Facebook İnsansız Hava Aracının Peşinde
Güneş enerjisiyle çalışan ve 5 yıl boyunca durmaksızın uçabilen insansız hava aracı sosyal medya devinin takibinde. Eğer Facebook, Titan Aerospace’i ve tüm bu insansız hava aracı teknolojisini satın alırsa, sosyal ağda birçok farklı amaç için kullanacaktır.
07.03.2014 tarihli yazı 8998 kez okunmuştur.
Birçok insan bu tür araçları askeri veya casusluk kullanımıyla ilişkilendirse de insansız hava araçları oldukça barışçıl ve bilimsel uygulamalar amaçlayan bir teknolojidir. Hatta ve hatta afet bölgelerine ulaşması gereken yardım sevkiyatında, hava durumu hakkında bilgi toplamada ve vahşi yaşam gözleminde kullanıldığını belirtelim.
Titan Aerospace geliştirmekte olduğu "Solara 50" insansız hava aracıyla takdir toplamaya başladı bile. Şirketin “atmosferik uydu” olarak kullandığı bu araç oldukça fazla bilimsel veri toplayabiliyor. Araç 19.000 metre irtifada uçtuğundan olumsuz hava koşullarından etkilenmiyor ve hava trafiği oluşturmuyor. Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen Solara 50, yüksek irtifada uçtuğundan güneş ışınlarından doğrudan faydalanıyor. Kanatlara ve kanatçıklara yerleştirilmiş tam 3000 güneş hücresine sahip. Kanatlara yerleştirilmiş lityum-iyon bataryaları sayesinde enerjisini depolayıp geceleri de uçabiliyor. Böylece Solar 50, tam beş yıl boyunca durmaksızın uçuş yaparken “sıfır emisyon” üretiyor.
Gövdesi uzun ömürlü ve hafif malzeme olan karbon fiberden yapıldı. Uçağın ağırlığı sadece 160 kg ve dahası 32 kg yük taşıma kapasitesi ile stratosfere çıkabiliyor. Aracın ön kısmında bulunan 5kW’lık elektrik motoruyla saatte 96 km hıza ulaşabiliyor.
Gövdesi uzun ömürlü ve hafif malzeme olan karbon fiberden yapıldı. Uçağın ağırlığı sadece 160 kg ve dahası 32 kg yük taşıma kapasitesi ile stratosfere çıkabiliyor. Aracın ön kısmında bulunan 5kW’lık elektrik motoruyla saatte 96 km hıza ulaşabiliyor.
Solara 50, tamamen otomatik pilotla kalkıyor, seyahat ediyor ve inişe geçiyor. Aracın fonksiyonları uydulara benzese de fırlatma maliyeti bir uyduya kıyasla oldukça düşük. Solara 50 havadayken; yaklaşan fırtına takibi, hayvan göçlerini izlenmesi ve bitki örtüsünü gözlemlenmesi gibi özellikleriyle sosyal medya devi Facebook’un ilgisini çekmiş durumda.
►İlginizi çekebilir: Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir?
Facebook dünya çapında yaklaşık 5 milyar kişiye aracı kullanma imkânı sunmak istiyor. Bunun için Facebook, Titan Aerospace’i yaklaşık 60 milyon dolara satın almayı planlıyor. Eğer bu satın alma gerçekleşirse 11000 uçak fırlatmaya başlayacak ve Afrika kırsalını dünyanın geri kalanıyla bağlantılı olması için kullanacak. Proje bir zamanlar google tarafından uygulanan “Project loon” ile benzerlik gösteriyor. Tabi google böylesi bir teknolojik insansız hava aracı yerine hava balonları kullanmıştı.
Eğer Facebook, Titan Aerospace’i ve tüm bu insansız hava aracı teknolojisini satın alırsa, sosyal ağda birçok farklı amaç için kullanacaktır.
Kaynak:
►Titan Aerospace
Fatih DURSUN
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.