Karapınar Güneş Enerjisi Merkezi Oluyor
Bakanlar Kurulu kararıyla Karapınar'da arazi meyili yüzde 1'in altında olan alan Enerji Özel İhtisas Alanı ilan edilmesiyle birlikte enerji yatırımları Karapınar'da her geçen gün artıyor. Amaç ülkemizin enerjisinin %8'nin Karapınar'dan sağlanması. Detaylar haberimizde.
Konya'da 1960'lı yıllarda meydana gelen rüzgar erozyonları sonucu insanların evlerini terk etmeleriyle tanınan Karapınar, günümüzde fosil ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla gündeme geliyor.
Türkiye'nin ikinci büyük kömür rezervi ve tarıma elverişsiz ancak yeni yeni keşfedilen çok verimli güneş alan tarlalarıyla Karapınar, Türkiye'nin enerji üslerinden birisi olmaya hazırlanıyor.
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, şu açıklamalarda bulundu, '' Karapınar son yıllarda önemli gelişmelere tanıklık etti. Yaklaşık 6 yıl önce MTA'nın başlattığı çalışmaların tamamı sonuç vermiştir ve yapılan sondajlar sonucu 1,8 milyar tonluk linyit rezervi tespit edilmiştir.''
Bununla birlikte Mugayıtoğlu, termik santral kurulmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Mugayıtoğlu, en kısa zamanda bir termik santral kurulacağını ve bu santralin yap-işlet modeliyle çalışacağını, 4 milyon 800 bin megavatlık bir termik santrale eşdeğer enerji sağlayacak 30 yıl yetecek bir kömür rezervinin olduğundan bahsetti.
Termik ve Güneş ile Türkiye Enerjisinin %8' ini Karapınar Üretecek
Belediye Başkanı Mugayıtoğlu, yeni yapılan tespitlerle birlikte Karapınar için en önemli enerji yatırımlarından birinin de "güneş tarlaları" olduğunu ve 60 milyon m2 alanın cesaretli yatırımcıları beklediğini söyledi. Sonrasında da şunları ekledi:
"Teşviklerle birlikte şu an 57 firma ölçüm cihazlarını alana kurdu. Haziran sonuna kadar ölçümler devam edecek ve lisanslandırma yapılacak. İhale yapıldıktan sonra hangi firma ihaleyi alırsa güneş açısından verimli bu alanda güneş enerjisi panelleri kurulacak. Hem termik santral hem de güneş enerjisinden elde edilecek toplam enerji bugün itibariyle Türkiye'nin tükettiği enerjinin yüzde 8'ini karşılar durumdadır. Karapınar, Türkiye'nin ''enerji üssü'' olacak. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Ölçüm yapan firmalar genellikle yurt dışından konsorsiyum şeklinde geliyor. Bu projenin sahibi olmak istiyorlar. Bu potansiyeli değerlendirmek ve ülkemize yatırım yapmak için çok istekliler.
Başkan Mugayıtoğlu, Karapınar'ın geleceğinin sağlam temeller üzerine kurulduğunu, 4-5 yıl içinde 33 bin olan merkez nüfusunun 60 bine ulaşacağının tahmin edildiğini, belediye olarak gerekli hazırlıkları da yaptıklarını sözlerine ekledi.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye