Güç Kağıdı |
PowerPaper
Günümüzde akıllı telefonlar tabletler gibi bir çok teknolojik aletin kullanımı artmışken ve bunların en büyük sorunları şarj süreleri olduğunu düşünürsek enerji depolanması büyük bir önem arz ediyor. PowerPaper isimli bir projeyle kağıda benzer materyal sayesinde güç depolanabildi. Ayrıntılar haberimizde.
11.12.2015 tarihli yazı 7371 kez okunmuştur.
İsveçli bilim adamları ince kağıda benzer bir materyalden geliştirilen PowerPaper isimli ürün ile dikkate değer kapasitede güç depolayabildi. Elektrikli cihazlarda kullanılan birçok süper kapasitör gibi 15 cm çapında ve kalınlığı 0,5 mm den daha az olan bu materyal ile 1 F’lık güç depolayabiliyor. En ufak yapılardaki selüloz ve iletken polimerlerden yapılmış bu materyal yüzlerce kez yeniden şarj olabiliyor ve hepsinden önemlisi bu şarj süresi sadece birkaç saniyede gerçekleşiyor.
Kondansatörler gibi fonksiyon gösteren bu ince filmler bir süredir mevcut olduğunu söyleyen Linkinöping Üniversitesi Organik Elektronik Laboratuvar'larındaki araştırmacı Xavier Crispin 3 boyutlu malzemeyi üretebilmek için daha kalın üretilmesi gerektiğini düşünüyor. Araştırmacılar materyalin siyah bir kağıt gibi göründüğünü fakat dokunulduğunda daha çok plastiksi bir havası olduğunu görüyorlar. Aynı zamanda diğer kağıt benzeri tüm nitelikleri de sergiliyor. Origami şekilleri gibi katlanabilir yeteneğiyle beraber güçlü bir yapısı da bulunur.
Ekip yüksek basınçlı su kullanılarak selüloz lifleri parçalayarak levhayı oluşturdu. Bu levha 20 nanometre çapında ve elektrik enerjisi yükü kapsayan su solüsyonu eklendi. Bu materyal için araştırmacılar eş zamanlı olarak elektron ve iyonun iletkenliğini görmek istediler. Çünkü bu durumlar üretilecek olan küçük yapılardaki cihazlar için enerji depolanmasında önemli bir etkiye neden olabilir ve daha fazla araştırma ile daha yüksek kapasitelerde güç ihtiyacını karşılamak mümkün olabilir. Piller ve kapasitörlerin (yüksek miktarda metal ve toksin içeren ürünler) aksine şu anda kullandığımız güç kâğıdı ise yenilebilir selüloz ve kolaylıkla temin edilebilen polimerler gibi basit yapı taşları içerir.
Araştırmacılara göre bu kağıt çok hafif, su geçirmez ve herhangi bir tehlikeli kimyasal veya ağır metal de içermiyor. Bu ürün için tek sorun, geniş yüzeylerde üretilebilmesi için belirli bir sanayi süreci gerektirmesi. Normal kağıt gibi üretebilmek için malzemeyi dehidre (içerdiği sıvıyı nemi kurutmak ) etmek gerekmektedir. Bu ürünü gelecekte çok daha fazla görebilmemiz için gereken tek şey bir ticari ortak. Eğer bir ticari ortak bulunabilirse her türlü sorunu çözebilir.
Kaynak:
►Sciencealert
Yazar: Recep Özdemir
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.