Kendi Enerjisini Üretebilen Çiftlikler Kuruluyor
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), çiftliklerinin enerji ihtiyacını sığır gübresinden karşılamak büyükbaş hayvanların gübrelerini elektrik ve ısı enerjisine dönüştürecek biyo gaz tesisleri için çalışmalarını hızlandırdı.
Konya'da ki Gözlü Tarım İşletmesi ve Şanlıurfa'da bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde hayvanlardan elde edilecek tezek ile biyogaz tesisi kurmayı planlayan TİGEM, bu tesis ile en büyük amaçlarının işletmelerinin enerji ihtiyacını karşılayarak üretim maliyetlerini düşürmek ve atık dönüşümü sağlayıp organik saf gübre elde etmek olduğunu söyledi.
Şekil-1: Sığır Gübresinden Biyogaz Üretimi
► İlginizi Çekebilir " Biyokütle Enerjisi "
TİGEM'in ilk kendi enerjisini üreten biyogaz tesislerinin ham maddesi büyükbaş hayvanların gübresi olacak. TİGEM'in 2013 yılı hedefleri arasında, Bursa Karacabey Tarım İşletmesi, Aksaray Koçaş Tarım İşletmesi, gelecek yıl da Eskişehir'deki Anadolu, Ankara'daki Polatlı ve Kırklareli'de faaliyet gösteren Türkgeldi Tarım İşletmelerinde kendi enerjisini üreten biyogaz tesisi kurulması var.
Büyük bir olasılıkla Gözlü ve Ceylanpınar biyogaz tesislerinden bu yıl içinde gaz ve enerji üretmeye başlanacağı, tesislerden üretilen biyogaz, kojeneratör (Şekil-1 de gösterilmiştir) sayesinde elektrik ve yararlı ısı enerjisine dönüştürülecek. Bu dönüşüm prosesleriyle elde edilen elektrik enerjisi, tesisin elektrik ihtiyacını karşılayacak, ısı enerjisinden elde edilecek sıcak su da diğer ihtiyaçlarda kullanılacak. Fazla ısı enerjisinin de oluşturulacak seralarda yararlı işe dönüştürülecek.
Şekil2: Biyogaz Ülkemiz İçin Büyük Fırsat
Hangi Tesisten Ne Kadar Enerji Elde Edilecek?
► Gözlü Tarım İşletmesinde, 2 bin büyükbaş hayvandan elde edilen gübre ile saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilecek.
►Ceylanpınar Tarım İşletmesinde kurulması planlanan tesiste ise, 3 bin büyükbaş hayvandan sağlanacak gübre ile saatte minimum 350 kilovat elektrik enerjisi ve 400 kilovat ısı enerjisi üretileceği tahmin ediliyor.
►Koçaş ve Karacabey Tarım İşletmelerinde kurulacak tesislerde ise, 2 bin büyükbaş hayvan gübresinden saatte minimum 225 kilovat elektrik enerjisi ve 280 kilovat ısı enerjisi üretilmesi hedefleniyor.
Kaynak
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler