elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Karadeniz'de ki servet:
BUZ GAZI

Deniz ve okyanusların derinliklerinde bulunan metan depolarının veya oluşan fosil tortular ile beslenen bakterilerin çıkardıkları metan gazının, uygun ısı ve basınçta suyla birlikte donması ile oluşan gaz-hidratlar geleceğin yakıt kaynakları arasında yerini almaktadır.Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Ediger, "Fosil kaynaklar konusunda özellikle Akdeniz ve Karadeniz’den çok umutluyum. Metan hidrat bileşiminden oluşan buz gazı Karadeniz’de bir çok yerde bulunuyor" dedi.



A- A+
15.04.2013 tarihli yazı 13566 kez okunmuştur.

“ Türkiye'de de son yıllarda fosil kaynaklı enerjiye alternatif gazları çıkarmak için  yapılan durum değerlendirmeleri ve araştırmalar hız kazandı. Bununla birlikte kaya gazı ve kömür gazı araştırmalarında olumlu sonuçlar elde edildi. Son olarak da buz gazı araştırmalarına hız verildi.




 

Metan Hidrat Nedir?

Metan hidrat, metan ve suyun birleşiminden oluşan temel bileşenleri; oksijen, hidrojen, azot, karbondioksit, metan, doğal gaz, argon, kripton ve xenon olan bir bileşiktir. Deniz tabanın altında katı bir halde bulunur. Buzun içinde bulunabilecek olan doğal gaz ve metan gazlarından enerji elde edilmesi prensip edinilmiştir.


Türkiye'de Özel Sektörler Bazında Kaynak Arama Sorunu

Günümüze kadar 4 binden fazla kuyu açıldığını ve bu sayıyla rezervler hakkında tahminlerde bulunmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Volkan Ediger,

"Genel olarak bir Ortadoğu ülkesi gibi petrolün olmadığını jeolojik olarak biliyoruz ama bu kadar kuyu Teksas’ta neredeyse bir yılda açılıyor. Dolayısıyla Türkiye’de petrolün yeteri kadar aranmadığını söyleyebiliriz. Arap kıtasının özellikleri Türkiye’de sadece Güneydoğu Anadolu’da var. Çok az sayıda derin kuyu açabildik, offshore kuyularımız ise sınırlı, bu kadar kuyuyla genel hakkında konuşumayız" dedi.


Yükselen petrol fiyatları yeni kaynakların aranmasına yol açtı: Alternatif Gazlar
 

Prof. Dr. Ediger, ham petrolün yıllık ortalama varil fiyatının 110 dolara çıkmasından sonra yeni kaynaklara yönelindiği ve alternatif gazların gündeme geldiğini vurgulayarak, günümüzde alternatif gazların daha kolay elde edilebileceğini söyledi.

Geçmişte, ham petrol varil fiyatı 20 dolar seviyelerinde iken alternatif gazları çıkarmanın mantıklı olmadığını söyleyen Ediger,

"Petrol fiyatlarının yükselmesi alternatif gazlara yönelmek için bir ortam oluşturdu. Ayrıca jeopolitik kaygılar da bu gelişmeyi tetikledi. Bugün büyük devletler özellikle enerji kaynakları için ciddi bir mücadele veriyor. Çünkü Amerika’nın konvansiyonel fosil yakıt rezervleri azalmaya başladı. Çin’in de kalkınmasına paralel olarak tüketimi arttı. Çin son yıllarda en fazla enerji tüketen ülke haline gelerek 1901 yılından beri en fazla enerji tüketen ülke olan ABD'yi tahtından etti. Afrika, Çin ve Hindistan’ın akınına uğradı” dedi.



 

Karadeniz'de bulunan metan hidrat!

Metan hidratların keşfiyle birlikte Margasch araştırma gemisinin Karadeniz'de tespit ettiği metan hidratların çıkartılması ve kullanılması amacıyla 2002 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü tarafından araştırılmakta yapılan çalışmalar TPAO ve DTP tarafından desteklenmektedir. Japonların 2013 yılında deniz tabanında katılaşmış halde bulunan metan hidratı enerji üretimi için kullanmayı başarması bilim camiası ve enerji sektöründe heyecan yaratmış, bilim adamları kamuoyunu Karadeniz'deki gizli enerji kaynağının çıkartılması ve kullanımı konusunda bilgilendirmeye başlamışlardır.

 

Karadeniz'in yeni gözdesi: Buz Gazı


Prof. Dr. Ediger, buz gazının karadenizde bol miktarda bulunduğuna ve önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

”Üçüncü önemli alternatif gaz da buz gazı ve Japonlar ilk kez son bir aydır üretmeyi başardı. Bu gazlar deniz tabanında katılaşmış halde bulunuyor. Petrole benzer bir sondajlama yöntemiyle çıkarılıyor. Buz gazı Karadeniz’de de bol miktarda bulunuyor. Alternatif gazlara yönelmek zorundayız zira geleneksel fosil yakıtlarımız yeterli değil. Alternatif gazları çıkarmak için de gerekli teknolojiye mutlaka sahip olmalıyız.”
 

Metan Hidrattan Kaya Petrolü Elde Edilebilir mi?

Metan hidrat konusunda öncülüğü elinde bulunduran Japonya, metan hidrattan enerji elde etmekle kalmayıp kaya petrolü de elde etmeyi amaçlıyor.Japonya Petrol Araştırma Şirketi (JAPEX), Akita’daki araştırma sahasında hidroklorik asit pompalamasının ardından petrol ortaya çıkarmıştı. JAPEX, bölgede 100 milyon varil petrol çıkarılabileceğini belirtti. Bu rakam, Japonya’nın yıllık tüketiminin yüzde 10′una denk düşüyor. Kaya petrolüne olan ilginin artmaya başlamasıyla birlikte özellikle Amerika’da bu konuda yoğun araştırmalar yapıldığı kaydedildi.



 

KAYNAK:


 
 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.