elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Görme Engelliler İçin Akıllı Baston |
SmartCane

Görme engelli insanların bağımsız bir şekilde sokakta yürüyebilmesi için Hindistan'da akıllı baston geliştirildi. Akıllı baston, yaklaşan engelleri algılayıp kullanıcıya titreşim olarak uyarı veriyor. Üstelik maliyetinin düşük olacağı söyleniyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
22.06.2014 tarihli yazı 27523 kez okunmuştur.
Proje ekibinin başındaki Indian Institute of Technology - IIT (Hindistan Teknoloji Enstitüsü) öğretim üyesi Profesör Meenakshi Balakrishnan, projenin amacını soranlara şöyle yanıt veriyor: "Caddedeki kaldırımlar, seyyar satıcılar, sokak hayvanları, elektrik direkleri gibi görebilen insanlar için bile tehlike arz eden engellerle dolu. Biz görme engelli bireylerin kaldırımda rahatça yürümesini istiyoruz."
 




Akıllı Baston, insan kulağının duyamayacağı frekanslarda, ultrasonik ses dalgaları yayarak kişiye rehberlik ediyor. Balakrishnan, projenin kullanıcıya engelleri çok iyi bir şekilde aktardığını, ancak cihazın yere temas etmeyen engelleri ve bel yüksekliğinden yukarıdaki engelleri algılamakta yetersiz olduğunu söylüyor.
 
Projede etrafa ultrasonik dalgalar yayan ve bu dalgaların etraftaki objelerden gelen yansımalarına göre gidecekleri yönü belirleyen yarasalardan ilham alındığı söyleniyor. Akıllı Baston, ultrasonik dalga yayıyor, geri dönen dalgaları algılıyor ve bir engelle karşılaştığında bunu kullanıcıya titreşimle bildiriyor.
 


İlginizi Çekebilir: Görme Engelliler 6 Dilde Okuyabilecek


Ultrasonik taramanın yararlarından biri ise, sıradan bir bastondan farklı olarak 45 derecelik alanı tarayabilmesi. Farklı titreme şekilleri ve yoğunlukları, kullanıcıya engelin uzaklığını belirtiyor. Akıllı Baston'un menzili üç metreye kadar çıkabiliyor.
 
Akıllı Baston'dan başka bu amaca hizmet veren cihazlar Güney Kore, Tayvan ve Birleşik Krallık'ta üretilmiş. 2011'den bu yana piyasada olan Ultra Baston (Ultracane) bunlardan biri.


UltraCane'i anlatan tanıtım videosu
 

İlginizi Çekebilir: Yapay Göz ile Görmeye Başladı


Akıllı Baston'dan farklı olarak Ultra Baston, kullanıcıya engellere çarpmamanın yanında navigasyon bilgisi de sağlıyor. Ancak, Ultra Baston'un piyasa fiyatı 1000 dolar olması sebebiyle dar gelirli insanlara çok uzak.
 
Projenin başı olan Balakrishnan, Akıllı Baston'un birincil amacının düşük maliyet olduğunu ve böylece Hindistan'daki 15 milyon civarındaki görme engellilerin tümüne çözüm olacak bir buluş yaptıklarını söylüyor. Projenin Hindistan dışındaki fakir ülkeleri de hedeflediğini ekliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (World Health Organisation) verilerine göre dünyada 285 milyon insan görme engelli. Bunların %90'ı gelişmekte olan ülkelerde.
 


Akıllı Baston, Hindistan'da piyasada satılmaya başlandı ve satış fiyatı 50 dolar. Şimdi proje ekibinin sıradaki amacı ise Hindistan'daki tüm dar gelirli görme engellilere ulaşmak. Böylece, hükumet, hastaneler, sivil toplum kuruluşları ile yapılacak bir ortak çalışma ile üretme çağındaki görme engelli insanların hayata kazandırılması amaçlanıyor.




Kaynak:
iCareInfo
CNN

Ozan Büyük Ozan Büyük Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.