elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Enerji yatırımlarını teşvikler ateşleyecek!

Yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kazandırmak isteyen girişimciler, İTÜ’deki zirvede, umutlarının meclisten çıkacak yasaya ve teşviklere kaldığını söyledi.



A- A+
08.03.2010 tarihli yazı 7114 kez okunmuştur.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) işbirliğiyle kurulan TÜGİAD - İTÜ Yenilenebilir Enerji Platformu (TİYEP) yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarına devam ediyor.





TİYEP'in koordinatörlüğünde geçtiğimiz hafta düzenlenen Yeni Enerji Teknolojilerinde Üniversite - Sanayi İşbirliği Zirvesi'nin gündemi enerji üretimi alanındaki çalışmalar ve teşviklerdi. 500 kilowatt'ın üzerinde elektrik üretilmesi ve satılması konusunda meclisten çıkacak yasayı ve teşviklerin netleşmesini beklediklerini belirten sektör temsilcileri, yatırımların da buna göre şekilleneceğini söyledi.





İTÜ Enerji Enstitüsü Sektörel Danışma Kurulu'nun da oluşturulduğu toplantıda, hazırlanan ortak protokol aralarında Akenerji, Ericom, İnci Akü, Siemens, Şişecam ve Vodofone'un olduğu toplam 11 şirket yöneticisi tarafından imzalandı. Bu imzalar yılsonuna kadar yoğun bir çalışma programını da beraberinde getirecek.





Üniversite - sanayi işbirliği aktivitelerinin artırılmasını hedefleyen taraflar, öncelikle İTÜ Enerji Enstitüsü'nün master ve doktora programlarında sektörlerin istediği spesifik konuların yer alacağı yeni bir ders programı tasarlayacak. Değişik sektörlerin özel ihtiyaçlarına yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarını enstitü araştırma programına dahil etmek, sektör firmalarının sağlayacağı burslarla öğrenciler ile sektörü bir araya getirmek de yapılacaklar listesinde yer alıyor.





İhtiyaç var, teşvik yok





Zirvede yaptığı konuşmada Türkiye'de enerji ithalatına ayrılan bütçenin her yıl artarak devam etini söyleyen TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Küçük, bu yılki toplam enerji ithalatının 35 milyar dolar civarında olacağını belirtti. 2012 yılında ise bu rakamın 44 milyar dolara yaklaşacağına dikkat çeken Küçük, sadece Almanya'nın yenilenebilir enerji alanında yılda 7.5 milyar euro ihracat yaptığını ve PV sektöründe 55 bin kişinin çalıştığını anlattı. Ülkemizde ise bu alandaki faaliyetler yeni olduğundan istihdam oranı yok denecek kadar az.





İspanya, Almanya ve Amerika'daki özel teşviklerin Türkiye'de yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara örnek teşkil edebileceğine de değinen Küçük, satın alma garantisi ve daha fazla yatırımı özendirecek cazip satın alma fiyat uygulamalarının teşvik sisteminin bir parçası olması gerektiğini vurguladı. TİYEP İcra Kurulu Üyesi İlker Aydın ise gelecek beş yıl içinde yenilenebilir enerji alanında bireysel ve küçük kullanımlarda bir gelişme olabileceğini söylese de genel kullanım konusunda zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyor. Büyük ölçekli enerji üretimi ve TEDAŞ'a satmak konusunda teşvik beklendiğini vurgulayan Aydın, 'Bizim için önümüzdeki 20 yıl enerji ihracatı zor' dedi.





TİYEP çalışıyor





Şu anda 30'a yakın şirketin üye olduğu TİYEP'te üyelerin bir yılda yaptığı yatırım 200 bin doları geçmiş durumda. Bu oluşum sayesinde yenilenebilir enerji alanında İTÜ Enerji Enstitüsü'ne dört yeni laboratuar yapılmış. 2009 yılının mayıs ayında 'Türkiye'de Yenilenebilir Enerjide Yatırım Fırsatları' konu uluslararası bir konferansın düzenlenmesi ve TÜBİTAK'ın desteklediği Ulusal Fotovoltaik (PV) Teknoloji Platformu'nun katılımıyla Türkiye'nin PV yol haritasının çıkarılması çalışmaları da TİYEP'in bir yıl içindeki faaliyetleri arasında yer alıyor.





* Fotovoltaik (PV): Güneş enerjisinden elektrik üretme yöntemi.





Kaynak: Elif Akın - İş'te İnsan


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.