elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kelebek Kanatları ile Karbon Nanotüplerin Buluşması |
Yeni 'Nanobiyokompozit' Malzeme

Doğanın sunduğu imkanlardan yararlanmaya devam eden bilim dünyası, elektronik alanı için belki de en önemli buluşlardan birini gerçekleştirdi. Morpho cinsi kelebekler ile giyilebilir teknolojinin yolu açıldı. Detaylar haberimizde...



A- A+
05.09.2013 tarihli yazı 12359 kez okunmuştur.
ACS Nano dergisinin haberine göre, Morpho cinsi kelebeklerin kanatları ve karbon nanotüplerin birleşimi ile oluşturulan yeni hibrid (melez) malzeme sayesinde başta giyilebilir teknoloji, aşırı hassas ışık sensörleri, uzun ömürlü bataryalar gibi birçok elektronik alanında büyük gelişmeler sağlanabilecek.
 

Eijiro Miyako ve arkadaşlarının projesi olan bu buluş, özellikle Morpho cinsi kelebekler sayesinde hayat bulmuş. Miyako'ya göre Morpho cinsi kelebeklerin özellikle kanatlarındaki malzemeler günümüz teknolojisinin çok daha ilerisindeki buluşlara erişmek için birebir. Hafif olmasına ek olarak, ince ve esnek yapıda olması, güneş enerjisini emebilmesi ve üzerindeki suyu hızlıca dağıtıp kendini temizleyebilmesi gibi özellikleri bilim dünyası için mükemmel durumda. 
 



► İlginizi Çekebilir : Eldivenleriniz Artık Cep Telefonu !


Miyakonun grubu, Morpho kelebeğin fark edilmesinden önce karbon nanotüpler (CNT) ile giyilebilir teknoloji alanında araştırmalar gerçekleştiriyorlardı. Bu araştırmalar sırasında da karbon nanotüplerin elektriksel, mekaniksel, termal ve optik kapasiteleri karşısında büyülenmiş olduklarını belirtiyorlar. Morpho kelebeği fark eden diğer bir grup, kelebeğin kanatlarıyla karbon nanotüpleri birleştirmek isteyince ortaya çok daha güzel bir hibrid malzeme çıktı. 
 



► İlginizi Çekebilir : Giysilerimiz İle Cep Telefonumuzu Şarj Etmek
 

Bu yeni hibrid malzemenin gelişimini arıların petek yapmasına benzeten araştırma grubu, şu sıralar malzemenin nasıl aktif hale getirilebileceği üzerinde araştırma yapıyorlar. İlk olarak lazer ışımasını denediklerinde sonuç istenilene yakın olmuş. Lazer ışınlarıyla ısınan malzeme, daha önce bilinen diğer malzemelerden çok daha hızlı bir ısınma gerçekleştirmiş ve yüksek elektriksel iletkenliğe ulaşmış. Ayrıca ışığı emmeden DNA kopyalama özelliğine de erişmiş durumda. 

Eijio Miyako'ya göre asıl amaçları akıllı nanobiyokompozit malzemeler elde etmek. Bu sayede dijital tespit, giyilebilir elektronik cihazlar, fotosensörler, fotovoltaik hücreler gibi yeni teknolojilerin üretiminin ve kontrolünün daha rahat bir şekilde olması sağlanabilecek. 



Kaynak: 


ScienceDaily
 

Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.