elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gelecekteki Akıllı Telefonlar Hipokrat Yeminli Olacak

21. yüzyıl her alanda teknolojik kolaylık vadetmeye devam ediyor. Her eve giren akıllı telefonlar vücudumuzu da dinliyor. Artık rutin doktor kontrolleri için hastaneye gitmeye gerek kalmadı. En yakın medikal dükkânından alınacak birkaç ürün ve akıllı bir cep telefonu ile tansiyonunuzu ölçmek, kan şekerinizi kontrol etmek hatta kalp atışlarınızı dinlemek an meselesi...



A- A+
07.08.2013 tarihli yazı 11159 kez okunmuştur.
Özellikle son yıllarda sağlık ve teknoloji alanında atılan ortak adımlar insanları hayretlere düşürecek cinsten. Gelişen teknolojiyle yeni nesil doktorlar akıllı cep telefonlarımızdaki uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Hastanede tam teşekküllü bir kontrole 3 bin ya da daha fazla bir meblağ ödemektense, marketten indirdiğiniz uygulama ile kendi muayenenizi yapabileceksiniz.

Birkaç akıllı telefon uygulaması geliştiren Amerikalı ünlü Kardiyolog Doktor Eric Topol: ‘‘Her doktor bu konuyu öğrenmeli. Bu gerçek bir stetoskop ve günümüzde sıkça kullandığımız bu aletin yerine koca aygıtı neden taşıdığımızı hala anlayamıyorum. ‘’ diyor. Hastalara ulaşım rahatlığı da sağladığından telefon ve tablet aplikasyonlarının konforu gerçekten tartışılmaz. Kalp doktorlarına günlük rutin testlerin ulaşması bir tık ötede olduğundan, hastalar evlerinden çıkmadan testlerini yapıp doktorlarına dijital ortamdan sonuçları yollayabiliyorlar.


Bu teknolojinin kolaylığını kalp hastası Bill Sousa şu sözlerle aktarıyor: “Haftalık raporları direkt olarak doktoruma gönderiyorum. Tek yapmam gereken bir tuşa basmak." Bu yöntemle bir hastanın tüm verileri vücuduna yerleştirilen bir çiple elde edebilecek. Kalp atışı, tansiyonu, nefes sıklığı, kan sayımı hatta ateşi… Tüm verilerinizin doktorunuza bir mesaj kadar yakın olması ise her geçen gün mesafelerin ve sınırların genişlediği dünyamızda zaman kazandırıcı bir etki yaratıyor.

Konunun uzmanı Garry Manning durumu şu sözlerle özetliyor:
“Tüm verilere anında ulaşılıyor. Böylece anında karar verebiliyorsunuz. Şimdi biz de tüm diğer şirketlerin yapacağı gibi, elimize geçen verileri hastaların lehine sonuçlar yaratmak için kullanacağız.’‘


Erken teşhis ve tedavi kulağa hoş geliyor. Peki ama doktorlar? Ya bir gün onlara da ihtiyacımız kalmazsa…

Doktor Topol yakın gelecekte küçük aygıtların her bireyin derisin altına yerleştirilip tüm sağlık gelişmelerinin anında cep telefonundan izlenebileceği görüşünde .Bir iddiası da 5 yıl sonra bir gün nano teknolojik çipler kanımıza yerleştirilip kanserli hücrelerimizin kontrol edilebileceği yönünde…Belki de her hastalığı cep telefonumuz ve internet bağlantısıyla çözeceğimiz dönem o kadar da uzak değildir. Kim bilir kısa bir süre içerisinde akıllı aygıtlarınızla kan veya idrar testi yapabilir, maillerinizi kontrol eder gibi çocuğunuzun ateşini ölçebilirsiniz. Yok artık daha neler dediğinizi duyar gibiyiz. Kimileri için bilim kurgu gibi görünse de Doktor aplikasyonu Mart 2014’te satışa sürülmeye hazırlanıyor. Heyecan verici ama bir o kadar da düşündürücü bir gelecek bizleri bekliyor.


Gelin sağlıkta akıllı telefon teknolojisini anlatan videoyu beraber izleyelim...
 
 
 

Cebimizdeki Bazı Doktorları Yakından Tanıyalım...

 


KULAKLAR: CellScope


Telefonun kamerasına bağlanan büyüteç tarzı bir aparat ile her akıllı telefon bir mini-mikroskop olabilir. Bu sayede herkes kulağının içini ve dışını yüksek çözünürlüklü olarak fotoğraflayabilir. Bu fotoğraflar doktora e-posta ile gönderilerek sorun hakkında en azından bir ön bilgiye sahip olunabilir. Aplikasyonun gelişmiş versiyonlarında ön teşhis ve basit tedavi önerileri de var.
 
 


UYKU: Zoo SleepManager


Telefonla kablosuz bağlantı kuran ve kafaya takılan bir bant sayesinde, uyku esnasındaki ışık değişimleri, derin ve REM uyku evreleri belirleniyor ve İos ya da Android telefona gönderiliyor. Bu bilgiler telefonda grafiklere dönüştürülüyor ve genel bir "uyku puanlaması" oluşturuluyor. Bu puanlamanın sonucunda da daha iyi bir uyku ve daha kolay uyanmak için neye ihtiyacınız olduğunu öğreniyorsunuz.
 

 

GÖZ: EyeNetra, EyeCatra


Göz doktorunda sıra beklemek yerine telefonunuzu açın. EyeNetra uygulaması herkesin anlayabileceği bir dille kaç numara gözlük kullanmanız gerektiğini söylüyor. Bunu da gözlerinizi ekrandan ayırmadan bakacağınız uygulama sayesinde gerçekleştiriyor. EyeCatra, uygulamanın katarakt tespiti için yaratılan versiyonu.
 

 

Tansiyon: Withings Blood-Pressure Monitor


Withings marka tansiyon ölçme cihazını iPhone, iPad ya da iPod Touch'a bağlıyorsunuz. Cihazınız tansiyonunuzu doktorunuzun anlayacağı şekilde grafikleştiriyor ve direkt olarak doktorunuza mail olarak gönderiyor.
 

 

Kalp: AliveCor


Bu çok basit bir EKG (Elektrokardiogram) kaydetme cihazı aslında. Görünümü iPhone kılıfı gibi. Telefonunuzu göğsünüze bastırıyorsunuz ve rutin bir kalp kontrolü gerçekleştiriyorsunuz. Bu sayede doktorunuzla anında günlük ya da haftalık kalp ritm çizelgelerinizi paylaşabiiyorsunuz.
 

 

Kilolar: BodyMedia Armbands


GPS veya pedometre bilgisiyle yakılan kalorileri basit bir şekilde hesaplayan uygulamaların aksine; BodyMedia, sensörlü kol bantlarıyla daha kesin ve doğru bilgi sağlıyor. Kalp atışı, terleme, vücut ısısı verileri sayesinde yatarak ve uyuyarak geçen zamanlar hesaplanıyor. Tüm bu veriler telefonda kaydediliyor. Uygulamanın yüzde 95 doğruluk oranı var.
 

 

Gebelik: Mobile Baby


İsveçli Great Connection firmasının geliştirdiği Mobile Baby uygulaması, hastanede çektirdiğiniz ultrason görüntülerini sizin de kullanabileceğiniz bir ağda topluyor. Böylelikle minik fetüsün ilk fotoğraflarını anında cep telefonunuz aracılığıyla herkesle paylaşabiliyorsunuz.
 
 

 

HAYAT: Ginger.io


Mobil telefonları artık hayatımızın güncesi olarak kullanıyoruz. GPS işaretleri, çağrı bilgileri, mesajlaşma arşivi ve daha fazlası avcumuzun içinde kayıtlı. Ginger.io, telefondaki bu bilgilerden yola çıkarak bir hareket haritası hazırlıyor. Bu hareket haritası da daha verimli bir hayata sahip olmamız için farklı gündelik yaşam önerileri sunuyor. Mesela sürekli evde oturan ve antidepresan kullanan kişilere psikiyatra danışarak ilaçlarını değiştirmesini öğütlüyor.

 

Kan Hücreleri: Holomic


Telefonun yan tarafına takılan flaşlı bir aparat ve telefonunuzun kamerası sayesinde, kan örneğinizdeki hücrelerin "holografik" görüntülerini yakalayabiliyorsunuz. Bu görüntü dosyaları hastanedeki patoloji uzmanına gönderiliyor. Bu sayede kan tahlili gerektiren hastalıkları çok daha kısa sürede teşhis etmek mümkün oluyor. Özellikle HIV şüphesi olanların işine yarıyor.
 

Nefes: Leslie Saxon


"İnsanlar nefes egzersizlerini sevmiyor ama yaptıkları zaman kendilerini daha iyi hissediyorlar" diyor Southern California Üniversitesi'nden Leslie Saxon. Ve bundan yola çıkarak, akıllı telofonlarda kullanılacak nefes egzersizi bazlı oyunlar geliştiriyor. Mesela telefonunuzun mikrofonuna üfleyerek balon şişiriyor ya da sihirli halıyı üfleyerek gezdiriyorsunuz. Bu oyunların sonunda nefesinize dair yapılan ölçüm sonuçları astım ve kalp rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılıyor.



Kaynak : 

euronews.com

Heja Bozyel
Emre ARSLAN Emre ARSLAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.