elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IBM 'den Atomik Güç Mikroskobu

Teknoloji ve bilim alanındaki en büyük gelişmelerden birine imza attığını duyuran teknoloji devi IBM mühendislerinin moleküllerin kimyasal bağlarındaki farkları ‘temassız atomik güç mikroskobu’ adı verilen bir teknik aracılığıyla gözlemlemeyi başardıklarını açıkladı.Gözlem, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek çözünürlükte, atomun yüzde biri oranında yapıldı.



A- A+
05.10.2012 tarihli yazı 11063 kez okunmuştur.
IBM elde edilen bu başarıyla  atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenmesine olanak vereceğini ifade etti. Mühendislerin en kuvvetli materyallerden biri olan grafen temelli cihazların geliştirilmesinde kullanılabileceğini düşündükleri teknoloji ve bilim alanında büyük atılımlar sağlayabileceğini belirttikleri başarının  atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenmesini mümkün kılacağını belirtti.
 

Atomik Mikroskop Kullanıldı

 
Grafen, karbon atomunun sadece bir atom kalınlığındaki hali olarak biliniyor. IBM, C60 molekülü üzerindeki analizlerinde, temassız atomik güç mikroskopi (AFM) yöntemiyle bilimde ilk kez tek atomların ve bağların arasındaki farklılıkları gözlemlemeyi başardı.
 
IBM’deki araştırmacılar, atom ve moleküllerin olabilecek en yüksek çözünürlükte incelenmesine imkan verecek gelişme adına bir ucunda tek bir karbon monoksit molekülü bulunan atomik güçlü mikroskop kullandı.
 
Merkezdeki bağlar kenardakilere göre daha kısa iken, daha çok elektron bulunduruyorlar.Mikroskobun ucundaki molekül ile deneyde kullanılan molekül örneği arasındaki etkileşim bir görüntü ortaya çıkardı. Bu teknik, tek bir molekül bağının sadece üç pikometre, yani atomun çapının 100’de 1’i kadar yüksek çözünülükte incelenmesini sağladı (1 pikometre= 0.000000000003 metre).
 
Elde edilen başarı, yeni araştırma alanlarına kapı aralayacağı gibi, kimyasal bağların maddenin uyarılmış halinde nasıl değişimler gösterdiğini gözlemlemeye olanak sağlayacak.
 

C60 Analiz Edildi

 
IBM, bu moleküllerdeki karbon atomlarının arasındaki bağların uzunluk ve güç olarak çok az farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, hafif farklılıkların kimyasal, elektronik ve optik özellikler için büyük önem taşıdığını belirtti.
 
Grafen’in, mevcut mikroçip teknolojileri için kullanılan cihazların yerini alacak yeni donanımların üretilmesinde kullanılabileceği düşünülüyor. Yüksek geniş bant aralığındaki kablosuz iletişim teknolojilerinde ve elektronik görüntülemede büyük rol oynaması beklenen grafenin, IBM’de elde edilen başarının ardından çok daha etkin olarak teknolojik gelişimlerde kullanılabileceği belirtildi.
 

 

KAYNAK: Veteknoloji

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.