elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Göz Hastalıklarının Erken Teşhisi İçin Uyarı Sistemi

Dünya çapında gözle ilgili rahatsızlıklara çok sık rastlanıyor. Bu rahatsızlıklar genelde erken teşhis yapılamamasından kaynaklanıyor. Washington Üniversitesi bir grup doktor, erken teşhis için lens üzerine eklenebilecek küçük bir aygıt üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.



A- A+
23.01.2015 tarihli yazı 8218 kez okunmuştur.
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz hastalıklarından en sık yaşananı ve erken teşhis edilmediği takdirde sonu körlüğe kadar varabiliyor. Tespit edildiği kadarıyla dünyada yaklaşık 60 milyon kişide glokom hastalığı var. Göz içi sıvı basıncının artması ve sıvının iyi boşalmaması sonucu ortaya çıkan glokom, optik sinirlere baskı yaparak göze zarar veren bir hastalıktır. Glokomda, hasarı minumuma indirmek ve erken müdehele edebilmek için teşhis zamanı çok önemlidir. Washington Üniversitesi'nden bir grup doktor bu erken teşhisi yapabilmek için kablosuz algılayıcı lens üzerinde çalışıyor. Peki şu an nasıl mı çalışıyor?



►İlginizi Çekebilir: Elektronik Devre Lensleri


Tüm sistem, silikon lens aygıtın üzerinde kurulu. Herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı bu lens üzerindeki 3 aşamada gerçekleşiyor. İlk olarak PCB üzerindeki algılayıcı göz içindeki sıvı basıncını sürekli olarak kontrol ediyor. PCB'deki mikro yonga, dönüştürücüler ile birlikte veriyi radyo frekans sinyali formuna dönüştürüyor. Sonrasında veri, harici bir aygıta (telefon gibi) bağlanarak basınç değişimleri analiz edilebiliyor.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Elektronik Dövme Nedir?


Bu verilerin incelenebilmesi erken teşhisi olanıklı hale getirecek. 5 yıl içinde insanlar üzerinde testlerinin yapılması hedeflenen sistem, erken teşhis ile birçok kişinin yaşam kalitesini yükseltebilecek gibi görünüyor.


Kaynak:


Popular Science
 
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.