En Çılgın 10 Çevreci Fikir
Çevreci olmak için farklı düşünebiliyor olmak gerektiğini kanıtlayan 10 çevreci çılgın fikri sizin için derledik.
Otel, elektrik üretmek isteyen müşterilerine ücretsiz yemek teklif ediyor
Danimarka, Kopenhag'ta bulunan Crown Plaza Hotel, jeneratöre bağlı bir egzersiz bisikleti üzerinde otel için elektrik üretmek isteyen herhangi bir konuğuna ücretsiz yemek imkanı sağlıyor. Konuklar bu imkandan yararlanabilmek için en az 10 watt saatlik elektrik üretmek zorunda, bu da sağlıklı biri için yaklaşık 15 dakika pedal çevirmeyi gerektiriyor.
Disko barın elektrik ihtiyacı, özel olarak tasarlanan dans pistinde insanların dans etmeleriyle sağlanıyor
Bir dans klubü için yanıp sönen renkli ışıklar ve kuvvetli hoparlörler, kuşkusuz en çok elektrik tüketen aksesuarlar. Londra'daki Bar Surya adındaki gece klubü, elektrik ihtiyacı için akıllıca bir yol bulmuş. Sıkışabilen yaylar ile yeniden dizayn edilen dans pistinde insanlar dans ettikleri sürece yaylar sıkışıyor ve böylece elektrik akımı üreterek pillerde depolanıyor. Klubün sahibi Andrew Charalambous, bu sayede disko barın enerji ihtiyacının %60'ını karşıladıklarını söylüyor.
Ne mürekkep ne de kağıt kullanan yazıcı
Yazıcıların belgeleri yazdırmak için yalnızca kağıt kullandığını söyleyenler için PrePeat yazıcı alternatif bir seçenek oluşturuyor. Geleneksel yazıcılardan farklı olarak PrePeat, özel yapılmış plastik levhalar üzerinde baskı yapmak için termal bir başlığa sahip. Bu plastik levhalar sadece su geçirmez değil, aynı zamanda kolayca silinebiliyorlar. Bu sayede yazıcıya tekrar sadece levha alınıyor ve farklı bir sıcaklık değeri, ya herşeyi siliyor ya da üzerine yazmaya devam ediyor. Öte yandan üretici firma, bir levhanın 1,000 defaya kadar kullanılabileceğini, böylece kağıt maliyetlerini azaltabileceğinizi iddia ediyor.
Üniversiteden çevre dostu çatı
Çevreci tasarım, modern mimari için günümüzde çok popüler bir trend haline geldi. Singapur'da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nin Sanat, Tasarım ve Medya Fakültesi'nin çatısına bir göz atalım. Bu 5 katlı tesis kampüsü organik, peyzaj ve yapının harmanlandığı bitkisel bir form, doğal, yüksek teknoloji ve yaratıcılığı sembolize eden ormanlık bir parçayla çevreliyor. Çatılar açık alan yaratıyor, bina yalıtımını sağlıyor, binayı çevreleyen havayı serinletiyor ve peyzaj sulaması için yağmur sularını topluyor.
Lavaboda elini yıkarken bitki yetiştirmeyi kim istemez?
Parlak mozaik betondan yapılan "Zen Garden Sink" adlı bu lavaboda, ellerinizi yıkarken kullanılan su ile bitki yetiştirebileceğiniz bir kanal var. Montreal'li tasarımcı Jean-Michel Gauvreau tarafından dizayn edilen lavabonun, tek veya çift küvetli olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Öte yandan lavabo, bitkilerinizi tamamen sabun içerisinde bırakmayacak şekilde tasarlanmış. Öyleki, küvetin altında sabunlu kir tabakası için ana drenaj borusu bulunuyor.
Çok su harcadığınızda sizi duştan çıkmanız konusunda uyaran sistem
Evsel enerji kullanımımızın toplam %20'sini, duş ve banyo için gerekli sıcak sudan sağlıyoruz. Bu, evimizin aydınlatması için harcanan enerjinin 6 katından daha fazla. Tasarımcı Tommaso Colia, çok su harcadığınızda ve duşta uzun süre kaldığınızda sizi dışarı çıkmaya zorlayacak, çevre dostu bir duş sistemi hazırladı. Buna göre bu duş sisteminin harika eşmerkezli çemberleri, duşta çok uzun süre kalmanız durumunda, duş almayı bırakmanız için sizi zorlayarak yükseliyor.
Enerji kullanımınızı renk değişimleriyle size bildiren ışık sayacı
Tim Holley'in bu tasarımının amacı, enerji tasarrufunun önemini öğretmek. Tio adını verdiği ve bir hayalet şeklinde olan bu ışık sayacı, çocuklar ışıkları açık bıraktıklarında ne kadar enerji harcadıklarını gösteren görsel bir hatırlatma aracı. Tio, başlangıçta yeşil renkte bulunuyor ve gülümsüyor. Eğer ışık 4 saatten fazla açık kalırsa, rengi sarıya dönüyor ve şaşırmış bir yüz ifadesine bürünüyor. Işığı 8 saatten fazla açık bıraktığınızda ise, Tio kızgın kırmızı bir renge bürünüyor ve öfkeli gözler ve asık bir suratla size bakıyor. Tio, sadece görsel olarak çocuklara enerji alışkanlıkları hakkında bilgi vermekle kalmıyor, aynı zamanda ışık sayacındaki bilgi Tio'nun bilgisayar programına gönderilerek, tüm aile bireylerinin enerji kullanımları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor.
El egzersizi ile iPhone'unuzu şarj edin
El egzersizi ile ilgili müthiş bir çevreci fikir. Mac Funamizu tarafından tasarlanan sistem ile el egzersizi yaparken aynı zamanda iPhone'unuzu şarj edebilirsiniz.
Sallanırken elektrik üreten sandalye
Endüstriyel tasarımcı Rochus Jacob tarafından tasarlanan ve "Murakami Sandalyesi" adı verilen bu sandalye ile öne ve arkaya hareketle elektrik üretmek mümkün. Sandalye, sallanma hareketi ile üretilen kinetik enerjiyi kullanarak kendine bağlı OLED lambayı çalıştırıyor. Gün boyu, Murakami sandalyesi ile depolanan enerji akşam olunca lamba için elektrik sağlıyor.
Yayalar için tasarlanan oturma bandı
Helena Bueno'nun tasarladığı "Cinco", yayalar için rahat bir buluşma noktası sunmakta ve güneş pilleri kullanarak güneş enerjisinden elektrik üretmekte. Depo edilen enerji daha sonra geceleri LED lambaları çalıştırmak için kullanılıyor. Anotlanmış alüminyumdan yapılan Cinco dış mekan mobilyaları, 5 kişilik oturma kapasitesine sahip.
Elektrikport / Emre GÜRBÜZ
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler