Kent trafiğine F1 çözümü
Öyle bir otomobil düşünün ki, bir şeritte iki tanesi yan yana gidebilsin; bir park yerine üç tanesi sığabilsin...
Öyle bir otomobil olsunki fiberglastan, geri dönüştürülmüş plastik şişelerle çelik borulardan ve geleneksel anlamda otomobil üretiminde harcananın beşte biri malzemeyle yapılmış olsun...
2020 yılına gelindiğinde tüm dünyada trafiğe çıkan otomobil sayısının 2,5 milyarı bulacağı hesaba katıldığında böyle bir araç, trafik sıkışıklıklarını önlemede bir seçenek olabilir.
Aynı zamanda milyonlarca insanın su, enerji ya da çelik gibi kaynakları fazla tüketmeden otomobil sahibi olma hayaline ulaşmasını sağlayabilir.
BBC ekonomi muhabiri Jorn Madslien'ın haberine göre, işte bu otomobil sonunda üretildi.
Üç kişilik, 575 kilogram ağırlığında ve saatte en fazla 100 kilometre hız yapabilen bu otomobilin, 9 bin ABD dolarına satılması bekleniyor.
EFSANE OTOMOBİLLER
Tasarımın ardında ise hız düşkünlerinin kahramanı, Profesör Gordon Murray bulunuyor. Murray, bu şöhretini 70'li ve 80'li yıllarda Formula 1 yarış arabalarının tasarımını yapmasına borçlu.
Tasarladığı otomobiller, şimdiye dek sayısız Grand Prix'nin şampiyonu oldu. Ama Murray altı yıl önce Formula 1'den elini eteğini çekip bugüne kadarki otomobil üretim anlayışını bütünüyle değiştirebilecek bir hayalin peşine düştü.
FORMULA 1 ANLAYIŞI
Profesör Murray'nin hayali, Londra'nın güneyinde bir sanayi sitesindeki mütevazı bir binada hayat buldu. Murray ve McLaren'deyken beraber çalıştığı ekibi, T25 adını verdikleri kent içi trafiğe uygun, küçük bir otomobil üretti.
T25'in kapısı yok, bunun yerine ön panel ileri doğru açılıyor ve şoförle yolcular buradan araca binebiliyor. Şoför ortada, yolcular da iki yanında seyahat ediyor.
Formula 1'de olduğu gibi sadece kompozit malzeme kullanılarak üretiliyor, ancak bu araçta kullanılanlar Formula 1'dekilere kıyasla çok daha ucuz. iStream adını verdikleri üretim metodu ise şaşırtıcı bir esnekliğe sahip.
Profesör Murray'e göre bu otomobil, sadece iki değil, beş, hatta sekiz yolcu taşıyacak şekilde de üretilebilir ya da kullanılan yöntem, otobüs üretimine de uyarlanabilir.
Murray ileride otomobil fabrikalarının da aynı bu araç gibi daha küçük olacağını, daha ucuza üretimin yapıldığı ve hava kirliliğinin de daha az olduğu yerlere dönüşeceğini düşünüyor.
Bir otomotiv devrimi başlatmayı isteyen Murray ve ekibi, 'iStream'in lisansını tüm dünyada mümkün olduğunca çok insana satmaktan ve mümkün olduğunca farklı aracın üretiminde kullanılmasından yana.'
Ntvmsnbc ve Ajanslar
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler