Geleceğin Köprü Tasarımı:
Güneş Rüzgarı
İtalyan tasarımcılar tarafından tasarlanan köprü, güneş ve rüzgardan yararlanarak elektrik üretebilecek
Eskimiş, kullanılmayan viyadükleri yenilenen ve hem enerji üreten hem de fütürist, şık görünen bir köprü nasıl olurdu? İtalya'da bir yarışmada tasarlanan "Güneş Rüzgarı" adındaki rüzgar türbini viyadüğü ile bu gerçek olabilir.
İtalya'nın güneyi kullanılmayan, eski viyadüklerle kaplı. İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesi yakınlarındaki kasaba yetkilileri, bu viyadükleri yıkmak için 50 milyon $ harcamak yerine, "Güney Güneş Parkı" isimli bir yarışma düzenleyerek tasarımcılardan ve mühendislerden, mevcut yapıları yeniden kullanmak için çevre bilinçli projeler üretmelerini istediler.
Francesco Colarossi, Giovanna Saracino ve Luisa Saracino adlı üç İtalyan tarafından tasarlanan Güneş Rüzgarı, birçok çevreci özelliğe sahip. Tasarlanan proje, vadi boyunca uzanan köprünün ayakları arasındaki boşluğu dolduran dev rüzgar türbinlerinden oluşuyor. Ekip bu boşluklara, yılda 36 milyon kWh elektrik üretecek 26 rüzgar türbini yerleştirmeyi amaçlıyor. Geniş açık alanlar, yüksek irtifa, sürekli ve tutarlı bir rüzgar hızı için mükemmel bir arazi ile birlikte düzenli olarak bol enerji elde edileceği neredeyse garanti gibi.
Ayrıca köprünün üstünden geçen karayolu; şeffaf, plastik kaplı, yoğun güneş hücreleri ile kaplanacak. Bu şekilde de 11,2 milyon kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. New York'takine benzeyen, fakat çok daha muazzam bir ölçekte olacak viyadük, mesire alanları ve parklara da sahip olacak. Sürücüler durup panoramik manzaranın birkaç fotoğraf alabilecek, temiz havayı içine çekebilecek ve hatta yol boyunca kurulacak olan güneş enerjili seralardan taze ürünler satın alabilecek.
Mühendislik ile estetiği, mükemmel yenilikçilikle bir araya getiren bu konsept tasarımı gerçekten bu kadar özel yapan şey ise, gerçeğe dönüştürülmesinin hiç de zor olmaması. Tasarım bu haliyle Photoshop stüdyolarında sonsuza dek yaşamaya mahkum olan benzerlerinden ayrılıyor.
Kullanılmayan yapıları yeniden kullanmak üzere değiştirilen, 15 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak toplamda 40 milyon kWh elektrik üreten, panoramik manzaraları fotoğraflamak için bir şans yaratan ve hatta taze ürünleri satın almanıza izin veren bu tüm yapı, yeşil bir ütopya gibi. Akıllıca tasarlanan proje, geleceğin enerji sistemlerine de adeta ışık tutuyor.
Emre GÜRBÜZ / Elektrikport
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye