Enerji Depolamada Sıra Dışı Yöntem |
Su Altı Depolama Balonları
Geleneksel enerji sistemlerinin alternatifi olan güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi sistemlerin enerji sektöründeki payı her geçen gün artmakla beraber, bu sistemlerin zayıf ve yetersiz kaldığı durumlarda geleneksel enerji sistemleri ile ihtiyaç karşılanmaktadır. İşte bu noktada Kanadalı Hydrostor şirketi dünyada ilk kez yenilenebilir enerjiyi basınçlı su altı hava balonları ile enerji depolayabilecek bir sistemi icat ettiklerini Kasım 2015 tarihinde duyurdu.
01.12.2015 tarihli yazı 15572 kez okunmuştur.
Şirket, şu an sahip olduğumuz enerji depolama bataryalarına göre iki kattan daha fazla uzun ömürlü ve daha az maliyetle depolayabilecek sistem geliştirdiklerini belirtiyor. Bu proje kapsamında ilk tesis Toronto şehri yakınında bulunan Ontario gölünün 55 metre altındaki yüzeye sabitlenmiş ve elektrik şebekesine bir boru hattı ile bağlı olan balonlarla kuruldu.
Sistemin temelini basınçlı hava oluşturuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji Hydrostor tescilli teknoloji ile basınçlı havaya dönüştürülürken, bu işlem esnasında ortaya çıkan ısı ise bir dönüştürücüsü yardımıyla depolanıyor. Bu aşamada üretilen basınçlı hava göl tabanının altından giden boru hattıyla balonlara aktarılıyor. Akümülatör görevi gören su altı balonlarında kullanılan malzemelerle batık gemileri yüzeye çıkarmak için kullanılan balonlardaki malzemeler aynıdır. Elektrik talebinin az olduğu zamanlarda enerji basınçlı hava şeklinde depolanır. Elektrik talebini üretimin karşılayamadığı zamanlarda depolanan basınçlı hava, elektrik üretimini sağlayacak jeneratörlere gölün suyunun statik basıncının etkisi ile iletilir. Bu balonlardan herhangi biri 330 eve yetecek gücü depolayabilirler.
Enerjiyi basınçlı hava kullanarak depolamak 1870’lerden beri bilinen bir yöntemdir. O zamanlar sıkıştırılmış hava yeraltı bölmelerde, borularda ve küçük tanklarda depo edilmiştir. Su Altı depolama fikri ise 1980’li yıllarda denize kıyı bölgelerdeki rüzgardan elde edilecek enerjiyi depolama sorununu gidermek için ortaya çıkmış bir fikirdir.
Bu yeniliğin bir kilometre taşı olduğunu ve Hydrostor'un kesikli ve az miktardaki yenilenebilir enerjiyi maksimize etme ve depolama yeteneğini göstermesi bakımından önemli olduğunu belirten şirketin genel müdürü CurtisVanWalleghem; şirket olarak amaçlarının bu teknolojiyi küresel ölçekte yeşil enerji sistemlerinde depolama sorununu giderecek şekilde ticarileştirmek olduğunu 18 Kasım 2015 tarihli basın duyurusunda belirtmiştir.
Kaynak:
►Sciencealert
►Hydrostor
►spectrum.ieee
Yazar: Fatih Alparslan
►Hydrostor
►spectrum.ieee
Yazar: Fatih Alparslan
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.