elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisini Depolayan Akıllı Kumaşlar

Tekstil sektöründe teknolojinin kullanılması ile akıllı giysiler ve cihazlar üretiliyor. Yapılan geliştirmeler ile birlikte Çinli ve Singapurlu araştırmacılar güneş ışınlarını depo edebilen akıllı bir kumaş tasarladı.



A- A+
21.10.2016 tarihli yazı 9120 kez okunmuştur.
Akıllı teknolojiler kavramı gün geçtikçe hayatımıza yerleşmeye başladı. Akıllı cihazların kullanımı günden güne artarken akıllı telefonlar veya diğer akıllı cihazların şarjları kullanıma bağlı olarak zamansız bir şekilde bitebilmektedir. Harici bir batarya taşımak zahmetli bir çözüm. Araştırmacılar yeni geliştirdikleri tekstil ürünleri ile güneş enerjisini depolayarak elektronik cihazlara bir güç kaynağı oluşturma peşinde.
 

Tekstil alanı ile teknoloji buluşarak uygulamalarını artırmaktadır. Tekstilde temel hammadde olan liflerin bir düzene göre dokunmasıyla kumaşlar yapılmaktadır. Yeni geliştirilen kumaşlar geleneksel tekstil üretimi gibi dokuma ve kesme yapılmaz. Wenjie Mai ve Xing Fan ekibi iki farklı türde lif geliştirdi. Lifler titanyum veya manganez polimer ile birlikte çinko oksit ve boya ile kaplanmıştır. Kullanılan boyaların insan vücuduna zarar vermesini önlemek için yeni geliştirmeler yapılmaya devam etmektedir. Bu lifler daha sonra güneş pili oluşturmak için bakır kaplı lifler ile birleştirildi. Oksidasyonu önlemek için titanyum karbon ile kaplanmıştır. Bu lifler pamuk ipliği ile dokunarak kumaş haline getirilir. Yeni malzemeler esnek yapısı ile güneş enerjisini üzerinde depolayarak “akıllı giysiler” olarak hayatımıza girecek gibi görünüyor. Araştırmacılar küçük elektronik cihazların şarj edilebileceğini söyledi.


 
►İlginizi Çekebilir: Suda Çözünen Batarya Geliştirildi

Geliştirilen kumaş üzerinden güneş enerjisi depolanarak şimdilik 1.2 V şarj voltajı ve 0,1 mA şarj akımı sağlanmaktadır. Tüm bu özelliklerine rağmen akıllı ürünler su geçirmez değildir. Liflerin bir diğer özelliği belirli bir elektriksel doygunluğa ulaştıktan sonra ısınma veya yanma gibi sorunlar oluşturmamasıdır. Geliştirilmeye devam eden akıllı kumaş projesi içinaraştırmacılar birkaç patent başvurusunda bulundu. Önümüzdeki yıllarda ticari satışına başlanması planlanan akıllı kumaşların öncelikli kullanım alanı askeri birliklerdir.


Kaynak:


phys.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.