirme ve sistem kurulumunda dünya önde gelen şirketlerinden ABD merkezli Coulomb Technologiesin, 82 ülkeden oluşan Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarında faaliyet gösteren yatırımcı şirketi 365 Energy Group, 4 merkez ofisinden birini İstanbulda kurdu.








Öncelikli olarak Marmara ve büyük şehirlerde yılsonuna kadar 927 adet akıllı şarj istasyonu kurmayı planladıklarını söyleyen 365 Enerji CEOsu Ahmet Yapışlar, bu sayıyı 2012 sonuna kadar 40 bin 450ye ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Her elektrikli araçta birden fazla batarya bulunduğuna işaret eden Yapışlar, şöyle devam etti:








Bu bataryaların kullanıldıktan sonra doldurulması gerekiyor. Otomobilinizin benzin ışığı yandığında istasyona gidip dolduruyorsunuz. Elektriklide ise durum biraz farklı. Deponuz dolu olarak yola çıkıyorsunuz. Gittiğiniz yerde bizim şarj istasyonlarımız oluyor. Buraya aracınızı bırakıp dolduruyorsunuz. Deponun bitmesini beklemiyorsunuz.








YÜZDE 71 TASARRUF



Hızlı şarjda dolum süresinin batarya tipine göre 3 ile 20 dakika arasında değiştiğini ifade eden Yapışlar, Elektrikli araçların LPG, dizel ve benzinli araçlara oranla yüzde 71e varan tasarruf sağlıyor. Yani 100 liraya gidilen yere 30 liraya gideceksiniz. Bu aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağlayacak. Biz petrol ithal eden bir ülkeyiz. Bu sayede ithalatımız azalacak ve buraya harcanan para başka yerlerde kullanılabilecek dedi. Türkiyenin araç parkının hurda ağırlıklı olduğunu aktaran Yapışlar, şunları söyledi:








DÖNÜŞTÜREN KÂRLI ÇIKACAK



Türkiyedeki araçların yüzde 50si 10 yaş ve üzeri. Bu sebepten elektrikliye geçişin hızlı olacağını düşünüyoruz. Benzinli, LPGli veya dizel araçlar elektrikliye dönüşüm de göndeme gelecek. Bu alanda yatırım yapanlar kârlı çıkacak. Renault ilk elektrikli aracını Türkiyeden ihraç edecek. Ford da Transit Connecti burada üretip ABDde elektrikliye dönüştürecek. Bu alanda büyük bir potansiyelimiz var. Biz de Türkiyede bu altyapıyı kurmada öncü olmak istiyoruz.








CEPTEN ARA, SIRA BEKLEME



Elektrikli araçların herhangi bir prizden de şarj edilebileceğini ifade eden Ahmet Yapışlar, Fakat bu Avrupada bir tartışma konusu. Düzensiz akımın bataryaya zarar verebileceği ve sigortayı bozacağı söyleniyor diye konuştu. Sistemin şarjın tamamlanmasının ardından araç sahibine SMS gönderdiğini belirten Yapışlar, şöyle devam etti:








Ayrıca yolda giderken iPhone ve benzeri bir telefonla bizim sistemimizdeki en yakın şarj noktasını bulup 15 dakikaya kadar da rezerve edebiliyorsunuz. Elektrik hattı olan her yere bu cihazları koyabiliyoruz. Ödemede ise her kartınızı okutup şarja başladığınızda bir bedel alınacak, aynı cep telefonlarındaki ön ödeme sistemi gibi.



Kaynak: Bugün


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.