elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gelecek Hidrojen Enerjisinde

Makine Mühendisleri Odası, aylık sinerji toplantıları başlattı. Toplantıda konuşmacı olan Dr. Mustafa Hatipoğlu "Gelecekte kara, hava, deniz ve demiryolu araçlarında hidrojene gerek duyulacak" dedi.



A- A+
23.10.2008 tarihli yazı 4830 kez okunmuştur.

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Birlik Grubu, aylık sinerji toplantıları başlattı. Konuya ilişkin olarak MMO Birlik Grubu adına açıklama yapan Makine Mühendisi Suat Gülçimen Toplum ve kent yaşamını ilgilendiren konularda meslektaşlarını doğru bilgilendirmek ve ortayla çıkan sinerji ile toplumda katma değer oluşturmak amacıyla söz konusu toplantıları başlattıklarını belirtti. Gülçimen MMO Birlik Grubu'nun teknik ve kültürel konuları kapsayan söz konusu etkinliğinin her ay farklı bir konu ve konuk ile devam edeceğinin de altını çizdi.



Öte yandan ilk toplantının konuğu UNIDO-ICHET / Birleşmiş Milletler Uluslararası Sınai Kalkınma Örgütü Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu oldu.



Osmangazi Belediyesi Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde önceki akşam düzenlenen toplantının konuşmacısı olan Dr. Mustafa Hatipoğlu, başında bulunduğu kurumun geniş bir misyona sahip olduğunu belirterek, 'Bunlar, gelişmekte olan ülkelerde hidrojen enerjisi teknolojilerindeki gelişmeleri uygulamalı olarak hayata geçirmek. Söz konusu teknolojilerin yaygın olarak kullanılmasını sağlamak. Uygulamalı araştırma projelerine destek vermek. Gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler arasında açılan arayı kapatmak için ar-ge faaliyetleri, enerji arz ve talebi gibi çalışmalar yapmak ve köprü olmak' diye konuştu.



Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, Türkiye'de de hidrojen üretimi ve uygulamaları konusunda çalışmaların başlatıldığını belirtti. Dr. Hatipoğlu, Türkiye'deki bazı üniversiteler, araştırma kurumları, devlet ve belediye kuruluşları ile bazı sanayi kuruluşlarında başlayan projelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu vurgulayarak, 'Henüz olgunlaşmış bir ürün yok. Ancak sentetik yakıtlar içinde en uygun olanı hidrojen. Çünkü hidrojen en hafif moleküler yapıya sahip ve çok yüksek bir enerji taşıma kabiliyeti var. Hidrojenin enerji değeri kömürün ve etanolün 4, benzin ve doğal gazın da 3 katıdır' dedi.



Hidrojenin geleceği parlak


Hatipoğlu konuşmasında, fosil yakıtlarının dünyayı kirletmesi nedeniyle iklim değişikliklerine yol açtığını vurguladı. Bunun dünya üzerindeki ülkeleri Kyoto Protokolü'nü imzalamaya yönelttiğine dikkat çeken Hatipoğlu, 'Bu durumun yol açacağı baskı da düşünüldüğünde, yenilenebilir kaynaklara yönelmenin önemi sürekli artıyor' dedi.



Statik uygulamalarda, başka alternatif enerji kaynaklarının kullanılabileceğini fakat, ulaşım araçlarında hafifliği ve yüksek enerji değeri nedeniyle hidrojenin alternatifi bulunmadığını kaydeden Dr. Hatipoğlu, 'Bu yüzden yakın bir gelecekte kara, hava, deniz ve demiryolu araçlarında da hidrojene gerek duyulacak' diye konuştu.



Araştırmalar pahalı


Hidrojenin yaygınlaşmasındaki en büyük engelin, şimdilik oldukça pahalı olması ve bu konuda teknik altyapının bulunmaması olduğunu da belirten Dr. Mustafa Hatipoğlu, ama hidrojenin yenilenebilir, tükenmez, sürdürülebilir, yüksek verimliliğe sahip, çevre ile uyumlu bir enerji olduğunu belirtip, 'Sera gazı, asit yağmuru, ozon tabakasının incelmesi gibi istenmeyen çevre felaketlerine yol açmaz. Aksine çıktısı su olduğu için doğadaki çeşitliliğe katkı sağlar' diye konuştu.



Hidrojeni üretmek için rüzgar elektriği, güneş elektriği, jeotermal elektriği, hidro-elektrik ile suyun elektrolizi, doğal gaz reformasyonu, kömürün gazlaştırılması, biyo-kütlenin gazlaştırılması, foto elektro kimyasal ve foto biyolojik metotlar gibi oldukça çeşitli yöntemler bulunduğunu ifade eden Dr. Hatipoğlu, 'Türkiye özellikle, rüzgar, güneş ve jeotermal açısından oldukça zengin bir ülke. Bu yerli kaynaklardan ucuz elektrik üretebilirsek hidrojeni de ucuza mal edebiliriz. Önümüzdeki bir diğer engel ise depolama ve taşımadır. Elde edilen enerjinin emniyeti sağlamak için teknik altyapı ve düzenlemelere ihtiyaç var' diye konuştu.



Projeler


Dr. Mustafa Hatipoğlu seminerde başında bulunduğu uluslararası kurumun hidrojenle ilgili bazı projelerini de anlattı. Türkiye'de bir hidrojen adası kurmak için Sedef Adası ve Bozacada'da çalıştıklarını ayrıca İstanbul Boğazı akıntısından yararlanmayı planladıklarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İDO'nun desteğiyle Hidrojen Yakıt Hücreli Bot ve Bor Enstitüsü ile de ayrı bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydedip bu projeler hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı.



sirkethaberleri.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.