Jet Motoru Görünümlü Rüzgar Türbini
FloDesign şirketinin ürettiği yeni nesil rüzgâr türbini, bu alanda harcanan parayı yarı fiyatına düşürebilecek seviyede. ‘Rüzgar Jeti’ olarak adlandırabileceğimiz bu yenilikçi rüzgâr türbini tasarımı, rüzgardan elde edilen enerjiyi belirgin bir şekilde artırırken masrafları da azaltıyor.
24.10.2016 tarihli yazı 13792 kez okunmuştur.
FloDesign şirketi, geleneksel rüzgar türbinlerinin performansını unutturacak olan jet motoru teknolojisini kullanıyor. Geleneksel rüzgâr türbinlerinde, gelen havanın yarı miktarı içeri doğru girmektense kanatların etrafına yayılmaktadır. Betz limitine göre normal bir rüzgar türbinin gelen rüzgarın %59.3'ünü kullanabilmektedir.
Tasarlanan rüzgâr jeti, türbin kanatlarını dış tabakayla kaplayarak havanın direkt olarak kanatlara gelmesini sağlıyor. Daha yoğun gelen rüzgarla artan türbin hızı, enerji üretimini artırıyor. Yani geleneksel rüzgar türbininin kanatlarının iki kat daha büyük olduğunu düşünürsek, jet motoru tasarımıyla aynı iş yapabileceğini söyleyebiliriz.
Tasarlanan rüzgâr jeti, türbin kanatlarını dış tabakayla kaplayarak havanın direkt olarak kanatlara gelmesini sağlıyor. Daha yoğun gelen rüzgarla artan türbin hızı, enerji üretimini artırıyor. Yani geleneksel rüzgar türbininin kanatlarının iki kat daha büyük olduğunu düşünürsek, jet motoru tasarımıyla aynı iş yapabileceğini söyleyebiliriz.
"Rüzgar Jet"lerinin kompakt tasarımı, bu türbinlerin daha yakın olarak konuşlandırılmasına yardımcı olarak daha fazla enerji üretmeyi sağlıyor. FloDesign'ın CEO2su Stanley Kowalski daha önce ki denemelere ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bu yaptığımız tasarım yeni değil. Fakat daha önceki tasarımlar çok büyüktü ve pratik değildi ya da iyi performans sergilemiyordu. Çünkü kanatlar rüzgârın geliş yönüne göre 3-4 derece gibi düşük açıyla diziliyordu. Yeni tip kanatlar ise daha küçük olmakla beraber 15-20 derecelik açıyla rüzgârın geliş yönünden uzaklaşıyor."
"Rüzgar Jeti"nin ön tarafı adeta jet motorunun hava alan bölümünü anımsatıyor. Gelen hava akımı ‘stator’ olarak bilinen sabit kanatlara çarpıyor. Statorlar da hava akımını ‘rotor’ adlı hareketli kanatlara iletiyor.
Rotor döndükten sonra, rotordan gelen hava dışarıdaki havaya nazaran daha yavaş bir şekilde seyrediyor. Hızlı hareket eden hava ise dış kaplama sayesinde rotorların arkasındaki bir bölüme naklediliyor. Daha sonra da yavaş hava akımı, hızlı hava akımının yardımıyla hızlanıyor. Ayrıca bu mekanizma "Rüzgâr Jeti"nin daha fazla hava emmesi için türbin kanatlarının arkasında düşük basınçlı bir ortam sağlıyor. Akıllarda olan tek soru ise bu türbinlerin yapımı ve bakımı. FloDesign şu anda bu türbinlerin prototipine sahip. Şirketin hedefi ise 1 Megavatlık türbinler üretmek.
Kaynak:
►wonderfulengineering
Yazar: Talha İstanbullu
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.