elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Kontrol Cihazlarıyla Enerji Tasarrufu

Günümüzde tüm endüstri kollarında en önemli konulardan biri hiç şüphesiz ki enerji tüketimi ve enerji tasarrufu olgusudur. Üretilen ürün ne olursa olsun neredeyse bütün işletmelerde üzerinde durulan en hassas konu maksimum enerji tasarrufunun nasıl sağlanacağıdır.



A- A+
02.06.2015 tarihli yazı 17958 kez okunmuştur.
 
Elektrik enerjisi en önemli üretim maliyeti kalemlerinden biridir. Sanayide kullanılan elektriğin üçte ikisinden fazlası tahrik sistemleri tarafından tüketilir. Bağımsız çalışmalar, tüm elektrikli sistemlerin yaklaşık %30'unun daha verimli çalışabileceğini ve optimal işletme koşullarında %50'ye varan enerji tasarrufu sağlanabileceğini göstermektedir. Nispeten daha çok enerji tasarrufu yapılabilecek sistem veya ekipmanlar arasında pompalar, fanlar, kompresörler, taşıyıcı bantlar, harmanlama ve öğütme makineleri ve ekstruderler sayılabilir.



 
 
Tahrik (sürücü) sistemlerinin müthiş bir enerji tasarrufu potansiyeli vardır. Tüm dünyada, 20 milyon endüstriyel motor endüstriyel elektriğin % 65’ini tüketir. Enerji optimizasyonu bu durumda yıllık 360 milyon ton CO2 azaltılmasıyla sonuçlanabilir. Bu da neredeyse Avustralya’nın CO2 emisyonuna eşittir. Kyoto Anlaşması’ndaki yükümlülüklerini yerine getirebilmek için, Avrupa Birliği 2010 yılına kadar (1990 ile karşılaştırılınca) 39 milyon ton CO2 tasarrufu sağlamayı hedefleyerek elektrik sürücü teknolojisi için yönergeler hazırlamaktadır. Sadece Avrupa Birliği’nde her gün yaklaşık 7 milyon Euro’luk gereksiz elektrik sarfiyatı gerçekleşiyor. Çünkü sistemler değişken hızlı sürücü sistemlerine sahip değiller ya da ihtiyaç duyulandan daha büyük güçte kurulmaktadırlar. Yüksek verimli (EFF1) motorların sistematik kullanımı halinde günde 1,3 milyon Euro tasarruf sağlanabilir ve yılda 3 milyon ton CO2 önlenebilir.

 

SinaSave ile Enerji Tasarrufunuzu Hesaplayın 


Siemens Sürücü Teknolojileri Bölümü’nün geliştirdiği internet temelli SinaSave yazılımı, motorların verimlilik sınıflarına göre harcadıkları enerjinin karşılaştırır ve fan, pompa gibi uygulamalarda değişken hız sürücüleri kullanılması durumunda elde edilebilecek enerji tasarrufu potansiyelini ücretsiz hesaplar ve bir yatırımın kendi maliyetini karşılamasının ne kadar süreceğini belirtir.





Program mevcut işletmelerin modernizasyonuna olduğu kadar yeni kurulacak işletmelerin planlanmasına da uygundur. SinaSave, hem sabit hem de sürücüden beslenen değişken hızlı motor sistemlerinde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Analiz tek tek yük bazında yapılabildiği gibi tüm yükler göz önüne alınarak da yapılabilmektedir. Siemens’in enerji tasarrufu sağlayan yüksek verimli motorları her türlü sürücü konseptine uyar ve standart motorlarla karşılaştırınca toplam kayıpları % 40 daha azdır.

Sanayide yapılabilecek bir diğer verimlilik arttırma yöntemi, akış kısma metodu olarak hız kontrol kullanmaktır. Hız kontrol cihazıyla enerji tasarrufu yapmak, en çok karesel tork karakteristiğindeki yük tiplerinde mümkündür. Bunlar genellikle fan, pompa ve kompresör uygulamalarıdır. Bu tip uygulamalarda konvansiyonel metodlarla yapılan akış kısma uygulamaları yerine Motor Hız Kontrol cihazları kullanımıyla yapılabilecek yüksek oranda enerji tasarrufu potansiyeli vardır.
 

 

Endüstride elektrik motorlarının hemen hemen büyük bir bölümü AC sürücüler ile kontrol edilmektedir. Sanayi sektöründe sürücü sistemlerinin kullanılmasıyla sistemde enerji tasarrufu sağlanır, üretim kalitesi artar ve elektrik motorların daha verimli bir şekilde çalışması sağlanır. Bu sürücüler ile hız kontrol cihazı teknolojisi daha da geliştirilmiş ve bu işlev daha kompakt bir hale getirilmiştir.
 
Siemens’in AC motor hız kontrolü teknolojisinde gerçekleştirdiği yeniliklerden biri olan Sinamics, AC motor hız kontrol cihazları ile elektrik motorlarınızı kullanımı kolay, pratik, güvenli ve verimli bir şekilde istediğiniz ölçüde kontrol edebilmenizi sağlıyor.
 

SINAMICS Hız Kontrol Sistemleri ile Endüstride Verimlilik
 

Siemens SINAMICS hız kontrol sistemleri, modüler ve kompakt olmak üzere iki ana bölümde 250 kW'a kadar olan güçleri kapsıyor. Fan, pompa ve kompresör uygulamalarında yoğun olarak tercih edilen Siemens SINAMICS ailesi, kullanıldıkları motorun sabit değil, ihtiyaç duyduğu frekansta çalışabilmesini sağlayarak yüksek verimlilik olanağı sunuyor. Siemens SINAMICS V20 hız kontrol cihazı, hızlı devreye alma, kolay kullanım, zor çevresel koşullara dayanıklı yapısı ve maliyet avantajlarına sahiptir.

 
►    SINAMICS V20 AC motor hız kontrol cihazları endüstride genelde fan, pompa, kompresör ve konyevörlerde kullanılırken bu işlemler esnasında optimum enerji tüketir.
 
 


Peki Siemens Sinamics V20 serisi AC motor hız kontrol cihazının hangi özellikleri, bu standart görevin yanı sıra, enerji verimliliğini maximuma çıkarmaktadır ?
 

Fan & Pompa Uygulama Makroları

SINAMICS V20de  bulunan uygulama makrolarından fan ya da pompa makrosu seçildiğinde uygulamanın ihtiyacı olan parametreler otomatik ayarlanır. Böylece hata payı azaltılarak sürekli bir çalışma sağlanırken,  V/f eğrisi “parabolik ECO” moduna atanarak enerji verimliliğinin ilk start ile birlikte başlaması sağlanır.
 



SINAMICS V20 Fan ve Pompa Uygulama Makroları

 

ECO Modu 

Bu fonksiyonun aktif edilmesi ile özellikle düşük yük ile çalışan sistemlerde,  çıkış gerilimi kısılarak minumum giriş gücü ile çalışılır. Hız set bilgisi 5 sn boyunca değişmez ise çıkış gerilimi en verimli noktaya kadar düşürülür.
 
ECO fonksiyonu sayesinde  önemli miktarda ek enerji tasarrufu sağlanır.
 


Uyku Modu 

Bu fonksiyon aktif edildiğinde set edilen hız, minumum frekansa  ulaştığında belli bir zaman gecikmesiyle motor duruşa geçirilir. Set edilen hız tekrar minumum frekansın üstüne çıktığında belli bir zaman gecikmesiyle  motor tekrar start alır.
 



SINAMICS V20 Uyku Modu sayesinde büyük miktarda enerji tasarrufu sağlanır.

 
Bu mod özellikle PID fonksiyonu ile birlikte kullanıldığında sistemde tüketim olmadığında motoru minimum devirde döndürmek yerine motora stop vererek enerji tasarrufuna büyük katkıda bulunur.
 

Enstalasyon Verimliliği 

SINAMICS V20 dizaynı itibariyle de enerji verimliliğine ek katkılar sağlamaktadır.
 

► Ortak DC Bara Kullanımı


SINAMICS V20 serisi sürücülerde DC baralar güç klemensine ayrıca çıkarılmıştır. Motor ve generatör çalışmanın olduğu bir sistemde SINAMICS V20 sürücülerin DC baraları birbirine bağlanarak sürücüler arası enerji alış-verişine imkan tanınır. Bu sayede şebekeden enerji çekmek yerine generatör çalışan bir yükten sistem beslenerek enerji tasarrufuna ek katkı sağlanır.
 



►  SINAMICS V20 Ortak DC Bara Kullanımı

 

► Push-Through Teknolojisi


Bu özellik sayesinde SINAMICS V20’nin soğutma plakaları  pano dışında bırakılarak pano içindeki ısı minimuma indirilir. Böylece hem pano küçülür hem de pano içi soğutma ihtiyacı ortadan kalkar.
 



►  SINAMICS V20 Push-Through Teknolojisi
 

Siemens SIMOTICS ile Yüksek Enerji Verimliliği


Siemens SIMOTICS elektrik motorları, sahip oldukları güçlü ve dayanıklı gövde yapıları, IE2 ve IE3 uluslar arası verimlilik standartlarına uygun olmaları ve zengin teknik modifikasyon olanakları ile rakiplerinden bir adım öne çıkıyor. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak en optimum çözümleri sunan SIMOTICS motorlar, ilgili enerji verimliliği hesaplama yazılımlarımız ile enerji verimliliği raporları alınmasını da sağlıyor.


Enerjideki yüksek tasarruflar sayesinde, yüksek verimli motorlara ve frekans konvertörlerine yapılan yatırım genelde bir yıl içinde geri dönüşüm sağlar. Değişken hızlı bir sürücü durdurulduğunda ortaya çıkan enerji yakalanırsa ve elektrik kaynağı şebekelerine geri kazandırılırsa, tasarruf etkisi daha da artırılabilir.


 
Kaynak
 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar