elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panellerinin Verimi Artacak Maliyeti Düşecek |
Solar SuperAbsorber

Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları kendi deyimleriyle "güneş ışığını süper absorbe eden" bir buluş gerçekleştirdiler. Bu sayede güneş panelleri, güneş ışığından daha fazla yararlanabilecek ve bu doğrultuda daha fazla elektrik üretebilecekler. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
05.03.2014 tarihli yazı 14804 kez okunmuştur.
Amerika'da gerçekleştirilen araştırma sonucunda daha ince yapıdaki güneş panelleri ile hem üretim maliyetleri azalacak hem de güneş ışığından elde edilen verim daha da artacak. Bu inceleştirme işlemi sırasında ise kesinlikle güneş panelinin kapasitesinde bir azalma söz konusu değil. 

Geliştirilen bu yeni güneş paneli yapısında ise 100 nanometre inceliğinde amorf yapıda bir silikon tabaka kullanılmış. Bu silikon tabaka sayesinde güneş enerjisinin büyük bir kısmı absorbe edilebiliyor. 

 

Araştırmacıların arasında asistan profesör ve malzeme bilimcisi Dr. Linyou Cao'ya göre 10 nanometre incelik boyutlara kadar inerek güneş ışığından gelen enerjinin %90'lık kısmını absorbe edebilecek bir sistem geliştirmek mümkün.

Cao'ya göre şu an proje 50 nanometre incelik boyutlarına imkan veriyor. Araştırmalar 30 nanometreye inilebileceğini, deneyler ise 10 nanometre ile maksimum verim alınabileceğini gösteriyor. Yani proje ilerleyen aşamalarda daha da etkin bir hale gelecek. 
 

Cao, yarı iletken teknolojisinin kullanılması sayesinde maliyetlerin daha da düşük olmasının sevindirici bir haber olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda üretim işlemlerinin de daha rahat olacağını belirten Cao, maliyetlerin düşmesi ile yeşil enerjinin kullanımının artacak olmasına bir hayli sevinmiş durumda. 

Öte yandan yeni tasarımda ise yarı iletken malzemenin üzeri 3 ayrı katman ile kaplı durumda. Bu dizaynın oluşması ise birçok sayıda ışık yakalama tekniğini barındıran testler aracılığıyla gerçekleşmiş. Gerçek ışık emme verimi bu teknikler sayesinde artmış.
 


Cao'ya göre ilk önce verilen yarı iletken malzemeler ile maksimum performans elde etmek için çeşitli simülasyonlar gerçekleştirmek kaçınılmazdı. Daha sonrasında ise bu simülasyonlardan ve testlerden elde edilen sonuçlar ile bir prototip geliştirildi çünkü var olan modeller böylesine büyük bir kapasiteyi kaldırabilecek güçte değiller. 

Araştırmacılar daha fazla firma ile çalışmayı ve testler gerçekleştirmeyi istiyor. Yeni jenerasyon güneş panelleri için özellikle nanoteknoloji firmaları büyük destek sağlıyor.

Proje başarılı ile sonuçlanırsa güneş enerjisi sistemlerindeki performans kaybı tamamen kapanmış olacak. Aynı zamanda fabrikasyon maliyetleri düşeceği için ulusal ekonomi için de güzel sonuçlar doğuracak. Gelişmeleri ise zaman gösterecek.




Kaynak: 

► The Engineer


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.