Enerji Depolamanın Yeni Adı:
Ultrakapasitörler
Gün geçtikçe bir yarış haline gelen enerjiyi mükemmel bir şekilde depolama isteği, şüphesiz yeni buluşların da önünü açıyor. Bu yarışta en önde yer alan kaynaklardan birisi de yeni geliştirilen ultrakapasitörler.
18.10.2012 tarihli yazı 15188 kez okunmuştur.
Günümüzde insanlar işlerini daha kolay ve çabuk bir yolla yapabilmek için teknolojiye ihtiyaç duyuyorlar. Teknoloji geliştikçe de enerjiye olan ihtiyaç buna paralel olarak artıyor. Bu gereksinim de bizleri enerjiyi depolayıp kullanmaya doğru itiyor. Enerjinin depolanması da birçok yolla yapılabiliyor fakat hızlı, güvenilir ve tabiki maliyeti az olan kaynaklar daha fazla ön plana çıkıyor.
Gelişme aşamasında olan MIT şirketi yeni versiyon ultrakapasitörleri görücüye çıkardı. Bu uzun ömürlü ultrakapasitörler enerjiyi hızlı bir şekilde teslim edebiliyor ve saniyeler içerisinde tekrar doldurulabiliyor. Tek sorunları ise depolama kapasitelerinin kısıtlı olması. Karbon nanotüple kaplanmış elektrotlar ile donatılan yeni ultrakapasitörler düşük maliyetli ve çok bulunan bir malzemeden yapıldığından, güneş endüstrisinde geniş çaplı olarak kullanılıyor. Yüksek performansı ve önemli ölçüde daha düşük maliyeti ile yakıt verimliliğini birleştiren yeni hibrid elektrikli araçlar, yeni ultrakapasitörler tarafından etkinleştirilmiş ilk muhtemel teknolojiler arasında yer alıyor.
Güneş ve rüzgâr enerjisinden yararlanarak üretilmeye çalışılan elektrikli araçların önündeki tek engel enerjinin depolanması olarak göze çarpıyor. Bu umut verici teknoloji sayesinde yeni ultrakapasitörler bugünün en iyi bataryalarına nazaran önemli avantajlar sunuyor. Yukarıda da bahsedildiği gibi ultrakapasitörler enerjiyi hızlı bir şekilde teslim edebiliyor ve yüksek güç sağlayabiliyorlar. Ayrıca soğuğa, darbelere ve titreşimlere dayanabiliyorlar ve saatler yerine saniyeler içinde tekrar şarj edilebiliyorlar. Yıpranmadan önce de yüz binlerce defa şarj ve deşarj edilebiliyorlar. Bol toprak içeren ve toksik içermeyen maddeler oldukları için doğal çevrede daha kolay bulunurlar.
Ultrakapasitörlerin tek önemli dezavantajı düşük enerji depolama kapasitesi olarak gözüküyor. Eşit boyutlu bir ultrakapasitörle bir lityum iyon pil karşılaştırılacak olursa; ultrakapasitör bir lityum iyon pilin depoladığı enerjinin ancak %5’ini depolayabiliyor. Günümüzde milyonlarca ultrakapasitör birçok pille çalışan tüketici ürünlerinde kullanılıyor. Mikrobilgisayarlarda yedek güç olma özelliğinden tutun cep telefonlarından kameralara kadar birçok alanda kullanılıyor.
Birçok önemli avantaja sahip ultra kapasitörler üzerinde biraz daha çalışılırsa enerji sektöründe yeni bir çığır açacak gibi gözüküyor. Belki de birkaç ay sonra yüksek enerji depolama yeteneğine sahip olacak ultrakapasitörlerle çok yüksek performanslı, enerji tasarruflu hibrid elektrikli araçları görebileceğiz.
KAYNAK: MIT News
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.