Formula E |
Elektrikli Yarış Aracı Tanıtıldı
İlk yarışının gelecek sene düzenlenecek olan FIA Formula E serilerinde kullanılacak araçlar hakkında daha ayrıntılı bilgiler, geçtiğimiz günlerdeki lansman ile duyuruldu. Formula E'nin varlığından birçok kişi çok daha önceki zamanlardan beri haberdar ancak araçların tanıtımı ve daha ayrıntılı teknik bilgiler seriyi takip edenler için büyük merak uyandırıyor. Detaylar haberimizde...
20.09.2013 tarihli yazı 13868 kez okunmuştur.
Resmi lansman, Spark-Renault tarafından Frankfurt'taki uluslararası otomobil fuarında gerçekleştirildi. Serinin ilk aracı ise "SRT-01E" ismine sahip. Aracın örtüsünü Formula E Holding CEO'su Alejandro Agag ve FIA başkanı Jean Todt kaldırdı. Aracın dış tasarımına bakıldığında daha önceki serilerde kullanılan Formula araçlarından pek bir farkının olmadığı gözleniyor. Bu tasarımın değişmesinin çok zor olduğunu belirten FIA başkanı Todt, yarışlar için optimize edilmiş ve aerodinamiği en yüksek yapının bu olduğunu belirtirken asıl geliştirmelerin motor çalışma mantığında olduğunu söylüyor.
Aracın şasesinde İtalyan otomobil parça üreticisi Dallara'nın karbon fiber ve alüminyum malzemeleri kullanılmış. 2014 FIA kaza testlerinden başarıyla geçeceği düşünülen araçta Mclaren Elektronik Sistemlerinin elektrik motoru bulunuyor. Araçta Williams Mühendislik firmasından da batarya mevcut. 200 kW elektrik üretimi sağlayan batarya, araca bu sayede 270 beygirlik güç sağlıyor. Bataryanın tüm optimizasyonları ve bakımları da Williams firması tarafından gerçekleştirilmiş.
Mobil işlemci devlerinden biri olan Qualcomm ise %100 elektrik ile çalışan Formula E serilerinin resmi teknoloji ortağı olduğunu da açıkladı. Bu sayede şirket, bu yeni yarış türüne HALO (WEVC / Wireless Electric Vehicle Charging) isimli kablosuz şarj teknolojisini de sunma imkanına sahip olacak. Bu teknoloji ise yere ve aracın altına yerleştirilen plakalar sayesinde rezonans manyetik indüksiyon tekniğiyle çalışacak.
► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Yollar İle Otobüs Ağı Kuruldu
Şarj konusunda ise firma esnek bir geliştirme gerçekleştirmiş ve aracın üzerindeki plakanın herhangi bir açı yada konum şartını ortadan kaldırmış. Ayrıca her takımın bu konuda istediği şekilde bir düzenleme yapabilme imkanını da sağlamış. Bu sistem ilk sezonda sadece güvenlik aracı üzerinde kullanılıp test edildikten sonra tüm araçlar üzerinde kullanılabilecek.
Hazırlanması 10 ay süren aracı, 10 takım ve 20 sürücü kullanacak. Böylece 42 adet araç daha üretilmesi gerekiyor önümüzdeki seneye kadar. Ayrıca çeşitli otomobil firmalarının da elektrikli araçlar konusunda yaptıklarını göstermek için yarışlar öncesinde etkinliklerin de düzenlenmesi düşünülüyor. Araç şu sıralarda ise yılbaşına kadar sürecek olan kaza testlerine sokuluyor.
McLaren Elektronik Sistemleri yöneticisi Peter van Manen'e göre Formula E doğa dostu bir proje. Ayrıca elektrik motorları sayesinde araçlarda daha fazla tork üretimi ve hızlanma gerçekleşeceğini düşünen Manen, Mclaren P1 otomobilindeki gibi daha az ağırlık ve daha fazla güç amacına Formula E'de kullandıkları elektrik motoruyla ulaştıklarını belirtiyor.
Agag, yaptığı açılış konuşmasında Formula'nın çok büyük adımlar attığını belirtti ve geçtiğimiz senelerde bu projenin sadece düşüncelerinde kaldığını söyledi. Bu projeyi hayata geçirmek ile çok büyük mutluluk yaşadığını da ekledi.
FIA başkanı Todt ise bu projeye inanan ve büyük çabalar sarfeden herkese teşekkürlerini iletti. Yarışlar Eylül 2014 tarihinde başlayacak ve şimdilik takvimi oluşturacak 10 aday şehir listesi bulunuyor. İstanbul'un bu listede olup olmadığı ise bilinmiyor. Gelişmeleri zaman gösterecek.
Formula E ile ilgili olarak aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz.
Kaynak:
►The Engineer
►Electric Racing News
►The Guardian
►BBC News
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.